Wrazik Napisano 27 Czerwca 2010 Share Napisano 27 Czerwca 2010 Witam Podczas ostatniej wycieczki szkolnej w Tatry (dokładnie 17 czerwca) znalazłem stanowisko tłustosza alpejskiego (Pinguicula alpina). Dokładnego miejsca nie zdradzę dla dobra roślin, powiem tylko, że jest to dość wysoko (1780 m), tuż obok szlaku na pewną bardzo znaną górę . Przepraszam za jakość zdjęć, były robione komórką, w chwili obecnej czekam, aż kolega wyśle mi te, które robiłem porządnym aparatem - gdy tylko je dostanę, to zamieszczę. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 coś późno te alpiny kwitną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 Zaczynają kwitnąć właśnie początkiem czerwca, zależnie od miejsca i długości zimy. Bardzo zbliżony czas kwitnienia mają też vulgarisy. Co do tematu, czekamy na lepsze fotki;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 ja moje zdjęcia kwitnących wrzuciłem dokładnie miesiąc wcześniej szkoda ze fot kwitnącego vulgarisa nie masz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2010 Vulgarisów niestety nigdzie nie znalazłem. Za każdym razem, gdy jestem w Tatrach, udaje mi się znaleźć tylko alpiny . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 vulgarisy trochę bardziej na północ występują częściej. Fotka sprzed tygodnia czy jakoś tak, Beskid Wyspowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 Vulgarisów niestety nigdzie nie znalazłem. Za każdym razem, gdy jestem w Tatrach, udaje mi się znaleźć tylko alpiny . a bo vulgarisy trzeba wiedzieć gdzie rosną ale wydaje mi się że pewnie obok nich przechodzileś ale nie zwruciłeś uwagi że to vulgaris moofofoofqa tam z kąd ta fota pochodzi rośnie tylko zwykły vulgaris czy bicolor też?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 Zwykły, bicolory koło Krakowa;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2010 a bo vulgarisy trzeba wiedzieć gdzie rosną ale wydaje mi się że pewnie obok nich przechodzileś ale nie zwruciłeś uwagi że to vulgaris Stary, ja jak idę to zawsze dostrzegam małe tłustosze z daleka (akurat wielokrotne poszukiwania wyrobiły u mnie oko do tych roślin ), i nie sądzę, bym mijał vulgarisy, przynajmniej nie w polu widzenia, a jak już to zarośnięte w trawie - inaczej poznałbym je z daleka, tak jak z daleka poznaję kwiaty alpiny . A teraz planuję wybrać się do rezerwatu Łężczok na Śląsku - podobno jest tam masa rosiczek, pływacze, a nie wykluczone, że nawet aldrowandy. Spotkałem pewnego przyrodnika, który robił tam badania, i z jego opisu wynikało, że są tam pływacze i aldrowandy (nie znał dokładnych nazw, ale opisał mechanizmy działania roślin). Spróbuję zweryfikować, czy to prawda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Ja jak szłam doliną Kościeliską to się rozglądałam za tłustoszami, ale nic nie zauważyłam (a podobno w Kościeliskiej rosną). Potem tylko poszlam do jaskini mylnej i widziałam coś a'la tłustosz, ale było wąsko, a apart miał mój tata, który szedł z przodu, a obok było dość dużo metrów w dół, to nie zrobiłam zdjęć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 To może ja się swoimi fotkami też podzielę. Okrutnie nie mam czasu, żeby być na czasie ze wszystkimi tematami. Nie wiem czy jest znowu taki sens ukrywać lokalizacje tych roślin w Tatrach. Jak ktoś będzie miał zbrodnicze plany to nic go nie powstrzyma, aby je znaleźć, a chyba każdy, kto w tych Tatrach był wie, że jest ich tam na prawdę dużo na każdej trasie, która ma coś z wilgoci i wapna. Ale już dla zasady nie napiszę gdzie dokładnie fociłem. P. alpina P. vulgaris ssp. vulgaris To jest całkiem inspirujące zdjęcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi