Skocz do zawartości

Coś chyba nie tak

Szumas

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wczoraj się przyjrzałem moim muchołapkom i zauważyłem że pułapki na nowych listkach są jakby zwiędnięte, nie na wszystkich ale mają takie brozowe końcówki, poszukałem trochę i jedyną rzeczą jaka przychodzi mi na myśl to przelanie rośliny, ale podlewam je normalnie, jak wypiją to dostają nową wodę, więc może to nie to? na brak światła nie mogą narzekać bo są doświetlane 12 h. <Może ktoś miał podobny problem?

Odnośnik do odpowiedzi

ok postaram się cyknąć fotkę w dobre jakości i je szybko załadowaćm najgorsze że podobne objawy maja małe rosiczki capensis, może światła za dużo??? poprostu brązowieją końcówki liści wygląda to tak jak na fotce, rosiczki stoją caly czas w wodzie lampa wisi 12cm nad nimi, muchołapki maja mniej wody teraz ją wylałem całkowicie, podłoże bylo mocno nasiąknięte takie prawie błotko. jak będą potrzebne inne foty to zrobie

post-4857-1262723905_thumb.jpg

post-4857-1262724080_thumb.jpg

Edytowane przez Szumas
Odnośnik do odpowiedzi

nie ma takiej opcji aby bylo za mało światła nad kuwetą 30x70 są 2 lampy energooszczędne dł 25 cm a nad rosiczkami 2 świetlówki 40cm i świecą od 8 do 21

Odnośnik do odpowiedzi

może to reakcja na Topsin bo pryskałem wczoraj ?

A dzień wcześniej tego nie było?

EDIT: Ops, nie zauważyłem posta wyżej. Sprawdź czy tam czasem za ciepło nie jest. Zostaw termometr na kilka godzin, na wysokości liści albo coś w tym stylu. Może oświetlasz od niedawna?

Odnośnik do odpowiedzi

Środki grzybobójcze i owadobójcze niezbyt dobrze działają na liście rosiczek. Dlatego należy pryskać podłoże albo łodygi. Tylko w skrajnych wypadkach można zaryzykować pryskanie całej rośliny.

Jeśli objawy pojawiły się po oprysku to w dużej mierze wina tego środka.

Odnośnik do odpowiedzi

To może przez ten topsin, ktoś mi tu mówił ze nic im nie będzie i pryskałem jak leci ale celowałem w ziemie, na termometrze mają 25 stopni światło mają od dawna, i też nie u wszystkich schną listki

Edytowane przez Szumas
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.