Szumas Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 Tak wczoraj się przyjrzałem moim muchołapkom i zauważyłem że pułapki na nowych listkach są jakby zwiędnięte, nie na wszystkich ale mają takie brozowe końcówki, poszukałem trochę i jedyną rzeczą jaka przychodzi mi na myśl to przelanie rośliny, ale podlewam je normalnie, jak wypiją to dostają nową wodę, więc może to nie to? na brak światła nie mogą narzekać bo są doświetlane 12 h. <Może ktoś miał podobny problem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 opisz warunki zdjęcie też by się przydało i coś się pomyśli bo bez tego trudno będzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2010 (edytowane) ok postaram się cyknąć fotkę w dobre jakości i je szybko załadowaćm najgorsze że podobne objawy maja małe rosiczki capensis, może światła za dużo??? poprostu brązowieją końcówki liści wygląda to tak jak na fotce, rosiczki stoją caly czas w wodzie lampa wisi 12cm nad nimi, muchołapki maja mniej wody teraz ją wylałem całkowicie, podłoże bylo mocno nasiąknięte takie prawie błotko. jak będą potrzebne inne foty to zrobie Edytowane 5 Stycznia 2010 przez Szumas Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2010 może to reakcja na Topsin bo pryskałem wczoraj ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 według mnie brak światła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 6 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2010 nie ma takiej opcji aby bylo za mało światła nad kuwetą 30x70 są 2 lampy energooszczędne dł 25 cm a nad rosiczkami 2 świetlówki 40cm i świecą od 8 do 21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 może to reakcja na Topsin bo pryskałem wczoraj ? A dzień wcześniej tego nie było? EDIT: Ops, nie zauważyłem posta wyżej. Sprawdź czy tam czasem za ciepło nie jest. Zostaw termometr na kilka godzin, na wysokości liści albo coś w tym stylu. Może oświetlasz od niedawna? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 Środki grzybobójcze i owadobójcze niezbyt dobrze działają na liście rosiczek. Dlatego należy pryskać podłoże albo łodygi. Tylko w skrajnych wypadkach można zaryzykować pryskanie całej rośliny. Jeśli objawy pojawiły się po oprysku to w dużej mierze wina tego środka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1234 Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 ja mam to samo ze spatulatą ,podlewam je rozcienczonym biosptem-srodkem na glony i grzyby.Jest pod swietlowka.nie wiem co nie tak bo inne rosiczki rosna w tych samych warunkach i jest im dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 6 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2010 (edytowane) To może przez ten topsin, ktoś mi tu mówił ze nic im nie będzie i pryskałem jak leci ale celowałem w ziemie, na termometrze mają 25 stopni światło mają od dawna, i też nie u wszystkich schną listki Edytowane 6 Stycznia 2010 przez Szumas Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 ja bym tu podejrzewał światło ponieważ roślina z tego co widzę ma lekko zdeformowane liście i jest zielona lub świetlówka się nagrzewa i wysusza powietrze w pobliżu ale w to drugie wątpię Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 6 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2010 podniosłem wyżej lampy zobaczymy co dalej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi