Marrom Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 No właśnie jak to jest z tym dolewaniem wody. Normalnie nie ma to sensu ale np. po transporcie rośliny pocztą nie ma szans na utrzymanie płynu w dzbanku. I co wówczas dolewać, nie dolewać, nie ma znaczenia? Z własnego doświadczenia wiem, że u cephala dolewanie po transporcie jest wskazane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 Osobiście , jak by wylało mi się z któregoś dzbanka to bym dolał nie za dużo , ale jednak trochę moim zdaniem warto . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlachaSk8 Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 Cóż... znowu moim zdaniem (xD) to raczej i tak i tak dzbanek jeszcze przejdzie aklimatyzacje i utraci te dzbanki z których wylała się woda ... Więc w sumie nie wiem czy jest sens dolewania do dzbanka który i tak uschnie ;]. Chyba, że to jest dzbanek, który po transporcie wyląduję w terra, to już nie wiem jak to na niego wpłynie ;]. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 A wedlug mnie nie ma najmniejszego sensu. kiedys przy okazji malego wypadku wylala sie cala ciecz ze wszystkich dzbankow n. x hookeriana nic nie dolewalem a dzbanki pozyly jeszcze bardzo dlugo. to samo z tym ze nie w przypadku wszystkich dzbankow mialem m.in. u ampullarii, ventraty, ventricosy i moznaby jeszcze wymieniac Kiedys dolewalem wody do emmerenae bo nie wiem czemu dzbanki w ogole jej nie produkowaly i oprocz tego ze dzbanki wisialy troche nizej nic to nie zmienilo Tym bardziej ze z tego co wiem po dolaniu wody dzbanki i tak nie produkuja juz sokow trawiennych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 Też nie widzę większego sensu. Zaobserwowałem, że dolewanie wody do dzbanków, gdy ciecz trawienna została wylana np. przy transporcie, powoduje, że statystycznie dzbanki pożyją trochę dłużej, ale może to przedłużyć ich żywot o kilka dni, góra tydzień - w stosunku do dzbanków, do których woda nie była dolewana. Nie jest to regułą, gdyż czasem i przy dolaniu wody, dzbanki potrafią uschnąć na skutek aklimatyzacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 23 Kwietnia 2010 Share Napisano 23 Kwietnia 2010 Otwieram ten stary temat, żeby nie tworzyć nowego. Oto na co się natknąłem: http://pitcherplants.proboards.com/index.c...8740&page=1 Tak więc w skrócie: - niektóre dzbaneczniki, jak N. lowii, są w stanie przez swoje dzbanki (na pewno górne) wchłonąć przez okres doby znaczną ilość wody. Prawdopodobnie woda jest wchłaniana przez dzbanki do liści, skąd w ciągu ciepłego dnia paruje, zostawiając w liściu składniki odżywcze. Inne dzbaneczniki - jak np. N. truncata, nie robią tego (nie wchłaniają wody z dzbanków). Może więc czas podzielić dzbaneczniki też na takie, którym warto dolewać wodę do dzbanków i na takie, którym nie warto. Osoby, które mają N. lowii z górnymi dzbankami uprasza się o zweryfikowanie doświadczenia na własnej roślinie i przekazania wyników takiego eksperymentu do publicznej wiadomości Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 23 Kwietnia 2010 Share Napisano 23 Kwietnia 2010 Ciekawa sprawa. Pytanie czy jeszcze jakieś tak robią ? Co do górnych dzbanków chyba jeszcze nikt się u dzbaneczników górskich nie dochował dzbanków górnych ?? Pytanie jeszcze czy oba N. lowii: "trusmandi" i "mulu" postępują tak samo ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 Wypowiedziałem się na ten temat obszerniej w poście nr 3 w tym temacie: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...amp;#entry92872 Wygląda na to, że można próbować dolewać wody, ale tylko do górnych dzbanków i możliwe, że tylko określone gatunki będą ją z tych dzbanków czerpały. Najpewniej te, których górne dzbanki posiadają zdeformowane/zmniejszone wieczko lub są jego pozbawione. No i druga sprawa - możliwe też, że warunkiem aby dzbanecznik pobierał wodę z dzbanków górnych jest brak wody w podłożu (korzenie nie mają skąd jej czerpać). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi