Skocz do zawartości

Terrarium górskie by Tomek

tomislav1ster

Rekomendowane odpowiedzi

1.Terrarium jest umiejscowione w piwnicy. Zostało zrobione z płyt pozyskanych z starych mebli i płyty wiórowej. Od środka wymalowane jest farbą tworzącą gumową powłokę (nie pamiętam nazwy) oraz pokryta grubą folią, a góra zrobiona z płyty wiórowej, pokryta styropianem od środka.

Widok całości (po lewej widoczne zapasy na zimę m.in. ogórki, buraki itd.)

dsc03420sh.th.jpg

2. Terrarium jest w sumie prawie skończone. Dzisiaj doszedł do mnie sterownik:link. Próby na sucho przebiegły bardzo pomyślnie. Pozostało jeszcze tylko po uszczelniać wszystko.

3.Chłodzenie nie jest w jakiś szczególny skomplikowany sposób zrobione, po prostu wyciągnąłem parownik i wsadziłem do środka terra nad świetlówki. Jak widać na zdjęciu z prawej strony umieszczony jest wentylator gdyż przy pracy agregatu ok 20 minut robił się dosyć gorący, a do końca nie byłem pewien czy takie nagrzewanie jest normalne dlatego lepiej dmuchać na zimne. Ponadto umieszczony jest wentylator PC w parowniku który ma wspomagać obieg.

dsc03432.th.jpg, dsc03431k.th.jpg

4. Umieściłem system zraszania zrobiony na bazie artykułu z flytrap.pl oraz rozmów z Bartkiem Trelą (autorem tego artykułu). Jest to trzy dyszowy system zraszania która działa tak :

System działa na zasadzie obiegu zamkniętego. Rośliny stoją na doniczkach zalanych wodą demineralizowaną. Gdy zraszanie się włączy (ustawiona na programatorze cyfrowym 1 minuta co 4h) woda pobierana z wnętrza terra spryskuje rośliny i to co spłynie z liści lub nadmiar wody z doniczki wraca z powrotem do wody w terra.

Widok z góry:dsc03427r.th.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałeś filtry wody "z dna"? Dysze można łatwo zapchać.

Ogólnie bardzo fajna robota, tylko troszkę mała ;) Za rok/dwa będzie już za mało miejsca.

Pozdrawiam

P.S Moje terra "górskie" stojąc tylko w piwnicy bez chłodzenia ma aktualnie spadki do 12*C.

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym popracował troche nad wyglądem :) podoczepiał korytka i pochował przewody itp. okleił całość np. matą taką jak się przykleja za kaloryferem. No i przedewzystkim bym to troche pouszczelniał. Druga sprawa to przecież w piwnicy już samo powinno mieć spore spadki :P No i ciekaw jestem kiedy cię mam pogoni że przetwory się popsuły bo je pogrzewasz :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.