Skocz do zawartości

Nawożenie dzbaneczników kawą

Twargor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio trafiłem na takie strony:

http://icps.proboards.com/index.cgi?board=...amp;thread=2097

http://www.rci.rutgers.edu/~dpevans/Nepenthes/N_rajah.htm

Co prawda sam niedużo z tego zrozumiałem :P ale w koncu dowiedzialem sie o co chodzi. Postanowiłem też spróbować nawozić rośliny (n. burbidgeae i n. x gentle) kawą i zaparzyłem 1litr kawy dla moich roslinek :D (2 łyżki kawy na 1litr). Jak na razie mija drugi dzien i roslinom nic sie nie dzieje.

Czy ktos juz probowal tak nawozic dzbaneczniki i jakie były skutki?

Odnośnik do odpowiedzi

Kawy nie próbowałem, choć czytałem o tym. Podłoże "chemiczne" i skład takiego "nawozu" nie przemawiają do mnie. Czekam na wyniki ;)

Sam tesuję aktualnie równolegle nawóz do orchidei i wyciąg z brunatnic. ten drugi używam już od 0,5? roku i mam całkiem dobre efekty, ale dopiero niedawno odpaliłem testy porównawcze na sadzonkach N.gymanphora.

Odnośnik do odpowiedzi

z dziwnych sposoów naworzenie to probowałem z mlekiem w proszku ale dodzbankowo :) Co do przyrostow tego rajah to nie widze jakis super rezultatow mam wrazenie ze rosnie normalnie. Do tego jeszcze roslina ma 4 liscie u mnie mniejsza roslina jest w duzo lepszej kondycji wiec jesli ktos wlasnie nie pokaze mi rezultatów na dwuch takich samych roślinach to bede sceptyczny :) no ale czytam że się zabraliście do pracy więc poczekam na wasze rezultaty. Swoją drogą fajnie by było gdybyście częściej zamieszczali tematy z swoimi doświadczeniami.

Jeszcze jedna rzecz dla mnie chyba najbrdziej istotna. Prz naworzeniu z tego co widze to usyskuje się jedynie szybszy przyrost rośliny, ale chyba wszystkim zalerzy bardziej na imponujących dzbankach niż na "wysokich sałatach"

Odnośnik do odpowiedzi

Maklerw gentle ktorego kupilem od ciebie i wlasnie podlewam kawa bedzie na dniach kwitnal :D dlatego tez to testow wciagne nastepnego ochotnika rajaha ^_^

no nie musisz go oddać :P przecież on mały jeszcze powinien być !! Musze wam gorszej jakości rośliny sprzedawać :P

Odnośnik do odpowiedzi

zmielilem ziarna kawy, zasypalem 1l wody destylowanej (zagotowanej oczywiscie :P) dwoma lyzkami tej uzywki i takim czyms podlewam :) jak na razie zmian u burbidgeae nie widze ale gentle ktory przez ponad miesiac wstrzymal wzrost rosnie teraz bardzo szybko. nie wiem czy jest to skutek podlewania ale mam taka nadzieje :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Znalazłem jeszcze jedna strone z opisanym dzialaniem kawy na dzbaneczniki

http://www.terraforums.com/forums/showthre...ighlight=coffee

A co do moich obserwacji to nowy lisc rajaha jest juz widocznie wiekszy ale nie mam pewnosci czy to nie przez zmiane temp w terra (przez nadejscie zimy), burbidgeae znacznie szybciej rosnie ale tak jak napisalem wczesniej to moze byc zmiana warunkow wiec nie wpadam w zachwyt ;) . Dosc przykrym efektem ubocznym tego podlewania jest to, ze sphgagnum w ciagu tygodnia potrafi cale obumrzec i pozostaja slady ale czego sie nie robi dla roslin :)

Oto zdjecie rajaha:

post-4119-1260725334_thumb.jpg

Widac ze nowy lisc jest znacznie wiekszy. Różnica miedzy tym nowym lisciem a poprzednim to 2,5cm dlugosci.

Eksperyment zakonczony ale raczej niepowodzeniem (brak dzbankow) obecnie po odstawieniu kawki rajah wyglada tak:post-4119-1270667227_thumb.jpg

To chyba wszystko co mialem do powiedzenia w tym temacie, moze komus innemu w przyszlosci lepiej sie powiedzie.

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.