Skocz do zawartości

Mucholowka mi zakwitla

Sloma

Rekomendowane odpowiedzi

Hey

Niedawno moja mucholowka zaczela tworzyc ped kwiatowy. Ma juz ok 15cm i zaczynaja tworzyc sie kwiatki.

Jendak ok miesiac temu polozylem ja w miejsce gdzie jest ok 13 stopni i gdzie bedzie cala zime.

Czy taka temperatura moze zniszczyc plony?

Przezniesc ja w cieple miejsce(20 stopni)?

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Ale z 1 pedu bedzie kilka kwiatkow. To nie mozna z 1 kwiatka na 2?

Myslalem ze mozna, no trudno

pewnie, że można. Nie wiem dlaczego wszyscy każą odcinać pęd kwiatowy i przekonują, że jak masz jedną muchołówke, to nasion nie będzie, a roslina zmarnieje.

Ja mając jedną muchołówkę nigdy jej nie odcinałam pędu kwiatowego, roślina rosła pieknie, raz zapyliłam kwiatki, przenosząc pyłek z jednego kwiatka tej rośliny na drugi kwiatek tej samej rośsliny. Zawiązały sie nasiona, zebrałam je, a jakis czas później wysiałam. Siewkami obdzieliłam kilkoro znajomych, cieszą się muchołówkami do dziś :)

Pozdravki

Odnośnik do odpowiedzi

Tak a propos - nie polecam ukorzeniania pędu w torfie. Często pleśnieje, nawet przy dobrej wentylacji. Sama ukorzeniam w wilgotnym żwirku, więc pleśń i grzyb nie mają prawa się pojawić.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak a propos - nie polecam ukorzeniania pędu w torfie. Często pleśnieje, nawet przy dobrej wentylacji. Sama ukorzeniam w wilgotnym żwirku, więc pleśń i grzyb nie mają prawa się pojawić.

To zależy od wilgotności, mi jeszcze nigdy się pleśń na torfie z kawałkami pędu nie pojawiła odkąd nie przykrywam niczym doniczki:)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.