Szumas Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Witam Niedawno wszedłem w posiadanie kilkunastu kapturnic, są jeszcze małe, ze zdjęć wnioskuje ze to gat. Flava ale pewności nie mam. Chciałem sie dowiedzieć czy należy wlać im do środka wody destylowanej i dac cos do jedzenia czy poprostu wsadzic owada bez wody??? i czy np moze to byc pasikonik czy lepiej cos mniejszego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Nie dolewaj wody, możesz dawać, ale dawaj takie, żeby nie dały rady wyjść. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2009 Czyli trawienie zachodzi tak czy siak? a czy to musi byc żywe jedzenie? tu chyba niema znaczenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Nie musisz karmić, roślina sama sobie syntezuje pokarm w procesie fotosyntezy. Owady są tylko źródłem tych substancji których roślina nie jest w stanie pobrać z podłoża czyli głównie azotu a czy to musi byc żywe jedzenie? Nie musi być żywe, jednak żywe stymuluje roślinę do trawienia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2009 ale zeby szybciej rosła warto by jej dać coś aby mogla ten azot pobrać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Teraz powinna zimować więc i tak to nic nie da Na wiosnę wystaw roślinę na dwór sama złapie, w naturze sama sobie radzi więc dlaczego u ciebie miała by sobie nie dać rady ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2009 Wiesz sprawa jest taka ze to są ledwo żywe sadzonki, chce je trochę podratować, zimowanie zrobię im za rok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 wg mnie lekkie zimowanie by się im przydało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2009 Poczekam az dojdą do siebie i może zafunduje im zimowanie, potem pojda do piwnicy tam jest zimniej, dostaną lampkę i bedzie dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 zanim dojdą do siebie to już będzie wiosna, a wtedy zimowanie nie ma sensu, ja zimuje nawet małe kapturnice bo po nim rosną dużo lepiej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Poczekam az dojdą do siebie i może zafunduje im zimowanie, potem pojda do piwnicy tam jest zimniej, dostaną lampkę i bedzie dobrze "zimniej" to za mało albo zimujesz albo nie jeśli zimujesz to temperatura max 8*C a jeśli nie to normalnie trzymaj na parapecie i doświetlaj nie ma nic pośrodku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlachaSk8 Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Jeżeli się uparłeś i nie chcesz zimować to pod świetlówkę, bądź energooszczędną ;]! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2009 stoją na parapecie praktycznie cały dzień mają słonce ale w takie dni jak teraz caly czas świeci sie lampka, jedna zwykła świetlówka a druga energooszczędna, mają duzo wody więc powinno być im dobrze. W sumie jest ich 62 wiec troche miejsca zajmują ale jestem dobrej mysli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 możesz dać fotki?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2009 (edytowane) 62 mam wszystkie nie chcialem nikogo w błąd wprowadzać czyli w to wchodzą rosiczki i muchołówki, wszystkie w kiepskiej kondycji na razie średnio to wyglądają ale postaram sie zrobić ładną fotke Edytowane 27 Grudnia 2009 przez Szumas Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi