M@ti Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 Witam, Wie ktoś może co może być przyczyną powstawania takich plam na liściach dzbanecznika? Mam ten problem od około 0,5 roku i dobrze zdążyłem zaobserwować cykl powstawania tego. Na początku są to takie małe jakby zgrubienia na liściach w kolorze liścia, następnie zamieniają się na takie coś jak na zdjęciach i po jakimś czasie liść żółknie i wysycha. Cały proces powstawania tych plam i usychania liścia trwa 2-4 tygodnie. Usychają tylko liście od spodu i to jeden góra dwa na raz. Mam to tylko na starej N.miranda, na młodym odroście pojawiło się tylko na pierwszym liściu na następnych, które mają dzbanki problem nie występuje. Podobnie nie występuje to na żadnym innym z moich dzbaneczników w tym samym terrarium. Warunki w terrarium: Oświetlenie 39 + 18 W Sylvania Gro-lux, φ=0,7-0,8, temp 20-25 stopni, w lato dochodziło do 30 czasami, wentylowane 2 razy na dobę. Jeśli wiecie co to jest i jak z tym walczyć to bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Mateusz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 Pasożyta wykluczam. Grzyb, wirus lub bakteria (ja stawiam na grzyba). Usuń zarażone liście, spryskaj roślinę naprzemiennie fungicydami o różnym zakresie działania (w odstępach kilkudniowych) i dodatkowo biochikolem, bioseptem które to podobnież też hamują bakterie (chyba, że coś mylę). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 4 Listopada 2009 Autor Share Napisano 4 Listopada 2009 Czyli: Amistar następnie Biosept/Biochikol a co może być kolejnym środkiem? Z tego co się orientuję to Amistar i Topsin mają podobne działanie, także Topsin odpada bo mam akurat Amistar. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 Daj na razie amistar za trzy dni biochikol z kolejne klika dni amistar itd. W instrukcji piszą o większych odstępach między opryskami ale częściej nie zaszkodzi. Mam nadzieję, że ten zestaw pomoże. Swoją drogą. Jak mokre masz podłoże u tego dzbanka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 4 Listopada 2009 Autor Share Napisano 4 Listopada 2009 (edytowane) Ok to tak opryskam, a tak przy okazji to ile może stać rozrobiony taki środek w opryskiwaczu? Podlewam razem z innymi dzbankami co mniej więcej 2 tygodnie zależy jak zaczyna przesychać wierzchnia warstwa. Nadmiar wody zawsze ucieka. Najpierw podłożem był sam torf z keramzytem (jak go dostałem w marcu) od jakiś 3-mcy złożone jest z gąbki, torfowca, torfu , trochę włókna kokosowego więc przepuszczalne. Edytowane 4 Listopada 2009 przez brzozowskimati Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi