Twargor Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 (edytowane) Witam. Od pewnego czasu posaidam ampullarie. zauwazylem ze jej liscie sa bardzo slabe (wiedna) i zaczely sie marszczyc (zdjecia dodam jeszcze dzisiaj) Jest ona w terrarium, doswietlana przez 14 godzin swietlowka 40W wilgotnosc ok 90% temp w dzien ok 25 temp w nocy ok 18 podloze to mech sphagnum. Co moglbym zrobic zeby roslina odzyla? Edytowane 3 Listopada 2009 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 Od kogo ta ampularia i od kiedy ją posiadasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 nie lubi mocnego swiatla i o wiele lepiej rosnie w samym torfie niz w samym sphagnum (najlepiej zmieszac torf z czyms). moim zdaniem woli ciezsze podloze i jak jest go calkiem spora ilosc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 3 Listopada 2009 Autor Share Napisano 3 Listopada 2009 (edytowane) ampullarie mam od davida i jest u mnie ok 2 tygodni w takim razie przesadze ja do torfu i przeloze w troche ciemniejsze miejsce. co ciekawe zwiedniete sa tylko mlode liscie, starsze sa sztywne i zawintete bokami do gory. niestety nie moge teraz zrobic zdjecia ale bedzie ono jeszcze dzisiaj ok 16 Edytowane 3 Listopada 2009 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 najlepiej sobie wymieszaj (z gąbką lub mchem) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 David w Pradze trzymał je w 100% wilgotności. Dodatkowo roślina przyszła bez podłoża. Proponuję włożyć ją do worka wraz z doniczką, lekko zrosić i napompować powietrzem (zrobić balon) i zawiązać. Jestem przekonany, że to pomoże. Podobne rzeczy dzieją się z roślinami od Wistuby - była kiedyś o tym mowa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 Dokładnie, to kwestia aklimatyzacji. Zapewnij jej ok 25 st C i 100% wilgotności (sposób podał marrom). Nie trzymaj jej bezpośrednio nad świetlówką, jak napisał P.K., to gatunek cieniolubny. Natomiast podłoże nie ma aż takiego znaczenia. mech sphagnum jak najbardziej się nadaje. Kolejnym razem proponuję kupować okazy nizinne wiosną - 18 stopni w nocy temu gatunkowi aklimatyzacji nie ułatwia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 Mam bardzo podobny problem z ta samą rośliną tez od Davida. U mnie stożek jest brązowawy, zrobie tak jak poleciliście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 3 Listopada 2009 Autor Share Napisano 3 Listopada 2009 Przenioslem ampullarie do pojemnika w ktorym grzalka bedzie utrzymywac stala temperature i przykrylem folia. Zdjecia nie sa najlepszej jakosci ale na obecna chwile nie moge sobie pozwolic na nic lepszego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 Te brązowe plamy były już od początku jak przyszła czy pojawiły się po czasie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 3 Listopada 2009 Autor Share Napisano 3 Listopada 2009 czesc byla ale sporo przybylo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 W Pradze ampularie red były u Davida w wyśmienitym stanie. Były jednak w zamkniętym mlecznym pojemniku i były spryskiwane za każdym otwarciem pojemnika (inne dzbanki stały luzem). Z tego co mówił David trzyma je w podobnych warunkach. Dlatego podejrzewam, że więdnięcie jest spowodowane niska wilgotnością. Jest jednak druga hipoteza - dzbanek trochę przemarzł w podróży. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 3 Listopada 2009 Autor Share Napisano 3 Listopada 2009 bardzo mozliwe ze przemarzla bo jak doszla to juz byla lekko przywiednieta. a o te plamy mam sie martwic? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi