Skocz do zawartości

Co chcecie wiedzieć?

Rekomendowane odpowiedzi

Pytania natury technicznej:

Gdy przecieramy pojemniki przed włożeniem do cleanboxa - przecieramy je alkoholem - wewnątrz też?

Czy roztwór PPM do sterylizacji można ugotować na gazie, czy trzeba koniecznie w mikrofalówce?

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Można na gazie- mikrofalówka jest po prostu wygodniejsza w użyciu- 4 słoiczki , 50ml w każdym i są już gotowe roztwory płuczące.

Przecieramy alkoholem głównie wewnątrz pojemników [przed wlaniem pożywki]. Jeśli w środku jest już pożywka, można przetrzeć z zewnątrz alkoholem- ale powinno dać radę utrzymywać sterylność bez tego.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale najlepiej schować je w szafce. Przedłuża to ich "datę ważności" chociaż ich degeneracja z czasem prawie nie występuje- jedynie witaminy mogą powoli sie rozkąłdać, nie mają one większego znaczenia w hodowli CP in vitro.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

No i stało się, dzisiaj ok. 12 - 13 ugotowałem 0,5l pożywki. Rozlałem do 4 dużawych pojemników (bo troche mi się rozlało)

I w związku z tym znowu marudzę z pytaniami: Jest 15 i wydaje mi się, że już się zgalareciło porządnie i wystygło. Jak tylko dojdą do mnie nasiona, to je tam wysieję. Kiedy będzie wiadomo, czy pożywka nie uległa skażeniu podczas przygotowywania? W ciągu 24h pojawi się tam grzyb? Pleśń? Pytam z czystej ciekawości, żeby zbytnio się nie cieszyć.

Utrzymywałem względnie czyste środowisko pracy.

Co mogę dodać od siebie - cieżko rozlewać nawet w szklanym cleanboxie, bo zaraz po nalaniu do pierwszego pojemnika cały zaparował, więc musiałem troszkę zajrzeć. :)

Dużo śmiechu było z tego jak paradowałem po domu w rękawiczkach, fartuchu, maseczce i googlach ochronnych - stwierdzam, że poza rękawicami to reszta zbędna, ale fajnie wygląda, więc mam zamiar celebrować to zajęcie w takim stroju. :)

Odnośnik do odpowiedzi

No i stało się, dzisiaj ok. 12 - 13 ugotowałem 0,5l pożywki. Rozlałem do 4 dużawych pojemników (bo troche mi się rozlało)

I w związku z tym znowu marudzę z pytaniami: Jest 15 i wydaje mi się, że już się zgalareciło porządnie i wystygło. Jak tylko dojdą do mnie nasiona, to je tam wysieję. Kiedy będzie wiadomo, czy pożywka nie uległa skażeniu podczas przygotowywania? W ciągu 24h pojawi się tam grzyb? Pleśń? Pytam z czystej ciekawości, żeby zbytnio się nie cieszyć.

Utrzymywałem względnie czyste środowisko pracy.

Co mogę dodać od siebie - cieżko rozlewać nawet w szklanym cleanboxie, bo zaraz po nalaniu do pierwszego pojemnika cały caparował, więc musiałem troszkę zajrzeć. :)

Dużo śmiechu było z tego jak paradowałem po domu w rękawiczkach, fartuchu, maseczce i googlach ochronnych - stwierdzam, że poza rękawicami to reszta zbędna, ale fajnie wygląda, więc mam zamiar celebrować to zajęcie w takim stroju. :)

Wiesz co, jak masz faktycznie sterylne pojemniki to nie musisz nalewać pożywki w cleanboxie. Wystarczy do nich nie pluć, i nie wkładać rąk.

Przy PPM grzyb pojawia się późno, normalnie minimum 7 dni, ale to byś chyba musiał specjalnie tam grzyby chcieć hodować, tak więc po 14 dniach możesz ocenić już skuteczność sterylizacji.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dodam że w ciągu całej mojej kariery nie miałem żadnego wypadku że pożywka "sama" skontaminowała. Na poczatku zwłaszcza lepiej być bardziej restrykcyjnym, nie zaszkodzi. Potem wiadomo na ile można sobie pozwolić

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jestem zmuszony napisać post pod postem..

Dzisiaj pierwszy raz sterylizowałem nasiona - nie ma to sensu z małymi pakietami małych nasion. Znikają one w sączku, nie ma go jak dobrze rozłożyć. Poza tym miałem problemy w przetransportowaniu nasion z sączka na powierzchnię pożywki. Nieraz musiałem sobie pomóc dotykając sączkiem powierzchni pożywki co myślę spowoduje kontaminację (tak się mówiło na to zepsucie?).

Myślę, że z większymi i cięższymi nasionami, które posiadam - darlingtonia, muchołówka nie będę miał tych problemów. Czekam jednak na GA3, które zamówiłem.

Ktoś może powiedzieć jak sobie radzi z powyższymi problemami? Jest jakiś sposób?

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze używam sączków dla nasion rosiczek. Są najwygodniejsze ;)

Grunt to (nie)dobrze go złożyć. Krawędzie muszą być nieregularnie poskładane- inaczej tego nie rozkleisz.

Sterylizując nasiona sterylizujesz też sączek Po wyjęciu go z roztworu płuczącego wystarczy położyć go na kawałku ręcznika papierowego [5-6 warstw], nacisnąć pęsetą w celu usunięcia jak największej ilości wody, a nastepnie używajac 2 pęset rozłożyć. Wtedy dotykami 1 "ramieniem" pęsety pożywki, a potem nasion- i tak powoli przenosimy je na pożywkę. Jeśli nie chcą wyleźć- wydzieramy pesetą fragment sączka z nasionami i kładziemy na pożywce. Wszystko ;) 5 razy i będzie elegancko wychodziło- z pierwszym razem zajmowało mi to wieki, teraz ~1-2 min/ 1 saczek z nasionami

/IBA-prawie zadnej, ale jaka pożywka, do czego?

Odnośnik do odpowiedzi

Sterylny papier? Mikrofalówka/piekarnik na 100*, ale ja nie sterylizuje reczników papierowych, trochę UV dla pewności i bangla ;)

Hormony są czasem używane przy kiełkowaniu nasion, ale są zupełnie zbędne. Użyte w niewłasciwych ilościach mogą zabić roslinki/ spowodowac ze nie wykiełkują/ wykiełkują i od razu zaczną tworzyć kalus... Różnie. Najbezpieczniej kiełkowac nasiona na medium bez hormonów ;) Kiedy maja już pare cm multiplifikacja ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisałeś nic o używaniu GA3 dla muchołówki..

Ale.. http://www.world-of-carnivores.com/tcdionaea.html :

"For seeds leave out BAP and don't forget they have to be stratified. Some people say stratification is not needed for most types of Flytrap seeds. I get excellent results stratifing with Gibberellic Acid and crappy results without."

400ppm 24h będzie ok?

Ah i co to znaczy, że GA3 ma być z dodatkiem detergentu?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.