Farmer Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 Witam Już od około miesiąca zimuję moją kapturnicę, lecz zimuję ją w szklarni. Pewnego dnia, gdy było u mnie -2 stopnie C, wszedłem do szklarni i powiem, że było tam bardzo ciepło, to i kapturnicy chyba nic nie zaszkodzi ? Powypuszczała pełno płaskich, nieowadożernych pułapek, czy to normalne ? Jest chyba też kilka pułapek takich ,,przebrązowiałych" Pozdrawiam mikolaj90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 Podaj jeszcze gatunek bo u niektórych gatunków zimowe płaskie liście to rzecz normalna (tzw. phyllodia). Prawdopodobnie jednak to wynik za wysokiej temperatury zimowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 4 Listopada 2009 Autor Share Napisano 4 Listopada 2009 Podobno jest to jakaś krzyżówka. Na jednym forum dałem ją do identyfikacji, to napisali Mi, że to Sarracenia Hybride Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 (edytowane) Sarracenia Hybride to po prostu bliżej nieokreślona krzyżowka. to, że wypuszcza nieowadożerne liście jest zupełnie normalne o tej porze roku ( zmniejszona ilość światła).te brązowe liście o których mówisz to ,, pozostałości,, po liściach letnich. przez zimę nie musisz ich obcinać, jednak na wiosnę koniecznie, by zapewnić dostęp słońca do nowo rozwijających się liści. zapewnij kapturkowi temp w granicach 5- 10* C i będzie miodzio Edytowane 4 Listopada 2009 przez masiol90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 5 Listopada 2009 Autor Share Napisano 5 Listopada 2009 Zdjęcia mojej kapturnicy, podczas zimowania: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 8 Listopada 2009 Autor Share Napisano 8 Listopada 2009 (edytowane) Czy wszystko jest ogółem z nią ok ? Jeżeli na dworze jest u mnie (przykład) -2 stopnie C, to w szklarni jest cieplej ? Tak ? Edytowane 8 Listopada 2009 przez mikolaj90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 Wszystko OK. Pilnuj tylko aby nie pojawiła się pleśń. Gdyby się pojawiła spryskaj roślinę środkiem grzybobójczym np. Topsin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 19 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2009 Witam Pojawiły się problemy z moją kapturnicą, trochę ją zaniedbałem, gdyż zimowała w szklarni, kiedy były mrozy do -14s C. Kapturnica zimuje od października do dzisiaj. Podłoże było całe zamarznięte. Pojawiło się trochę pleśni na kilku jej kapturach. Obciąć je ? Obecnie wygląda tak (patrzcie na zdjęcia). Proszę o wszystkie możliwe rady, czy jej nic nie będzie ? Przeżyje jeszcze ? Na zdjęciach wygląda bardziej żywo. Zimuje teraz na ,,wyrandzie", gdzie temperatura jest już odpowiednia. Proszę o pomoc i Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Da radę, w zeszłym roku miałem przypadek , że u flavy mi podłoże całkowicie zamarzło. Przeżyła a na wiosnę zaczęła wypuszczać piękniutkie liście. Tak więc nie ma się czym martwić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 19 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2009 A z tą pleśnią na kilku kapturach to co zrobić ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Użyj środka grzybobójczego np. Topsin lub Bravo 500 sc. Opryski powtarzaj co tydzień, najlepiej na zmianę dwoma środkami o innym składzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 ja dzis tez przezucilem kapturnice ze szklarni do garazu ... jednak nie mam natyle odwagi zeby je zostawic na takim mrozie No moje wygladaja jeszcze gorzej a mech mozna po prostu kruszyc tak zamarzl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 ja jestem ciekawy jak wygląda moja s. leucophylla x mitcheliana, która zimuje w torfowisku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2009 Witam Serdecznie Piszę z kolejnym pytaniem. Moja kapturnica zimuje już równe 3 miesiące (dokładnie to jutro równe 3 miesiące, ale mniejsza z tym), mogę ją już do normalnego pomieszczenia przenieść ? Gdzie temperatura sięga do około 22 s C. Jeżeli tak, co zrobić z jej brązowymi liści i co niektórymi suchymi ? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 Jak nie zawadza tam gdzie stoi to niech jeszcze zimuje a jak nie ebdzie juz przymrozkow to an dwor i wszystko odzyje. Ja uschniete liscie ucinam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi