Skocz do zawartości

Key68: doza nieśmiałoś

key68

Rekomendowane odpowiedzi

Szczególnie to oświetlenie. Po co je pchać do terra skoro w naturze nie mają nic wspólnego z tak wysoką wilgotnością jak np. dzbaneczniki?

Korzystajmy z wiedzy jaką posiadamy o warunkach naturalnych, w jakich poszczególne rośliny rosną.

Odnośnik do odpowiedzi

ładnie wystrojone :) ale dla dzbanków za niskie :P pozatym jak widze to pewnie wszystko ventraty a je mozesz akurat bez palaudarium trzymać :)

Chciałem już o tym wcześniej napisać ale to taki mały wątek że podam go terz tutaj. Jeśli chodzi o wilgotność to keramzyt nie zwiększa znacząco wilgotności w palaudarium :D sprawdzone empirycznie musze tylko poszukać rezultatów jakie zapisałem. Ale przy 3 próbach : keramzyt lub woda na dnie lub zywe sphagnum różnice sięgają zaledwie kilku % w mierzonej wilgotności. Dlatego ja osobiście poleacm albo sphagnum (ładnie wygląda) lub poprostu 1cm wody na dnie.

Odnośnik do odpowiedzi

No ale keramzyt w takim wystroju też się ładnie prezentuję jak dla mnie :)

Na razie :) potem zacznie pojawiac sie glon ... a w przeciwieństwie do np. mchu nic takiego nie ma miejsca przy samej wodzie latwo to posprzatać, a przy keramzycie musisz wymienić keramzyt.

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak. Widocznie przy karmazycie jest wieksza powierzchnia parowania, bo wilgotność jest wyższa o jakieś 20 %. Z całym szacunkiem, ale taka jest moja opinia. a co do kapturnic to chyba je jednak na parapet przeniosą. A jeśli chodzi o gatunki, to tyloko jak narazie tym dysponuję. Niestety, u mnuie Castorama potęąś jest hihihi.

Odnośnik do odpowiedzi

a tak naprawdę to pierwotnie było akwrium. Moje byłe hobby :( Niestety jak wiecie woda i podłoże sporo waży, i nie ma warunków na rybki. /a w tej dziedzinie moje doświadczenie jest znacznie wyższe/. A wymiary 80x40x35. Maluszek niestety

:(

Odnośnik do odpowiedzi

i pytanko mam jeszcze! nienawidzę nocą wysokiej temperatury w pokoju i kaloryfer przykręcony na max. Mam zbyt duże spadki temperatury /8-10 stopni po wyłączeniu oswitlenia/. mam hermetyczną grzałeczkę 35W zagrzebaną w ten karamzyt z wodą, ale to i tak lipa. Coa mam zrobić?? /kupić??/

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.