Skolilaj Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 A więc zacznę od początku: We wakacje pewnego słonecznego popołudnia na mojej kapturnicy zauważyłem poczwarki jakiegoś motyla. Z ciekawości pomyślałem, że wezmę je do słoika i zobaczę, co się z nich wykluje. Do wczoraj byłem pewien, że są martwe, ponieważ nie dawały znaków życia, a już dawno powinny się wykluć, jednak nie wiedzieć czemu nie wyrzuciłem ich, lecz stały sobie spokojnie w kącie w swoim słoiku. Oto co wczoraj się z jednej z nich wykluło: Jest jakaś szansa na uratowanie go? Jakoś go zhibernować czy coś, żeby przetrwał do lata (nie wiem, włożyć do lodówki ^^)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 moze trzymaj w sloiku i karm tylko nie wiem czym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 12 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2009 (edytowane) moze trzymaj w sloiku i karm tylko nie wiem czym No właśnie ^^ Zresztą znając motyle nie będzie żył dłużej niż miesiąc. Edit: Widziałem kiedyś w zimie motyle na strychu. Dam go w jakieś ciemne i zimne miejsce i może się prześpi do lata. ^^ Edytowane 12 Grudnia 2009 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlachaSk8 Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 A jak nie da rady to zawsze rosiczka się nim może zająć ;]... ja ja widuję martwego, sporego owada typu np motyl to biorę go do rosiczek, bo zawsze to jakiś "nawóz" ;]... No ale jak się da go uratować to oczywiście próbuj ;]. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 musze przyznac ze jest sliczny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukotus Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 U mnie na działce przez całe lato i jesień okna w piwnicy są otwarte a dopiero na zimę zamykane (w piwnicy nie ma jakiegokolwiek ogrzewania), przez co bardzo często zdarza się, że na suficie jest pełno motyli, które składają skrzydełka i przez kilka miesięcy aż do momentu ocieplenia nie ruszają się z miejsca. Po prostu śpią. Jak tylko ciepło się zrobi i otworzymy okna w piwnicy motyle wylatują na świeże powietrze szukając kwiatów . Można to nazwać czymś w rodzaju hibernacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 O Boże... karmić rosiczki paziem?! Psa też kawiorem i homarami karmisz? Z wiki: Dojrzały motyl żyje kilka tygodni, ginie zwykle po złożeniu i zapłodnieniu jaj. Imago pobiera mało pokarmu, zjada małe ilości nektaru i rosy. Zdarza się, że paź królowej siada na solniskach czy odchodach zwierzęcych, aby pobrać substancje mineralne. 2 pomysły co z nim zrobić... Trzymaj w pokoju i załatw sobie coś kwitnącego. Ewentualnie na strych z nim do reszty motyli (byle nie w mróz)... może faktycznie się zahibernuje. :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlachaSk8 Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 O Boże... karmić rosiczki paziem?! Psa też kawiorem i homarami karmisz? Z wiki: 2 pomysły co z nim zrobić... Trzymaj w pokoju i załatw sobie coś kwitnącego. Ewentualnie na strych z nim do reszty motyli (byle nie w mróz)... może faktycznie się zahibernuje. :/ Nie chodzi mi żeby za motyla życia dawać go rosiczkom ><... Rosiczka owinie się i wyssa resztki również z martwej ofiary. Dlatego napisałem, ze dopiero jakby mu padł ><... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 13 Grudnia 2009 Share Napisano 13 Grudnia 2009 SUper motyl mi by wystarczylo posiadanie tak fajnych fotek . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukotus Napisano 13 Grudnia 2009 Share Napisano 13 Grudnia 2009 ale szkoda go by tak po prostu padł, ja już dawno ich nie widziałem a są takie wyjątkowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 13 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2009 (edytowane) Moja siostra się trochę zna na motylach i mówi, że pazie nie zimują, mają dwa pokolenia kwiecień-maj i sierpień-wrzesień. A to co za pokolenie? ^^ Spróbuje jakoś go karmić. Ważne, żeby drugi się nie wykluł do wiosny ^^ Edit: Z resztą myślę, że nawet jakbym go dłużej karmił, to jego cykl życiowy po wykluciu nie trwa dłużej, niż miesiąc. Edytowane 13 Grudnia 2009 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 18 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2009 www.przyroda-slemienia.yoyo.pl - stronka ze zdjęciami przyrody mojej miejscowości na razie 100% zdjęć wykonałem ja ze swoją siostrą, stronę napisałem ja i jestem jej administratorem. Wiem, że może mieć jakieś błędy, ale ja tam nie umiem w html'u dobrze - korzystałem z gotowych wzorów trochę (ja tam bardziej Pascal na razie ^^). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 Fajne zdjęcia ale musisz cos zrbic zeby nie bylo widac reklam lub zeby chociaz mozna bylo je wylaczyc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 18 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2009 Tam są takie "strzałki" w rogach okien i jak to klikniesz, to reklamy znikają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi