Skocz do zawartości

ZAMYKANIE DASZKÓW POD WPŁYWEM TEMP.

Robusiek

Rekomendowane odpowiedzi

No tak jak slonce przygrzeje to temperatura potrafi sie sporo podniesc wiec nie dziwie sie ze dzbanecznik tak reaguje. Jezeli jest on juz w terrarium to przykrywanie woreczkiem jest calkowicie zbedne. W takich sytuacji jak u ciebie ja nakladam na terrarium kawalek firanki i to pomaga

Odnośnik do odpowiedzi

• 7 months later...

Otwieram stary temat, żeby ich nie mnożyć.

Od kilku dni obserwuję, że mój okaz N. hamata w ciągu dnia przy zbyt wysokich temperaturach (28-29C) i przeciętnej wilgotności (60%) zamyka połowę daszków. Myślałem, że to skutek aklimatyzacji po przesadzaniu i te dzbanki zaczną usychać. Ale nie. Rano przez załączeniem oświetlenia i po nocy (15 C) wszystkie daszki na nowo były otwarte. Powtarza się to już od 3 dni w tym samym cyklu. Roślina potrafi zapobiegać zbyt szybkiemu wysychaniu cieszy w dzbankach manipulując daszkiem do kąta dochodzącego nawet do 60 stopni. Żaden inny gatunek hodowany w tych samych warunkach tak nie reaguje.

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem podobnie z n. sanguinea, gdy temp dochodzila do ok. 30 stopni pokrywki opadaly i czasami nawet sporo. Mimo ze liscie nadal byly sztywne dzbanki byly nieco oklapniete a wiec i pokrywka znacznie opadala. Jestes pewien ze to nie jest objaw taki jak np. u hookeriany, ktora nagle zostaje przeniesiona do niskiej lub znacznie wyzszej temperatury? Czyli roslina po prostu "mdleje". Co prawda nie robilem takiego eksperymentu, aby sprawdzic czy roslina przezyje w ekstremalnych warunkach czy tez nie :). Przydaloby sie to potwiedzic jeszcze na innych przypadkach

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

Juz chyba kiedys o tym pisalismy. I mi wydaje się że to nie jest regulacja zalerzna od temp. ale od wilgotności powietrza (choć ta akurata w przykrytym terra pewnie jest wysoka). Podobna sytuacja ma gdy roślina jest odrobine przesuszona, tu bardziej wynika to z wiodczenia rośliny. U niektórych gatunków można zauważyć zwijanie liści :) u mnie tak jest przy n. mirabilis trang bizzare, liscie sie zwijaja ale przykrywka dzbanaka nie reaguje (przy przesuszeniu.

Odnośnik do odpowiedzi

Twargor - nie została przeniesiona nagle ;)

Przez pierwsze 2 tygodnie objawów takich nie było. Dopiero po włączeniu wentylacji na 15 ha/na dobę (w tym przez cały okres świecenia lamp HPS i MH) wystąpiło to zjawisko.

Wyłączę dziś HPS, zostawię MH (temperatura spadnie do 25 st C w dzień) i zobaczymy czy to kwestia temperatury czy wilgotności :)

Odnośnik do odpowiedzi

Zamykanie pokrywek jest odpowiedzia rośliny na zbyt wysoką tempreature zamyka ona ją w celu ochrony cieczy znajdującej się w dzbankach. Podobny mechanizm występuje u cephalotusów. Prawdą jest również to ,że niektóre dzbaneczniki w różny sposób reagują na zmiany tempreatury, wilgotności itd.:) Nie które przymykają wieczko gdy w środku mają zbyt dużo złapanych owadów:)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.