tomislav1ster Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 Witam. W końcu zabrałem się za budowę terra dla nizinnych dzbanków. Wymiary jakie będą to 100 długość x 100 cm wysokość x 80 cm szerokość - więc spory kawałek do oświetlenia ;]. I moje pytanie brzmi. Zakładając, że do terra nie dociera w ogóle słońce, odpowiednim wyborem światła będzie 4x24W (mam takie teraz ale wysokość to ok 60 cm), czy może taki zestaw HQI tylko 70W czy 150W (ale to już ostateczność). Chciałbym uprzedzić przed odpowiedziami typu : 2x 70 HQI, bo nie dam aż tyle pieniędzy ;]. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 Świetne wymiary palaudarium w końcu pojawia się kilku odważnych hodowców dzbaneczników. Co do oświetlenie to 4*24 starczy. Możesz zastosować 2 opcje albo lampa podwieszana wewnatrz i podnoszona w miare wzrostu roślin lub wstawić szklaną pułke (wyjmowaną) na wysokości 1/3 póki rośliny nie podrosną. Jednak nie jest to konieczne widze po np. sibuanensis stojacym 90cm od świetlenia że rośnie ładnie (jeszcze nie powiem jak sie wybrawia). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 ja bym pomyślał dokładnie tak jak Maklerw mówi , żeby było w miarę rozrostu podnoszone:) Maklerw odważny to i ja jestem , ale co z tego jak nie przeznaczę tyle pieniędzy jak mam też inne kosztowne zajęcia Tomi lecisz ostro do przodu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 20 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2010 A może mi ktoś wyjaśnić jeszcze czym dokładniej różnią się od siebie HQI i HPS ? Znalazłem na allegro taki zestaw cena wydaję się bardzo ciekawa http://www.allegro.pl/item889910048_profes...00_w_hps_1.html . Tylko jak będą pod tym rosły roślinki, bo nie chcę się sugerować opisem aukcji gdyż ludzie na allegro różne rzeczy wypisują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 Na flytrap w tym temacie http://flytrap.pl/technika-w-hodowli-rosli...el-swiatla.html masz napisane do jakiej grupy należą HPS i jakimi parametrami się wyróżniają. Masz też osobna zakładce dla HQI w nowoczesnych technologiach. Informacji nie ma dużo ale wystarczy, żeby ocenić przydatność obu rodzajów źródeł światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 26 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2010 (edytowane) Dobra byłem dzisiaj zamówić szyby u szklarza na wymiar terra o gabarytach : długość 100 cm x wysokość 120cm szerokość 80 cm. I teraz moje pytanie co do lamp HQI (bo jednak na te zdecydował się ze względu na wysokość): nie wiem czy zastosować jedną 150W która będzie na środku czy dwie po 70W aby światło było rozłożone z dwóch stron. Edytowane 26 Stycznia 2010 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 moim zdaniem 2*70 bąda się też mniej grzały ... ale dziwie się czemu nie wybrałeś 4*24 T5 ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2010 Oglądałem żarniki i co sądzicie o takim zestawie : 1.http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=e6...ID=00b05bd011a5 2.http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=38...ID=00b05bd011a5 Chodzi mi głównie o zakres widma. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 13 Lutego 2010 Autor Share Napisano 13 Lutego 2010 Witam. Wbrew temu, że nie którzy patrzą na to sceptycznie pokusiłem się na HQI. Zakupiłem 2 x 70 a raczej wykorzystałem obudowę z zwykłego halogena 500W, elektronika kupiona osobno. Koszt wszystkiego to koło 270zł (łącznie z żarnikami) więc podobnie do świetlówek. Rozgrzanie żarników trwa około minuty. Ja osobiście jestem bardzo mile zaskoczony. Może po zdjęciach tego nie widać ale strumień światła jest bardzo mocny. Zdjęcia : Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 Teraz pozostaje czekać na efekty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 Fajnie że coś się "rusza" w naszym polskim dzbanecznikowym zaścianku Co jak co, ale HQI daje DUŻO światła dobrej jakości, a dzbaneczniki są bardzo światłolubne- będą żyły w półcieniu, ale dopiero zaczną eksplodować jesli dostaną duzo światła przy zapewnionej odpowiedniej wilgotności [bardzo ważne przy dużym natężeniu światła!] Informuj o postępach roślinek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 14 Lutego 2010 Autor Share Napisano 14 Lutego 2010 Zacząłem się teraz zastanawiać czy dobrym rozwiązaniem będzie powieszenie lamp nad terra ? Jak sądzicie ? Jeden żarnik posiada strumień świetlny wysokości 4800lm więc dwa 9600lm. Na pewno atutem lamp na zewnątrz jest bezpieczeństwo żarników i lepsze odprowadzanie ciepła, natomiast z drugiej strony nie wiem jak bardzo wpłynie szyba grubości 5 mm na ilość światła jaka dotrze to wnętrza terra. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 14 Lutego 2010 Share Napisano 14 Lutego 2010 Może spróbuj z monteżem po bokach ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 14 Lutego 2010 Share Napisano 14 Lutego 2010 To silne lampy. Grubsza szyba nie przeszkadza i przepuści to co trzeba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 15 Lutego 2010 Autor Share Napisano 15 Lutego 2010 Mam pytanie do was jeszcze : Jeślibyście mieli wybrać żarnik z pobiciem w pasmie czerwonym to który byście wybrali (przedstawiam wykresy): Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi