Marrom Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Wątek wkopiowałem z dyskusji FAQ co by bardziej na nim się skupić. A więc zacytuję: 15. Czy kapturnice mogę zimować na dworze? Efektywność zimowania na dworze zależy indywidualnie od rośliny. Teoretycznie najlepiej w naszych warunkach powinna sobie poradzić S. purpurea. Zdarzały się zimy kiedy bardzo dobrze przezimowała S. leucophyla i jej mieszańce. Tak naprawdę jest to swoista loteria. W tym momencie zwracam się o pomoc ze strony innych forumowiczów, aby napisali, które kapturnice przezimowały bez uszczerbku w polskich warunkach. To ja zacznę: 1) S. leucophylla 2) S. leucophylla x Mitcheliana 3) S. psittacina 4) S. alata x catesbaei 5) S. "Ladies in Waiting" Proszę osoby które zimowały swoje kapturnice na dworze o spis kapturnic które zimowały i które przeżyły plus % przeżywalność jeśli była to więcej niż jedna zimująca roślina. Dodatkowo prosił bym o określenie warunków zimowania (okryte, zabezpieczone, śnieg, najniższe zanotowane temperatury). Dziękuję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 wszystkie ktore mam. okryte folia. 100% przezywalnosci. od listopada do marca oczko nie jest podlewane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 22 Listopada 2009 Autor Share Napisano 22 Listopada 2009 P.K. - czyli te gatunki: Sarracenia alata Sarracenia X catesbaei Sarracenia flava Sarracenia flava var. rubricorpora Sarracenia flava x alata Sarracenia leucophylla Sarracenia leucophylla x rubra (= x 'Farnhamii') Sarracenia minor Sarracenia minor var. okefenokeensis Sarracenia oreophila Sarracenia purpurea Sarracenia purpurea subsp. Venosa clone from Holland Sarracenia purpurea subsp. Venosa Green Swamp, Brunswick Co., NC Sarracenia rubra subsp. alabamensis Sarracenia rubra subsp. gulfensis Sarracenia "Stevensii" Flava zimowała też bez problemu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 flava? to jest wręcz niespotykane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 o flavie ja mogę powiedzieć tyle że moja w tym roku leżała już 4 dni pod śniegiem i nie straciła nawet jednego liścia jak przeżyje zimę dowiem się na wiosnę ale przewiduje że będzie dobrze rok temu zimowałem w ogrodzie S.rubra x flava okryta wełną mineralną całą zimę przetrwała i cały czas później ładnie rosła teraz będzie 2 zimę na torfowisku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 w sumie to bez flava x alata bo zdechla w lato i teraz mam drugą reszta pod folia byla caly rok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi