Skocz do zawartości

Wiedniejaca ampullaria

Twargor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od pewnego czasu posaidam ampullarie. zauwazylem ze jej liscie sa bardzo slabe (wiedna) i zaczely sie marszczyc (zdjecia dodam jeszcze dzisiaj) Jest ona w terrarium, doswietlana przez 14 godzin swietlowka 40W wilgotnosc ok 90% temp w dzien ok 25 temp w nocy ok 18 podloze to mech sphagnum. Co moglbym zrobic zeby roslina odzyla?  

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

ampullarie mam od davida i jest u mnie ok 2 tygodni

w takim razie przesadze ja do torfu i przeloze w troche ciemniejsze miejsce. co ciekawe zwiedniete sa tylko mlode liscie, starsze sa sztywne i zawintete bokami do gory. niestety nie moge teraz zrobic zdjecia ale bedzie ono jeszcze dzisiaj ok 16

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

David w Pradze trzymał je w 100% wilgotności. Dodatkowo roślina przyszła bez podłoża. Proponuję włożyć ją do worka wraz z doniczką, lekko zrosić i napompować powietrzem (zrobić balon) i zawiązać. Jestem przekonany, że to pomoże.

Podobne rzeczy dzieją się z roślinami od Wistuby - była kiedyś o tym mowa.

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, to kwestia aklimatyzacji. Zapewnij jej ok 25 st C i 100% wilgotności (sposób podał marrom). Nie trzymaj jej bezpośrednio nad świetlówką, jak napisał P.K., to gatunek cieniolubny. Natomiast podłoże nie ma aż takiego znaczenia. mech sphagnum jak najbardziej się nadaje. Kolejnym razem proponuję kupować okazy nizinne wiosną - 18 stopni w nocy temu gatunkowi aklimatyzacji nie ułatwia.

Odnośnik do odpowiedzi

W Pradze ampularie red były u Davida w wyśmienitym stanie. Były jednak w zamkniętym mlecznym pojemniku i były spryskiwane za każdym otwarciem pojemnika (inne dzbanki stały luzem). Z tego co mówił David trzyma je w podobnych warunkach. Dlatego podejrzewam, że więdnięcie jest spowodowane niska wilgotnością. Jest jednak druga hipoteza - dzbanek trochę przemarzł w podróży.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.