Skocz do zawartości

Wilgotność.

Diron

Rekomendowane odpowiedzi

Dzbanecznika wstawiłem do małego akwarium . Mam jeszcze 2 pytania . Czy jak zalążki dzbanków wyglądają jak wyschnięte to jest to normalne ??? i jak sprawdzić jaka jest wilgotniść??

Edytowane przez Diron
Odnośnik do odpowiedzi

Moje zalazki jak rosly to takei cos uschniete.

Niepatrznie obrocilem rosline ze dzbanek byl tam gdzie nie ma swiatla.

Teraz zobaczylem ze nic nie rosnie i obrocilem rosline tak ze zalazek jest w strone okna. Od razu widze efekty(a wygladal na uschnietego)

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie wywołasz aklimatyzację, można zapobiec organizując mu warunki identyczne jak miał u poprzedniego właściciela, a to zwykle niemożliwe. Zdaje się, im delikatniej go przestawisz do nowych warunków tym łagodniej przejdzie aklimatyzację.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie wywołasz aklimatyzację, można zapobiec organizując mu warunki identyczne jak miał u poprzedniego właściciela, a to zwykle niemożliwe. Zdaje się, im delikatniej go przestawisz do nowych warunków tym łagodniej przejdzie aklimatyzację.

Przerabiałem to wielokrotnie i jeśli nowe warunki są takie same lub lepsze dzbaneczniki nie przechodzą aklimatyzacji. Jeśli chodzi o nizinne to wystarczy że da im się wysoką wilgotność i również takie pojecie jak aklimatyzacja nie występuje.

Co do długości aklimatyzacji to zależy wszystko od warunków, minimum to po poprstu długość czasu jaki roślina potrzebuje na wypuszczenie nowego zalązka liścia i dzbanka. Czyli co najmniej 2 mc, ale to minimum przy podniesionej wilgotnosci i dobrym oświetleniu. Jeśli mówimy o parapecie to śmiało można liczyć 4-6mc.

Przez moje ręce przewineło się troche dzbanków i naprawde efekt aklimatyzacji u mnie nie występuje.

Odnośnik do odpowiedzi

podobnie jak u maklerwa u mnie wiekszosc dzbanecznikow od razu po wstawieniu do terra dzbankuje i ladnie rosnie. jedyne dzbanki jakie przechodzily aklimatyzacje to burbidgeae (jakies 3-4 miesiace) i talangensis (od wrzesnia i dalej nie dzbankuje :(), wiec jesli chodzi o dlugosc to moze trwac kilka miesiecy albo i dluzej

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w terrarium jest około 85-90% wilgotnośći . A w dzbaneczniku ventrata można uniknąć aklimatyzacji , tak jak pisaliście powyżej ????

Edytowane przez Diron
Odnośnik do odpowiedzi

a to Ok bo ja naświetlam od ok 8.00 i kończe o 23.00 plus jeszcze słońce bo on leży w terarium na południowym parapecie .

Edytowane przez Diron
Odnośnik do odpowiedzi

a i jeszcze jedno jaki to gatunek ale ja przypuszczam że to ventata . post-4851-1262267268_thumb.jpg

(jak jakieś inne zdjęcia będą potrzebne to mogę dodać ) post-4851-1262268298_thumb.jpg

Edytowane przez Diron
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.