Sp00chi Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 Cześć, Mam dzbanecznika który osiąga już dobre 1,5m wysokości. Hoduje go na parapecie, teraz w zimowym czasie z dzbankami u niego słabo i rośnie tylko w górę. Teraz już przesósł okno i wytwarza słabej jakości liście. Mam problem czy uciąć już pęd czy nie. Czy roślina po ucięciu stożka wzrostu rozrośnie się w szerz? Dzbanecznik nie wiem jakiego jest gatunku. Ma fioletowe dzbanki. Już 4 łodygi mam takie wysokie. Jeśli utnę go to tak ciąć w połowie czy tylko 3-5 cm od stożka wzrostu? Jestem początkującym hodowcą więc nie mam bladego pojęcia odnośnie dzbanków cięcia Z góry dzięki za odpowiedz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 Na jakiej wysokości go zetniesz to zależy od Ciebie. Jeśli zetniesz tylko górę to najprawdopodobniej roślina wypuści poniżej cięcia nowy stożek/stożki i będzie rosła dalej w górę w niedługim czasie osiągając rozmiar taki jak teraz. Jeśli jednak zetniesz go dosyć nisko to prawdopodobne jest, że wypuści stożek/stożki wzrostu na łodydze oraz dodatkowe odrosty od korzenia, które zanim przerosną Ci znowu okno minie trochę czasu. Jeśli zetniesz nisko to będziesz mógł cieszyć się nowymi dzbankami od samego dołu rośliny, oczywiście zapewniając odpowiednie warunki. Odcinając tylko stożek wzrostu pozostanie Ci się reszta starych liści najprawdopodobniej już bez dzbanków, czyli widok nie do końca powalający. Wszystko zależy od Twoich upodobań. Z cięciem zaczekałbym jednak do wiosny tak, ażeby powstające nowe liście miały zapewnioną odpowiednią ilość światła potrzebną do wytworzenia dzbanków. Pozdrawiam M.B. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Jeśli chodzi o cięcie, a jesteś początkującym hodowcą, to proponowałbym aby każda ucięta część łodygi miała przynajmniej po 3 liście, aby łatwiej było ją ukorzenić. Ile masz go obciąć zależy od tego jak dużo chcesz uzyskać sadzonek. Jest duże prawdopodobieństwo, że w dostatecznych warunkach oświetleniowych (co najmniej niedoświetlany południowy parapet) roślina wypuści nowy stożek wzrostu trochę poniżej obciętej łodygi i roślina ponownie zacznie rosnąć w górę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlachaSk8 Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 I może wypuści pęd kwiatowy ^^! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi