Masiol Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Czy ktoś miał już do czynienia z takim sposobem rozmnażania się Styllidium debile? Kupiłem jedną sztukę na wiosnę tego roku, momentalnie zarósł całą doniczkę, a potem... No właśnie- dołem i to w wodzie. Dziwne? A może normalne i nic o tym nie wiem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Tak to normalne u tego gatunku. Łazi korzeniami i coraz to gdzieś wyjdzie na powierzchnię ziemi i utworzy nową rozetkę. W tak małej doniczce to było do przewidzenia, że zarośnie ją gęsto i zacznie wyłazić dołem. W mojej dużo większej nie ma już tak dobrze, bo korzenie mają więcej swobody i nie są wypychane poza podłoże, także rozłazi się wolniej, ale też łazi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 27 Października 2009 Autor Share Napisano 27 Października 2009 jest sens go przesadzać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 Ja polecam. Sam miałem podobną sytuację. Roślina jednak zatrzymała swój wzrost. Po przesadzeniu (ale bez naruszania bryły) roślina w ciągu kilku tygodni zarosła całą, nową doniczkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 1 Listopada 2009 Autor Share Napisano 1 Listopada 2009 Zrobiłem tak jak radziłeś Marrom. Przesadziłem do większej doniczki, a to, co wystawało z doniczki delikatnie oderwałem, położyłem na torfie i delikatnie nim przysypałem. Tak to teraz wygląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi