mati43 Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 Miał ktoś kiedyś do czynienia z yerbamate ? Jak to smakuje i czy faktycznie mocniejsze od kawy ? Z tego co czytałem to niby tak, ale to wszystko piszą "fanboje" więc ich opinia nie jest obiektywna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 Są 2 opcje- albo polubisz- albo nie Zobacz sam. Na mnie działa dosknale, na pcozatek polecam rosamonte, jak polubisz- uderzaj w pajarito! To jest ogień! Kopie Oczywiście sypana, rozpuszczalna jest nędzna. Ja zasypuję 60% kubka suszem, zalewam wodą 70-80*, chwila parzenia i gotowe. 1 zalania mogą być za mocne, 2-3 są najlepsze, pije do 4-5-6 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 16 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2010 A jaki to ma smak ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kizub Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 Smak ciężko opisać, bo każda odmiana inaczej smakuje i to bardzo indywidualna sprawa:] jak spróbujesz będziesz wiedział czy Cię nie odrzuca. Rosamonte na początek jest dobre, jednak dla mnie ma za dużo pyłu. Lepsza była by chyba Amanda. Jak okaże się, że pierwsze zlanie jest za mocne, to można sypać mniej np 40-50% kubka i co jakiś czas sypać więcej, ostatecznie można osłodzić miodem, brązowym cukrem lub fruktozą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 A wiecie może czy do przygotowania mate z tykwy wystarczy odciąć górę i wydłubać miąższ? Czy to może jakaś większa filozofia? Zostało mi parę tykw z zeszłego roku, trzeba coś z nimi zrobić zanim zaczną gnić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kizub Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 A wiecie może czy do przygotowania mate z tykwy wystarczy odciąć górę i wydłubać miąższ? Czy to może jakaś większa filozofia? Odciąć, dokładnie wyskrobać i dobrze wysuszyć A przed pierwszym zalaniem dobrze jest zrobić currado (chodzi o usunięcie wszelkich resztek ze środka) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 16 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2010 http://allegro.pl/item877362838_yerba_mate..._termometr.html - taki zestawik opłacalny ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 17 Stycznia 2010 Share Napisano 17 Stycznia 2010 Ja polecam tę: http://www.yerbamarket.com/product-pol-102...on-Hierbas.html Odradzałbym ci jednak tykwy - jeśli źle wykonasz currado (ja na przykład za mało wyskrobałam resztki miąższu), to napój będzie okropnie gorzki. Bardziej polecam naczynia z drewna (najlepiej Palo Santo) - są solidniejsze i nie trzeba nic wyskrobywać, tylko odpowiednio zakonserwować. Jeśli yerba na początku nie będzie ci smakowała (co obstawiam na 90%), wyciśnij do niej troszkę soku z cytryny - ja tak robię, dzięki temu jest smaczniejsza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kizub Napisano 17 Stycznia 2010 Share Napisano 17 Stycznia 2010 http://allegro.pl/item877362838_yerba_mate..._termometr.html - taki zestawik opłacalny ? Może być Tylko zastanów się, bo może lepiej na początek wziąć kilka różnych próbek po 50-100g zamiast 0,5kg jednej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 17 Stycznia 2010 Share Napisano 17 Stycznia 2010 Ja też zamierzam spróbować i na początek kupiłem sobie : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=877098197 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 17 Stycznia 2010 Share Napisano 17 Stycznia 2010 Może mi ktoś napisać, ale tak normalnie nie chce regułek z wiki itp. co to jest , jak rzeczywiście się to przygotowuje i co daje ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 17 Stycznia 2010 Share Napisano 17 Stycznia 2010 Możesz się tego bardzo łatwo dowiedzieć z tych filmików : A z tego co wiem to yerba mate może zastąpić kawę, ale jeszcze tego nie próbowałem ( dopiero spróbuję ) Dlatego niech ktoś kto miał już odczynienie z yerba mate ci odpowie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 18 Stycznia 2010 Share Napisano 18 Stycznia 2010 (...) Odradzałbym ci jednak tykwy - jeśli źle wykonasz currado (ja na przykład za mało wyskrobałam resztki miąższu), to napój będzie okropnie gorzki. (...) Jeśli tykwa była gorzka to znaczy, że spleśniała, radze takich nie używać do czegokolwiek jadalnego/pitnego. Najczęściej pleśnieją przy suszeniu lub jeśli za długo leża nieobrane. Przy zdrewniałej ściance jest twardy gąbkowaty miąższ i ciężko się go usuwa, a to on najczęściej pleśnieje. Drewniane naczynka musiałbym kupić, więc zostanę na razie przy kubku do kawy. Poprzerabiałem swoje ostatnie tykwy, niestety zaczynają się marszczyć, czyli były niedojrzałe Nowe będą na jesień, może wtedy zrobię własne naczynko. Dotąd obierałem nożem, teraz byłem leniwy i.... okazuje się, że szlifierka kątowa z tarczą do polerowania i pilnik sprawują się znacznie lepiej. Środek oczyszczałem nożem, a teraz drucianą szczotką w kształcie pompona na wiertarce. Wszystko zeszło idealnie. Następna sprawa: czym to zakonserwować po wysuszeniu? Rozumiem, że zwykły lakier się nie nadaje jeśli chcę później z tego pić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 20 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2010 Wczoraj zamówiłem swój zestawik, jak dojdzie zdam relacje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 Pilem yerbe przez pare tygodni, faktycznie na poczatku bedziesz uwazac, ze to shit, ale pozniej dojdziesz do wlasciwych proporcji, temperatury wody i ilosci zasypania. Niestety poczytalem o kilku badaniach, ze w rezultacie yerba niby zdrowa, ale ma kilkanascie skladnikow rakotworczych. Niby za bardzo sie nie przejmuje takimi rzeczami, ale jednak troche mnie to odrzucilo: Tutaj jest jeden z artykulow z badaniami: http://cebp.aacrjournals.org/content/17/5/1262.abstract Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi