Skocz do zawartości

Wybór mocy oświetlenia

tomislav1ster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W końcu zabrałem się za budowę terra dla nizinnych dzbanków. Wymiary jakie będą to 100 długość x 100 cm wysokość x 80 cm szerokość - więc spory kawałek do oświetlenia ;]. I moje pytanie brzmi. Zakładając, że do terra nie dociera w ogóle słońce, odpowiednim wyborem światła będzie 4x24W (mam takie teraz ale wysokość to ok 60 cm), czy może taki zestaw HQI tylko 70W czy 150W (ale to już ostateczność).

Chciałbym uprzedzić przed odpowiedziami typu : 2x 70 HQI, bo nie dam aż tyle pieniędzy ;].

Odnośnik do odpowiedzi

Świetne wymiary palaudarium :D w końcu pojawia się kilku odważnych hodowców dzbaneczników. Co do oświetlenie to 4*24 starczy. Możesz zastosować 2 opcje albo lampa podwieszana wewnatrz i podnoszona w miare wzrostu roślin lub wstawić szklaną pułke (wyjmowaną) na wysokości 1/3 póki rośliny nie podrosną. Jednak nie jest to konieczne widze po np. sibuanensis stojacym 90cm od świetlenia że rośnie ładnie (jeszcze nie powiem jak sie wybrawia).

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym pomyślał dokładnie tak jak Maklerw mówi , żeby było w miarę rozrostu podnoszone:)

Maklerw odważny to i ja jestem , ale co z tego jak nie przeznaczę tyle pieniędzy jak mam też inne kosztowne zajęcia :P

Tomi lecisz ostro do przodu :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

A może mi ktoś wyjaśnić jeszcze czym dokładniej różnią się od siebie HQI i HPS ?

Znalazłem na allegro taki zestaw cena wydaję się bardzo ciekawa http://www.allegro.pl/item889910048_profes...00_w_hps_1.html . Tylko jak będą pod tym rosły roślinki, bo nie chcę się sugerować opisem aukcji gdyż ludzie na allegro różne rzeczy wypisują.

Odnośnik do odpowiedzi

Na flytrap w tym temacie http://flytrap.pl/technika-w-hodowli-rosli...el-swiatla.html

masz napisane do jakiej grupy należą HPS i jakimi parametrami się wyróżniają. Masz też osobna zakładce dla HQI w nowoczesnych technologiach. Informacji nie ma dużo ale wystarczy, żeby ocenić przydatność obu rodzajów źródeł światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra byłem dzisiaj zamówić szyby u szklarza na wymiar terra o gabarytach : długość 100 cm x wysokość 120cm szerokość 80 cm. I teraz moje pytanie co do lamp HQI (bo jednak na te zdecydował się ze względu na wysokość): nie wiem czy zastosować jedną 150W która będzie na środku czy dwie po 70W aby światło było rozłożone z dwóch stron.

Edytowane przez tomislav1ster
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam. Wbrew temu, że nie którzy patrzą na to sceptycznie pokusiłem się na HQI. Zakupiłem 2 x 70 a raczej wykorzystałem obudowę z zwykłego halogena 500W, elektronika kupiona osobno. Koszt wszystkiego to koło 270zł (łącznie z żarnikami) więc podobnie do świetlówek. Rozgrzanie żarników trwa około minuty. Ja osobiście jestem bardzo mile zaskoczony. Może po zdjęciach tego nie widać ale strumień światła jest bardzo mocny. Zdjęcia :

DSCN0715.JPG

DSCN0716.JPG

DSCN0717.JPG

DSCN0718.JPG

DSCN0720.JPG

DSCN0721.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie że coś się "rusza" w naszym polskim dzbanecznikowym zaścianku ;) Co jak co, ale HQI daje DUŻO światła dobrej jakości, a dzbaneczniki są bardzo światłolubne- będą żyły w półcieniu, ale dopiero zaczną eksplodować jesli dostaną duzo światła przy zapewnionej odpowiedniej wilgotności [bardzo ważne przy dużym natężeniu światła!]

Informuj o postępach roślinek ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem się teraz zastanawiać czy dobrym rozwiązaniem będzie powieszenie lamp nad terra ? Jak sądzicie ? Jeden żarnik posiada strumień świetlny wysokości 4800lm więc dwa 9600lm. Na pewno atutem lamp na zewnątrz jest bezpieczeństwo żarników i lepsze odprowadzanie ciepła, natomiast z drugiej strony nie wiem jak bardzo wpłynie szyba grubości 5 mm na ilość światła jaka dotrze to wnętrza terra.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.