eutr Napisano 2 Listopada 2009 Share Napisano 2 Listopada 2009 (edytowane) 1-jak długo nasiona dzbaneczników zachowują zdolność do kiełkowania? wiem że z czasem kiełkują słabiej i najlepsze są świeże ale nie wiem a chcę wiedzieć jak szybko sie starzeją, (czyli że np. po roku 50%, po dwóch 20% itd)??? 2-mam nasiona które teraz mają 2lata czyli na przyszłą wiosnę będą miały już 2,5roku i czy z nich może jeszcze coś wyrosnąć? Edytowane 2 Listopada 2009 przez eutr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 2 Listopada 2009 Share Napisano 2 Listopada 2009 Nie da się określić po jakim czasie ile procent będzie kiełkować. Jeśli jednak one mają 2 lata to mogą już wogóle nie wykiełkować. Nasiona w naturze nie przechodzą żadnych stratyfikacji, więc w zasadzie kiełkują odrazu po rozproszeniu. Ja nie spotkałem się jeszcze z jakimś opisem wskazującym na to ile czasu nasiona zachowują zdolność do kiełkowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 2 Listopada 2009 Share Napisano 2 Listopada 2009 Ja Ci powiem z mojego doświadzczenia, miałem ok. 10 nasion, PODOBNO półroczne... Po roku nie było z nich absolutnie nic, jedynie glon je zaczął zajmować Gratuluje, jeżeli ktoś dzbanka z nasiona wyhoduje! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 2 Listopada 2009 Share Napisano 2 Listopada 2009 Jeśli nasiona mają miesiąc-dwa to masz jakieś szanse. Ale 2,5 roku? Nie sądzę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi