malgosiaurban Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 Witam! Jutro mam zamiar zakupić sobie takie akwarium szklane. Będzie stało na wschodnim parapecie. Będą w nim dzbanki i heliamphora. Kupiłam juz taki wentylator PC typu: http://www.allegro.pl/item371143071_ap1_we..._gmb_f_vat.html I teraz zastanawiam się jak go umocować czy zrobić otwór w bocznej ściance akwarium o wymiarach wentylatora i włączać go np z rana i wieczorem na kilka min aby wywietrzyć zastałe powietrze. Akwarium bedzie tez zakryte na górze. Czy jakoś inaczej np w środku jakos go postawić i zeby mieszał powietrze znajdujące sie w środku ( chodzi mi o to aby nie było zastałe). A i jeśli wstawie go tak jak pisałam w boczną ściankę to muszę zrobić jeszcze jakiś otwór np po przeciwnej stronie albo z tylu akwarium ? I teraz tak jak już pisałam wcześniej będą się w nim znajdowały dzbanki i heliaphora. Będe miała dużo mchu torfowca bo zamówiłam na allegro ( ok 8L) to moge zrobić np ta że na spód wysypie keramzyt potem torf a na wierzch mech torfowiec i w tym posadzić rośliny czy lepiej jak będą w osobnych doniczkach i na dnie akwarium będzie keramzyt? Proszę o odp i pozdrawiam Gosia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 Keramzyt zbędny moim zdaniem, wymiesza się tylko z torfem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 zeby sie nie mieszal to poloz na keramzyt agrowloknine,ja tak zrobilem i jest miodzio. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 Wentylator chyba znacznie łatwiej będzie zamontować w pokrywie niż w ściance akwarium. Montowanie wewnątrz tak tylko do mieszania powietrza chyba nie ma sensu ale tutaj niech się ktoś z doświadczeniem wypowie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba989898 Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 (edytowane) Ja bym ten wentylator przykleił do ścianek akwarium w pewnej odległości od górnej krawędzi tak jak na rysunku (widok z góry): żółte- akwarium czarne- pokrywa do akwarium zielone-wentylator Jeżeli wentylator miałby mieszać powietrze w akwarium to pokrywa pozostała by zamknięta (zakrywała całe akwarium od góry), a w celu przewietrzenia wystarczyłoby przesunąć pokrywę tak żeby zrobić szczelinę i włączyć wentylator. Ale to tylko taka moja koncepcja. Pozdrawiam Edytowane 3 Czerwca 2008 przez kuba989898 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 4 Czerwca 2008 Share Napisano 4 Czerwca 2008 A z czego ta pokrywa? Najwygodniejszym sposobem jest umieszczenie wentylacji w pokrywie. Robisz tam otwór jeden lub kilka mniejszych i automatycznie następuje wymiana powietrza. Jeszcze lepiej byłoby po drugiej stronie pokrywy zrobić otwór (kilka mniejszych) by powietrze było wywiewane. A jak nie bardzo chce ci się męczyć z pokrywą to wystarczy wiatraczek spuścić trochę do wysokości połowy akwarium i gdy chcesz wymieniać powietrze uchylić trochę pokrywę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malgosiaurban Napisano 10 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2008 (edytowane) hej Mam już te terrarium, wyszło całkiem fajnie. Ma zdejmowaną, szklaną pokrywę. Zamontowany jest wiatraczek PC i fogger. Dn o jest wysypane keramzytem zalanym wodą więc wilgotność jest duża Stoi na wschodnim parapecie i tu pojawia sie problem - z rana świeci mocne słońce ok 4 h i temp. w terrarium sięga ok 35*C przy zamkniętej pokrywie i ok 30*C przy zdjętej. Czy da się coś zrobić aby obniżyć temperaturę w środku oprócz zdjęcia terrarium z parapetu i doświetlania go świetlówkami lub zostawienia włączonego wiatraczka ? Proszę o pomoc Pozdrawiam Terrarium z włączonym foggerem Edytowane 10 Czerwca 2008 przez malgosiaurban Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Ktos kiedyś coś pisał na forum o ogniwach peltiera, niestety nie wiemy jaką mają wydajność. http://pl.wikipedia.org/wiki/Modu%C5%82_Peltiera Można chłodzić doraźnie wkładami do lodówek turystycznych, ale to syzyfowa robota. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 Wystarczy lodówka http://www.caudata.org/forum/attachment.ph...mp;d=1204631353 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 Może lepiej wkłady do lodówek turystycznych i dać je do lodówki a nie do zamrażalnika. W ten sposób wkład będzie schłodzony około 8 10 C . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 http://digilander.libero.it/westaustralia/...um/t-cooled.htm Niby terrarium oparte o ogniwo platiera. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 Wystarczy lodówka http://www.caudata.org/forum/attachment.ph...mp;d=1204631353 Super pomysł, w życiu bym na coś takiego nie wpadł Ja stosuję trochę syzyfową robotę - wieczorem na dno terra wrzucam zamrożoną destylkę z opakowania po lodach. Dość szybko to się rozpuszcza, ale chwilę potem załącza się zraszacz który czepie wodę właśnie z dna terra (obieg zamknięty). I schładzane jest cale terra. Ale to bardziej się przydaje gdy chce się zwiekszyć róznicę temperatur dzień -noc. W Twoim wypadku zasugerowałbym zdjęcie tego terra z wschodniego okna i zniesienie go, jeśli masz taką możliwość, do pomieszczenia podpiwniczonego, gdzie na pewno będzie chłodniej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi