Skocz do zawartości

Czy to normalne podczas zimowania ?

Farmer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Już od około miesiąca zimuję moją kapturnicę, lecz zimuję ją w szklarni. Pewnego dnia, gdy było u mnie -2 stopnie C, wszedłem do szklarni i powiem, że było tam bardzo ciepło, to i kapturnicy chyba nic nie zaszkodzi ?

Powypuszczała pełno płaskich, nieowadożernych pułapek, czy to normalne ? Jest chyba też kilka pułapek takich ,,przebrązowiałych"

Pozdrawiam

mikolaj90 :)

Odnośnik do odpowiedzi

Sarracenia Hybride to po prostu bliżej nieokreślona krzyżowka. to, że wypuszcza nieowadożerne liście jest zupełnie normalne o tej porze roku ( zmniejszona ilość światła).te brązowe liście o których mówisz to ,, pozostałości,, po liściach letnich. przez zimę nie musisz ich obcinać, jednak na wiosnę koniecznie, by zapewnić dostęp słońca do nowo rozwijających się liści. zapewnij kapturkowi temp w granicach 5- 10* C i będzie miodzio :P

Edytowane przez masiol90
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Witam

Pojawiły się problemy z moją kapturnicą, trochę ją zaniedbałem, gdyż zimowała w szklarni, kiedy były mrozy do -14s C.

Kapturnica zimuje od października do dzisiaj.

Podłoże było całe zamarznięte. Pojawiło się trochę pleśni na kilku jej kapturach. Obciąć je ?

Obecnie wygląda tak (patrzcie na zdjęcia). Proszę o wszystkie możliwe rady, czy jej nic nie będzie ? Przeżyje jeszcze ? Na zdjęciach wygląda bardziej żywo.

Zimuje teraz na ,,wyrandzie", gdzie temperatura jest już odpowiednia.

Proszę o pomoc i Pozdrawiam

post-4772-1261217994_thumb.jpg

post-4772-1261218002_thumb.jpg

post-4772-1261218011_thumb.jpg

post-4772-1261218018_thumb.jpg

post-4772-1261218028_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

ja dzis tez przezucilem kapturnice ze szklarni do garazu ... jednak nie mam natyle odwagi zeby je zostawic na takim mrozie :) No moje wygladaja jeszcze gorzej :) a mech mozna po prostu kruszyc :D tak zamarzl

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam Serdecznie :)

Piszę z kolejnym pytaniem.

Moja kapturnica zimuje już równe 3 miesiące (dokładnie to jutro równe 3 miesiące, ale mniejsza z tym), mogę ją już do normalnego pomieszczenia przenieść ? Gdzie temperatura sięga do około 22 s C.

Jeżeli tak, co zrobić z jej brązowymi liści i co niektórymi suchymi ?

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.