Skocz do zawartości

D. Prolifiera

naven

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu przykładam się do kupna tej rosiczki, znalazłem trochę porad w necie, m.in. "prowizoryczne" terraria, w jakich warunkach wy je trzymacie? Jak zapewniacie wilgotność, jakie oświetlenie zapewniacie i w jakiej odległości od świetlówek?

Odnośnik do odpowiedzi

mam ten gatunek i u mnie jest w odległości 25cm do 2x18w w miejscu lekko zacienionym przez dzbanki wcześneij była w nie zacienionym miejscu lepiej się wybarwiała ale miała mało liści teraz jest w lekkim cieniu i jest super dużo liści i w sam wybarwiona lubi dość wysoki poziom wody (u mnie ma do połowy doniczki) rośnie w czystym torfie no i chyba tyle

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją prolifere trzymam w terrarium razem z dzbankami. Wilgotność min. 80% (dno terra wyłożone żywym mchem torfowcem), oświetlenie to T5 2x24W (sylvania grolux + philips master) na wysokości ok. 30cm. Podłoże to martwy torfowiec z dodatkiem perlitu. Obecnie wygląda tak: http://jaraspmi.boo.pl/albums/galeria_10/d...ra/IMG_1073.JPG

Gatunek dość łatwy w uprawie, bardzo dobrze rozmnaża się z sadzonek liściowych.

BTW - Prolifera wymaga podłoża stale wilgotnego, ale nie powinna stać w wodzie.

Edytowane przez JarasPMI
Odnośnik do odpowiedzi

Ja hoduję bez terrarium ale większość czasu trzymam ją pod plastikowym, przeźroczystym kubkiem. Szczególnie latem, kiedy powietrze jest suche. Jest bardzo wrażliwa na niską wilgotność i nadmiar światła.

Moja rośnie pod sporym capensisem 'broad leaf', oświetlenie to 2x18w + odbłyśnik gigant w odległości około 20cm, musi rosnąć w cieniu. Bezpośrednio pod tymi lampami rumieniła się i szybko traciła liście.

Podłoże polecam luźne, torf z piaskiem/perlitem albo torfowiec. W żywym torfowcu rośnie mi zdecydowanie lepiej niż druga w torfie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.