Skocz do zawartości

plyn trawienny

Gość killer88

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie nie ma płynu trawiennego i wytwarzają go dopiero po złapaniu owada, możliwe że ktoś dolał do niej wody (powiedz skąd ja masz). S. purpurea może mieć płyn trawienny zmieszany z wodą gdyż ma w charakterystyczny sposób wygiętą przykrywkę (jak pada deszcz to troche wody się nalewa).

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pewna że jest to płyn trawienny - ponieważ nie ma możliwości żeby dostała się tam woda :? dziś wrzuciłam małą musze do pułapki i widziałam pod światło jak mucha utopiła się w tej "wodzie" :wink: na pewno nikt nic nie dolewał do pułapek ponieważ nawet w nowych dopiero co odtorzonych pułapkach także jest płyn trawienny :?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość killer88

dzieki za info

czy mucha musi byc zywa (poruszajac sie w srodku podraznic jakies gruczoly) zeby roslina zaczela wytwarzac plyn trawienny ?

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za info

czy mucha musi byc zywa (poruszajac sie w srodku podraznic jakies gruczoly) zeby roslina zaczela wytwarzac plyn trawienny ?

Nie musi być żywa :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gość killer88
Nie musi być żywa :P

dzieki za info

madre te rosliny mucha sie w dzbanku nie porusza a roslina i tak wie ze cos w srodku ma

ciekawe skad  :D

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawsze jak popatrze na lisc kapturnicy pod swiatlo, to zawsze ma w srodku plyny trawienne, w kazdej tak mam, nie liczac oczywiscie purpurei...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.