ArturP Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 Pytania natury technicznej: Gdy przecieramy pojemniki przed włożeniem do cleanboxa - przecieramy je alkoholem - wewnątrz też? Czy roztwór PPM do sterylizacji można ugotować na gazie, czy trzeba koniecznie w mikrofalówce? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 23 Lutego 2010 Autor Share Napisano 23 Lutego 2010 Można na gazie- mikrofalówka jest po prostu wygodniejsza w użyciu- 4 słoiczki , 50ml w każdym i są już gotowe roztwory płuczące. Przecieramy alkoholem głównie wewnątrz pojemników [przed wlaniem pożywki]. Jeśli w środku jest już pożywka, można przetrzeć z zewnątrz alkoholem- ale powinno dać radę utrzymywać sterylność bez tego. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 24 Lutego 2010 Share Napisano 24 Lutego 2010 Wspominałeś kiedyś, ze pożywki nie powinny byc na słońcu. Czy moga stać w pokoju, gdzie dochodzi słońce, ale nie mocne i nie bezpośrednie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 24 Lutego 2010 Autor Share Napisano 24 Lutego 2010 Tak, ale najlepiej schować je w szafce. Przedłuża to ich "datę ważności" chociaż ich degeneracja z czasem prawie nie występuje- jedynie witaminy mogą powoli sie rozkąłdać, nie mają one większego znaczenia w hodowli CP in vitro. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 25 Lutego 2010 Share Napisano 25 Lutego 2010 No i stało się, dzisiaj ok. 12 - 13 ugotowałem 0,5l pożywki. Rozlałem do 4 dużawych pojemników (bo troche mi się rozlało) I w związku z tym znowu marudzę z pytaniami: Jest 15 i wydaje mi się, że już się zgalareciło porządnie i wystygło. Jak tylko dojdą do mnie nasiona, to je tam wysieję. Kiedy będzie wiadomo, czy pożywka nie uległa skażeniu podczas przygotowywania? W ciągu 24h pojawi się tam grzyb? Pleśń? Pytam z czystej ciekawości, żeby zbytnio się nie cieszyć. Utrzymywałem względnie czyste środowisko pracy. Co mogę dodać od siebie - cieżko rozlewać nawet w szklanym cleanboxie, bo zaraz po nalaniu do pierwszego pojemnika cały zaparował, więc musiałem troszkę zajrzeć. Dużo śmiechu było z tego jak paradowałem po domu w rękawiczkach, fartuchu, maseczce i googlach ochronnych - stwierdzam, że poza rękawicami to reszta zbędna, ale fajnie wygląda, więc mam zamiar celebrować to zajęcie w takim stroju. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandod1 Napisano 25 Lutego 2010 Share Napisano 25 Lutego 2010 No i stało się, dzisiaj ok. 12 - 13 ugotowałem 0,5l pożywki. Rozlałem do 4 dużawych pojemników (bo troche mi się rozlało) I w związku z tym znowu marudzę z pytaniami: Jest 15 i wydaje mi się, że już się zgalareciło porządnie i wystygło. Jak tylko dojdą do mnie nasiona, to je tam wysieję. Kiedy będzie wiadomo, czy pożywka nie uległa skażeniu podczas przygotowywania? W ciągu 24h pojawi się tam grzyb? Pleśń? Pytam z czystej ciekawości, żeby zbytnio się nie cieszyć. Utrzymywałem względnie czyste środowisko pracy. Co mogę dodać od siebie - cieżko rozlewać nawet w szklanym cleanboxie, bo zaraz po nalaniu do pierwszego pojemnika cały caparował, więc musiałem troszkę zajrzeć. Dużo śmiechu było z tego jak paradowałem po domu w rękawiczkach, fartuchu, maseczce i googlach ochronnych - stwierdzam, że poza rękawicami to reszta zbędna, ale fajnie wygląda, więc mam zamiar celebrować to zajęcie w takim stroju. Wiesz co, jak masz faktycznie sterylne pojemniki to nie musisz nalewać pożywki w cleanboxie. Wystarczy do nich nie pluć, i nie wkładać rąk. Przy PPM grzyb pojawia się późno, normalnie minimum 7 dni, ale to byś chyba musiał specjalnie tam grzyby chcieć hodować, tak więc po 14 dniach możesz ocenić już skuteczność sterylizacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 25 Lutego 2010 Autor Share Napisano 25 Lutego 2010 Ja dodam że w ciągu całej mojej kariery nie miałem żadnego wypadku że pożywka "sama" skontaminowała. Na poczatku zwłaszcza lepiej być bardziej restrykcyjnym, nie zaszkodzi. Potem wiadomo na ile można sobie pozwolić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 25 Lutego 2010 Share Napisano 25 Lutego 2010 Aaa, no to swietnie. Czyli wszystko rozbija się o sterylizację roślin/nasion które tam wrzucamy. Tym bardziej się do tego przyłożę. Dzięki wam za wszystko! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 Niestety jestem zmuszony napisać post pod postem.. Dzisiaj pierwszy raz sterylizowałem nasiona - nie ma to sensu z małymi pakietami małych nasion. Znikają one w sączku, nie ma go jak dobrze rozłożyć. Poza tym miałem problemy w przetransportowaniu nasion z sączka na powierzchnię pożywki. Nieraz musiałem sobie pomóc dotykając sączkiem powierzchni pożywki co myślę spowoduje kontaminację (tak się mówiło na to zepsucie?). Myślę, że z większymi i cięższymi nasionami, które posiadam - darlingtonia, muchołówka nie będę miał tych problemów. Czekam jednak na GA3, które zamówiłem. Ktoś może powiedzieć jak sobie radzi z powyższymi problemami? Jest jakiś sposób? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 też chętnie dowiem się jak sobie z tym poradzić ale jak na razie mam inne pytanie czy jeśli dałem jakieś 0,002mg IBA/l to zrobi to jakąś różnice bo nie wziąłem pod uwagę że igła też ma jakąś pojemność?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 4 Marca 2010 Autor Share Napisano 4 Marca 2010 Zawsze używam sączków dla nasion rosiczek. Są najwygodniejsze Grunt to (nie)dobrze go złożyć. Krawędzie muszą być nieregularnie poskładane- inaczej tego nie rozkleisz. Sterylizując nasiona sterylizujesz też sączek Po wyjęciu go z roztworu płuczącego wystarczy położyć go na kawałku ręcznika papierowego [5-6 warstw], nacisnąć pęsetą w celu usunięcia jak największej ilości wody, a nastepnie używajac 2 pęset rozłożyć. Wtedy dotykami 1 "ramieniem" pęsety pożywki, a potem nasion- i tak powoli przenosimy je na pożywkę. Jeśli nie chcą wyleźć- wydzieramy pesetą fragment sączka z nasionami i kładziemy na pożywce. Wszystko 5 razy i będzie elegancko wychodziło- z pierwszym razem zajmowało mi to wieki, teraz ~1-2 min/ 1 saczek z nasionami /IBA-prawie zadnej, ale jaka pożywka, do czego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 multiplifikacja rosiczek pytanie może jeszcze głupsze niż poprzednie ale jak uzyskać sterylny papier?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 Wielkie dzięki! Szybkie pytanie - czemu do pożywek na których kiełkują nasiona nie stosujemy hormonów? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 4 Marca 2010 Autor Share Napisano 4 Marca 2010 Sterylny papier? Mikrofalówka/piekarnik na 100*, ale ja nie sterylizuje reczników papierowych, trochę UV dla pewności i bangla Hormony są czasem używane przy kiełkowaniu nasion, ale są zupełnie zbędne. Użyte w niewłasciwych ilościach mogą zabić roslinki/ spowodowac ze nie wykiełkują/ wykiełkują i od razu zaczną tworzyć kalus... Różnie. Najbezpieczniej kiełkowac nasiona na medium bez hormonów Kiedy maja już pare cm multiplifikacja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 Nie pisałeś nic o używaniu GA3 dla muchołówki.. Ale.. http://www.world-of-carnivores.com/tcdionaea.html : "For seeds leave out BAP and don't forget they have to be stratified. Some people say stratification is not needed for most types of Flytrap seeds. I get excellent results stratifing with Gibberellic Acid and crappy results without." 400ppm 24h będzie ok? Ah i co to znaczy, że GA3 ma być z dodatkiem detergentu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi