Skocz do zawartości

Dzięki wszystkim i Jankowi M. - moja muchołówka żyje.

Gość KingPiotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość KingPiotrek

No ja tylko biorę wodę z filtra od samego początku i mi roślinki fajnie rosną. A destylowaną wodę zawsze zapominam kupić, ale to moim zdaniem wszystko jedno, jak tylko rosną to jest OK.

Dorzuciłem jeszcze pare nowych fotek z 2 czerwca 06r. W większości są duże zmiany:)

Moja zakwitnięta Alicja z dwiema łodygami :)

4071db56709925c4m.jpgf7192dde668e791dm.jpg63ab450367bb23cdm.jpg218face9caa41dc4m.jpgd441fee437178820m.jpg

Capensis wypuściła mi pęd.

30465c4cc3e5b7e8m.jpg178b0c363385c512m.jpg1564a25bf6152bbdm.jpga6050cc85d5fd11fm.jpg

A oto muchołówka co miała skończyć w koszu, a rośnie jak na drożdżach :mrgreen:

1f3b8e2195b58e1am.jpga95d91f9866bd1efm.jpg2579573e8e2cd550m.jpgdd46f675dcf28a0dm.jpg

Tina mnie zawiodła, bo myślałem że zakwitnie, a jak narazie ma lepkie liście.

ee65beda980786c0m.jpg8a80d66807dcf1f5m.jpgc35d5da4b8d3b246m.jpgb8c894ba78c3e087m.jpgffb8642728c91a15m.jpg

Ventratka jak zwykle powoli i spokojnie wypuszcza nowe dzbanki.

a7f5db17ac2d6c65m.jpgf54127cf17378f39m.jpg2b39b7452fae28fam.jpgfc7ceef55696165fm.jpgb5fe926cc876d880m.jpg

Nie polecam kupować Gianta w rozmiarze XS (małe g... co nic nie rośnie)

12d6051cab38ad1em.jpg

A oto dzieci odczepione od Alicji. Ale nie wiem jak znalazła się tam Capensis :)

64b1f31050c73e56m.jpg2870eb774d5315b8m.jpg9363dbc78f41cbe7m.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 42
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No całkiem fajne :smile: Można powiedzieć, że odratowałeś je zawodowo. Twoja tina ma ładną rozetke, a dzbanki robią się kolorowe :smile: Alicja też ładnie wybarwiona.

Odnośnik do odpowiedzi

Alicae strasznie mi się podoba... :P Ja moją ratowałem, bo nie widać było, że zapleśniała cała od spodu... Wyciąłem z 80 % liści, a już zaczyna bardzo ładnie rosnąć...

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne roślinki. Świetna aliciae. Czym Ty je doświetlasz?? Ciesz się, że dostałeś taką Giant a nie jak ja... pułapka to może z jedna. Ale jestem zadowolony z pozostałych także się wyrównało. :wink:

Odnośnik do odpowiedzi

Gość CP fan
o miło ze sie dowiedziałem, dzis zamowiłem 3szt    giant ://     ale moze mi urosną?

ja w zeszłym roku zamówiłem cztery gianty xs, ale tylko jeden przeżył :cry: ale i tak bardzo wolno rośnie

zamówiłem też cztery red dragony xs i wszystkie w tym roku rosną jak na drożdżach :razz:

PS. to były dobre czasy, wszystkie sadzonki muchołówek kupiłem wtedy za 6zł sztuka :grin:

Odnośnik do odpowiedzi

Gość CP fan
Może jednak są jakieś różnice między muchołówkami co do trudności hodowli... :roll:

po prostu jedne muchołówki rosną lepiej, inne słabiej, ale chyba nie ma reguły :wink:

Odnośnik do odpowiedzi

Gość CP fan
te które maja więcej barwnika rosną słabiej :)

no z moimi jest dokładnie odwrotnie, red dragony, które są bardzo "ciemne" rosną szybko

Odnośnik do odpowiedzi

Gość KingPiotrek
Ładne roślinki. Świetna aliciae. Czym Ty je doświetlasz?? :wink:

Niczym nie doświetlam:) Poprostu leży sobie spokojnie na słoneczku na południowym parapecie :mrgreen:

Jak sądzicie wszyscy, czy od alicji wyciągać wszystkie te nowe powstałe małe "dzieci" czy zostawić?? Ja bym to może zostawił ale nie wiem jak to będzie wyglądać za kilka lat :)

te które maja więcej barwnika rosną słabiej

Może nie o barwnik chodzi Ale napewno zależy od wielkości korzenia. Z własnego przypadku to wiem. Tą muchołówke co zniszczyłem korzeń był w miare dobry i miał 7cm długości i patrzcie jak w krótkim czasie mi rosło tyle liści z pułapkami A mam tego gianta co miał korzeń niespełna 1cm i rośnie jak by wogule nie rosnął. To jest taka moja mała teoria na temat wzrostu rośliny. A drugą jest poprostu wilgoć i nasłonecznienie.

Odnośnik do odpowiedzi

Eh ludzie.

1.Zobacz jak bedą rosły regular form i allred :/ Czerwony barwnik ogranicza spektrum swiatla przyswajanego przez rośline do koloru niebieskiego

2. Co do wielkosci BULWY i szybkosci wzrostu- duza bulwa posiada duze zasoby energi itd. Poza tym starsza roslina tworzy wieksze liscie czyli wiecej chlorofilu

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.