tomislav1ster Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 1.Terrarium jest umiejscowione w piwnicy. Zostało zrobione z płyt pozyskanych z starych mebli i płyty wiórowej. Od środka wymalowane jest farbą tworzącą gumową powłokę (nie pamiętam nazwy) oraz pokryta grubą folią, a góra zrobiona z płyty wiórowej, pokryta styropianem od środka. Widok całości (po lewej widoczne zapasy na zimę m.in. ogórki, buraki itd.) 2. Terrarium jest w sumie prawie skończone. Dzisiaj doszedł do mnie sterownik:link. Próby na sucho przebiegły bardzo pomyślnie. Pozostało jeszcze tylko po uszczelniać wszystko. 3.Chłodzenie nie jest w jakiś szczególny skomplikowany sposób zrobione, po prostu wyciągnąłem parownik i wsadziłem do środka terra nad świetlówki. Jak widać na zdjęciu z prawej strony umieszczony jest wentylator gdyż przy pracy agregatu ok 20 minut robił się dosyć gorący, a do końca nie byłem pewien czy takie nagrzewanie jest normalne dlatego lepiej dmuchać na zimne. Ponadto umieszczony jest wentylator PC w parowniku który ma wspomagać obieg. , 4. Umieściłem system zraszania zrobiony na bazie artykułu z flytrap.pl oraz rozmów z Bartkiem Trelą (autorem tego artykułu). Jest to trzy dyszowy system zraszania która działa tak : System działa na zasadzie obiegu zamkniętego. Rośliny stoją na doniczkach zalanych wodą demineralizowaną. Gdy zraszanie się włączy (ustawiona na programatorze cyfrowym 1 minuta co 4h) woda pobierana z wnętrza terra spryskuje rośliny i to co spłynie z liści lub nadmiar wody z doniczki wraca z powrotem do wody w terra. Widok z góry: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo57 Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 calkiem przyzwoite podoba mi sie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 Dobrze zrobione terra, gratuluje Pilnuj cafali żeby grzyb ich nie zjadł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 Zainstalowałeś filtry wody "z dna"? Dysze można łatwo zapchać. Ogólnie bardzo fajna robota, tylko troszkę mała Za rok/dwa będzie już za mało miejsca. Pozdrawiam P.S Moje terra "górskie" stojąc tylko w piwnicy bez chłodzenia ma aktualnie spadki do 12*C. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 11 Listopada 2009 Autor Share Napisano 11 Listopada 2009 Tak jest zrobiony filtr wody. Cefal nie wiem dlaczego ale odżył dopiero w terra. W szklarni nie chciał mi rosnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 ja bym popracował troche nad wyglądem podoczepiał korytka i pochował przewody itp. okleił całość np. matą taką jak się przykleja za kaloryferem. No i przedewzystkim bym to troche pouszczelniał. Druga sprawa to przecież w piwnicy już samo powinno mieć spore spadki No i ciekaw jestem kiedy cię mam pogoni że przetwory się popsuły bo je pogrzewasz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 11 Listopada 2009 Autor Share Napisano 11 Listopada 2009 Co do estetyki to jakoś w piwnicy mi na tym nie zależy;]. Mogłoby się wydawać, że w piwnicy powinny być spadki ale u mnie jakoś nie są za wielkie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi