tomislav1ster Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 Czy zbyt duża ilość światła objawiająca się czerwonym kolorem liści szkodzi ? Ogólnie Rajah rośnie w miejscu sporych ilości światła (tak czytałem) ale nie wiem czy ten nie ma za dużo ? Przenieś go w inne miejsce czy raczej się przyzwyczai i nie będzie mu to przeszkadzać ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 Hej, to pewnie skutek pochodzenia rośliny z TC. Jak się wstawi taką pod mocną świetlówkę, to skutkuje to wybarwianiem się liści. Roślina nie była przyzwyczajona wcześniej do tak silnego światła. U mnie około 10 dzbaneczników zachowało się podobnie po przeniesieniu ich pod mocniejsze światło. Ale nie ma się co martwić. Roślina sobie poradzi, może tymczasowo spowolnić wzrost. Jak się przyzwyczai do nowych warunków, to powinna rosnąć dalej bez żadnych problemów. Kolejne liście też się mogą wybarwiać, ale prawdopodobnie coraz słabiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 29 Października 2009 Autor Share Napisano 29 Października 2009 Bo jeśli lepiej będzie jej w ciemniejszym miejscu to mogę ją przenieść do rogu czy coś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 u mnie też troszkę przypalały się po wsadzeniu pod 15000 K ale przeszło im ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Zacznijmy od tego że to nie przypalanie się tylko silne wybarwienie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi