Skocz do zawartości

sativ- terra "reprezentacyjne"

sativ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

Ostatnio ciągle tam coś zmieniam, była też spora akcja przesadzania roślin, testowania nawozów [parę roślin sie lekko nadpaliło- najważniejsze nie przesadzać z nawozami i spłukiwać ich nadmiar po 1-2 dniach]

Aktualnie wygląda to tak:

Całość:

P1020109__Rozdzielczość_Pulpitu_.JPG

Poszcz. rośliny:

[zagadka- rozpoznaj je wszystkie ;)]

P1020113__Rozdzielczość_Pulpitu_.JPG

P1020114__Rozdzielczość_Pulpitu_.JPG

P1020116__Rozdzielczość_Pulpitu_.JPG

P1020117__Rozdzielczość_Pulpitu_.JPG

I widok z góry na środek [ładnie pnący się gracilis- chcę szklarnie...]

P1020118__Rozdzielczość_Pulpitu_.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiary terra: 80x40 wysokość 50cm[tylko :/]

Lampy: 3x 18W 60cm świetlówki T8, Narva oceanic colour, nature i bio-vital.

Na dnie jest warstwa keramzytu, na tym perforowana cienka płyta plastikowo [takie rozwijane z oczkami ;)]. Na górze warstwa torfu, w który wkładane są doniczki. Na samym dnie jest pompka akwariowa napędzająca wodospad. Pod wodospadem zamontowany jest mały pojemnik na wodę z foggerem- który jest totanie nieprzydatny, bo wilgotność wynosi 100% cały czas.

Wentylacja- oryginalna perforowana blacha aluminiowa jest zaklejona taśmą klejącą, w której to są porobione otwory w ilości potrzebnej do zapewnienia odpowiedniej cyrkulacji powietrza i unikania pleśni.

Boki- płyta korkowa z oryginalnym designem widelcowym [podziabana tym szlachetnym sprzętem]

Chciałem na nią puścić pile'ę carideri, ale nie odpowiadaja jej zbytnio warunki i jest bardzo rachityczna.

Tył- komercyjne tło z allegro, dodane na nim pare tłustoszy, planuję puścić tam sporo pływaczy, moze genlisee, bo tłustosze nie do końca dobrze się tam czują.

Rośliny wewnątrz- założenie docelowe only lowlanders, ale z braku miejsca w 2 terra "produkcyjnym" są też inne gatunki- jak np. widoczny na ostatnim foto przypalony nawozem burkei ;)

Jeśli komuś się podoba i chce więcej- proszę o datki na szklarnię [jedyne 10 000zł potrzebne na porządną ;)]

Odnośnik do odpowiedzi

N.chaniana ;)

Za tłem jest rurka PCV którą woda płynie na górę.

Początkowo lampy były w środku [ale wtedy powstała z tego mała smażalnia] i wtedy nie było widać tej "szpary " na górze- muszę kupić jakieś sztuczne rosliny i tam władować :)

/znajomi jak przychodzą po raz pierwszy czasem robią małe WTF- pod spodem jest jeszcze jedno akwarium, nad nim zaś była półka na in vitro. Była bo zrobiłem nowy osobny regał do in-vitro ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.