MC Pigmejka Napisano 7 Kwietnia 2006 Share Napisano 7 Kwietnia 2006 Żadne oświetlenie nie zastąpi słońca. I pod względem ceny ( ) jak i skuteczności. Bo każde oświetlenie, to tylko pewien x% tego, co daje prawdziwe słoneczko. Jeśli chodzi o moje doświadczenie, to żeby było bardziej wiarygodne, należałoby je powtórzyć i musiałbym dokładniej zwrócić uwagę na wszystkie czynniki - cóż, ale jak są kolosy, sesja... itp, to codziennie nie wpatruję się w doniczki, zwłaszcza czy coś już wykiełkowało. Wszystko jest tak mniej więcej "na oko". A to może wprowadzić pewne błędy. A jeśli mam żarówkę, która daje i dużo ciepła, i światła, to nie muszę wypatrywać tak bardzo tych kiełków.... Cóż, może zaważyć chociażby taki czynnik, jak to, że przy takim oświetleniu kiełkujące nasionko od samego początku ma dużo światła i może szybciej wypuścić kolejne liście.... Kolejna rzecz - chcąc stosować doświetlanie 100W żarówką specjalistyczną, szarpnąłem się i kupiłem kilka żarówek energooszczędnych i wymieniłem w domu zwykłe żarówki (75 i 100W) - zaoszczędzony pobór prądu poszedł na doświetlenie owadożerków... Do tego nie muszę co chwila wydawać kasy na spalone zwykłe żarówki...(pozostaje jeszcze kwestia, że energooszcędne są stosunkowo drogie :/). A tak poza tym - jeśli ktoś ma roślinki na południowym parapecie, ładnie mu rosną, przez zimę nie marnieją(jedynie czasem stracą kolor, który odzyskaja wiosną), to po co doświetlać? Jeśli przyjdzie duży rachunek za prąd - to hodowla rosiczek może skończyć się tym, że przykładowo współmałżonek/rodzice po otrzymaniu rachunku z elektrowni, pozbędą się naszych pupilków rzutem prostym do śmietnika... Każdy powinien dostosować hodowlę do swoich warunków i możliwości - również finansowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remwar Napisano 8 Kwietnia 2006 Share Napisano 8 Kwietnia 2006 W zimie bez doświetlania mogą nawet w ogóle nie wykiełkować roślinki. Nie prowadziłem żadnych badań, ale na moim parapecie w zimie D. dielsiana wykiełkowała po tygodniu - dwóch, w każdym razie szybko, sama mnie tym zaskoczyła. Przyznaję jednak, że nasiona były bardzo młode, ledwo, co zebrane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GaGacek Napisano 8 Kwietnia 2006 Share Napisano 8 Kwietnia 2006 W zimie bez doświetlania mogą nawet w ogóle nie wykiełkować roślinki. Nie prowadziłem żadnych badań, ale na moim parapecie w zimie D. dielsiana wykiełkowała po tygodniu - dwóch, w każdym razie szybko, sama mnie tym zaskoczyła. Przyznaję jednak, że nasiona były bardzo młode, ledwo, co zebrane. oto kij w mrowisko - ach jak ja lubię takich pozytywnych eksperymentatorów - Remwar widzę ze trzeźwo podchodzisz do tematu i bardzo mnie to cieszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrysza Napisano 11 Kwietnia 2006 Share Napisano 11 Kwietnia 2006 witam dzis zakupilem zarowke sun glo 50W z jakiej odleglosci powinnenem naswetlac zasadzone nasiona rosiczki d.capensis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilÓś Napisano 11 Kwietnia 2006 Share Napisano 11 Kwietnia 2006 ok 25cm ? poczekaj jeszcze na innych odpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrysza Napisano 11 Kwietnia 2006 Share Napisano 11 Kwietnia 2006 ja mam narazie tak na 20cm to myslisz zeby wziasc troche wyzej?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilÓś Napisano 12 Kwietnia 2006 Share Napisano 12 Kwietnia 2006 Zawsze można obniżyć, gdy efekty będą niezadowalające przy 20cm a jezeli poporzypalasz szybko roślinki to troche lipa będzie Radziłbym troche wyżej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boboriko Napisano 17 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2006 No i wreszcie po niecałych 2 tygodniach wygiełkowała mi cała masa małych roślinek. :grin: :grin: Dzięki za wszystkie rady!!!!! :grin: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilÓś Napisano 17 Kwietnia 2006 Share Napisano 17 Kwietnia 2006 10.02 wysiałem nasiona d.capensis, wykiełkowało mi 38 sztuk, dzisiaj patrzę i po dwoch miesiącach wykielkowalo mi kolejne 20, gdy przenioslem je w sloneczne miejsce, dlatego nie wyrzucajcie nasion ktore nie wykielkowaly, moze z nich cos bedzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mazi Napisano 17 Kwietnia 2006 Share Napisano 17 Kwietnia 2006 mi tez sie tak stalo miaem nasiona chyba d.nidiformis czy jakos tak nic nie wyszlo chyba ok miesiac wywalilem je na pole na parapet bo plesni bylo troszke i mnie juz denerwowalo a dzis wychodze na balkon i patrze ze male kielki wychodza dodam ze doniczka stala bez wody na tym parapecie caly czas przez ok tydzien torf jednak nie wyselch do konca tylko sie przesuszyl lekko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilÓś Napisano 17 Kwietnia 2006 Share Napisano 17 Kwietnia 2006 moje intermedia już od marca leża w doniczce ale nic nie ma Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mazi Napisano 17 Kwietnia 2006 Share Napisano 17 Kwietnia 2006 moje tez tak lezaly wydaje mi sie ze poprostu ta roslinka tak juz ma ze dlugo kielkuje teraz czekam na swoje nasionka tej roslinki moze ci cos wykielkuje tak jak mi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuki007 Napisano 12 Maja 2006 Share Napisano 12 Maja 2006 ja montuje zestaw doswietlający ale narazie deficyt mam i nie mam kasy na samą elektronike, tyle ze mi chodzi o doswietlanie siewek kaktusów ale zasada jest podobna mam jazeniówke osram "FLUORA" 18 w. ;] zobaczymy jak to bedze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snakers1 Napisano 12 Maja 2006 Share Napisano 12 Maja 2006 Taki oftop... Co wy robicie z wykiełkowanymi roślinkami?? Bo ja właśnie wysiewam nasiona i nie wiem co potem będe z nimi robił np. jak mi wykiełkuje z 40 albo 50 :grin: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuki007 Napisano 12 Maja 2006 Share Napisano 12 Maja 2006 mozesz dac znajomym? sprzedac? tępic plagi xD Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi