Skocz do zawartości

Polskie, zimowe warunki, a przeżywalność kapturnic.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Wątek wkopiowałem z dyskusji FAQ co by bardziej na nim się skupić. A więc zacytuję:

15. Czy kapturnice mogę zimować na dworze?

Efektywność zimowania na dworze zależy indywidualnie od rośliny. Teoretycznie najlepiej w naszych warunkach powinna sobie poradzić S. purpurea. Zdarzały się zimy kiedy bardzo dobrze przezimowała S. leucophyla i jej mieszańce. Tak naprawdę jest to swoista loteria. W tym momencie zwracam się o pomoc ze strony innych forumowiczów, aby napisali, które kapturnice przezimowały bez uszczerbku w polskich warunkach. To ja zacznę:

1) S. leucophylla

2) S. leucophylla x Mitcheliana

3) S. psittacina

4) S. alata x catesbaei

5) S. "Ladies in Waiting"

Proszę osoby które zimowały swoje kapturnice na dworze o spis kapturnic które zimowały i które przeżyły plus % przeżywalność jeśli była to więcej niż jedna zimująca roślina. Dodatkowo prosił bym o określenie warunków zimowania (okryte, zabezpieczone, śnieg, najniższe zanotowane temperatury).

Dziękuję.

Odnośnik do odpowiedzi

P.K. - czyli te gatunki:

Sarracenia alata

Sarracenia X catesbaei

Sarracenia flava

Sarracenia flava var. rubricorpora

Sarracenia flava x alata

Sarracenia leucophylla

Sarracenia leucophylla x rubra (= x 'Farnhamii')

Sarracenia minor

Sarracenia minor var. okefenokeensis

Sarracenia oreophila

Sarracenia purpurea

Sarracenia purpurea subsp. Venosa clone from Holland

Sarracenia purpurea subsp. Venosa Green Swamp, Brunswick Co., NC

Sarracenia rubra subsp. alabamensis

Sarracenia rubra subsp. gulfensis

Sarracenia "Stevensii"

Flava zimowała też bez problemu?

Odnośnik do odpowiedzi

o flavie ja mogę powiedzieć tyle że moja w tym roku leżała już 4 dni pod śniegiem i nie straciła nawet jednego liścia jak przeżyje zimę dowiem się na wiosnę ale przewiduje że będzie dobrze

rok temu zimowałem w ogrodzie S.rubra x flava okryta wełną mineralną całą zimę przetrwała i cały czas później ładnie rosła teraz będzie 2 zimę na torfowisku

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.