killera Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Witam moja muchołówka ma ok 4 miesięcy, w jesieni karmiłam ją dosyć intensywnie, jakieś 1,5 miesiąca temu postawiłam ją na parapecie południowego okna, bez kaloryfera na okres spoczynku. Muchołówka wypuściła pęd kwiatowy, a ja nie wiedziałam, że należy go obciąć, pęd jest już na tyle rozwinięty, że już widać płatki kwiatów w pączkach. prawie wszystkie pułapki są czarne na końcach, jedna jest zdrowa i roślinka wypuszcza nowe listki. Czy powinnam obciąć czarne pułapki i czy można coś zrobić, żeby nie umarła przez ten pęd kwiatowy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Czarne pułapki obetnij, szczególnie teraz mogą być narażone na ataki grzybów ( temat wałkowany miliony razy, ale co tam ) . Trochę późno na jakieś działania. Z reguły pędy się usuwa, szczególnie podczas zimowania, gdyż osłabiają roślinę. Nic już nie zrobisz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Nic roślinie nie będzie, ale skoro wypuściła pędy to w spoczynek raczej nie weszła. Doświetlaj ją czymś, np. żarówką energooszczędną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi