Skocz do zawartości

Dzięki wszystkim i Jankowi M. - moja muchołówka żyje.

Gość KingPiotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość KingPiotrek

Mam na fotkach Tłustosza (Tina), Dzbanecznika (Ventrata), Rosiczka (Capensis) i (Alicjae) no i muchołówke co do której mam wątpliwości czy ją czasami nie wywalić. Dajcie mi pare wskazówek bo inaczej skończy w koszu:)

6h1766pr8iglkrw0m.jpg

hdnolalinzlbnl1bm.jpg

lt31src33zqx3c26m.jpg

anizy1rrrrlp2q1lm.jpg

v4lrjp6bckf40hntm.jpg

zdjęcia z 27kwietnia 2006r.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 42
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Gość krystek

pytanko: czy muchołówka była zimowana??

a poza tym, czy doświetlasz teraz jakoś roślinki? czy korzystają tylko ze słońca?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość KingPiotrek

muchołówke mam od miesiąca więc nie była zimowana a kożysta tylko z południowego okna. wiem co jest przyczyną że jest w tym stanie :)

po tygodniu jak ją dostałem stwierdziłem że ma za mało torfu, a nie miałem torfu więc dodałem ziemi:) no i od tego się zaczeło. Zaczeła gnić i żeby nie zanudzać dolałem łyżeczke nawozu:| po jakimś tygodniu włożyłem ją do torfu zmieszanego z perlitem i piaskiem kwarcowym. Korzenie ma ciemne i się nie łamią więc chyba nie sa przepalone jeszcze.

No i jestem ciekawy czy coś z tego będzie bo od tygodnia nic się nie zmienia z nią:| Ani nie gnije ani nie rośnie.

kupiłem jeszcze jedną muchołówke gianta ( widać go troche na zdjęciu dzbanecznika no ale jest taki mały że nawet komara by nie zmieścił a co się dowiaduje że muchołówki rosną bardzo wolno. :| no to pomyślałem może jeszcze odratuje tą starą.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość krystek

zwykłej ziemi? nawozu? no to ostro ją potraktowałeś...  :?  jak jest już w dobrej ziemi to może da się ją odratować...  :?  podlewasz wodą destylowaną?

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiem moe zle widze ale nie dostrzegam stoska wzrostu u mucholowki, faktycznie jes z nia zle, mozliwe a nawet bardzo prawdopodobne ze mogla jej zaszkodzic zwykla ziemia i ten nawoz.Zobzcymy jak to bedzie
Odnośnik do odpowiedzi

Gość KingPiotrek

mam jeszcze jedno pytanko do dzbanecznika.

Czy na tych dwóch najbardziej wysuniętych na prawo i na lewo liściach wyroście jakiś dzbanek bo nie wiem czy to jest uschnięte czy to tylko takie pierwsze stadum rozwojowe dzbanka.

Aha, nie podlewam wodą destylowaną tylko woda z filtra BRITA.

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, nie podlewa wodą destylowaną tylko woda z filtra BRITA.

Nie radzę tego robić, ponieważ filtr brita nie daje takiej wody jaka jest demineralizowana lub destylowana...

Z roślin ładnie wygląda rozetka Tin'y

Odnośnik do odpowiedzi

Gość KingPiotrek

kiler chciałem jak najlepiej ale nie wyszło, ale to była roślinka a nie roślinki,

bo reszta jest zdrowa.

właśnie zaniedługo muszę kupić wode destylowaną, ale z filtra woda bynajmniej jest bez kamienia i innych minerałów. No ale oczywiście woda destylowana jest napewno lepsza tylko jakoś niegdy nie pamiętam by ją kupić.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość KingPiotrek

no napewno bezpieczniejsza ale w moim przypadku to więcej by kosztowała benyna niż ta woda bo nigdzie u mnie nie ma w sklepach wody destylowanej.  Wiesz mieszkam na wsi:)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość KingPiotrek

no nie zabardzo bo mieszkam bardzo blisko krajowej jedynki (chodzi mi o trase) więc deszczówka będzie gorsza od wod prosto z kranu.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.