ArturP Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Rozmnożyłem sporo muchołówek w terrarium. Teraz mają od 2 do 4 cm. Gatunki to red piranha, fused tooth, cup trap, shark's teeth i red piranha (o ile to istotne..) Jak długo moga pozostać w podwyższonej wilgotnosci w terra? Wydaje się, że rosną tam bardzo dobrze.. Po wyjęciu ich z terra stosować foliówkę i stopniowo robić w niej dziurki, żeby przyzwyczaić do wilgotności? Moga tam poczekać do czasu, gdy temp. będzie odpowiednia, żeby je wystawić na balkon? Jak je wtedy przyzwyczajać? Może najpierw parapet, potem dwór? Czy lepszy jedna zmiana niż dwie? A może najlepiej zostawić je w tym terra aż do momentu jak będą dorosłe? Chociaż wydaje mi się to bez sensu. Słucham waszych przemyśleń na ten temat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlachaSk8 Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Czy z tego co zrozumiałem otrzymałeś roślinki z metody podobnej do in vitro ??Jeśli tak to bym dał je po wsadzeniu do ziemi na jeszcze z 2 tygodnie pod klosz i przyzwyczajał tak jak opisałeś. No ale niech się jeszcze inni wypowiedzą . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 To ważne, czy one były namnożone z sadzonek liściowych czy za pomocą in vitro. Także napisz jeszcze jakiej metody użyłeś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Jeśli pisze, że w terrarium je rozmnożył to chyba przez sadzonki liściowe. Tak jak to rozumiem. Jeśli się nie mylę to po wyciągnięciu ich z terrarium umieść je tak na 2-3 tygodnie pod folią, najlepiej jakbyś je doświetlał. Stopniowo dodawaj dziurek w folii, aż w końcu zdejmiesz ją całkiem. Jak będzie już więcej światła to na parapet, a jeśli chcesz przez lato hodować je na dworze to musisz je stopniowo przyzwyczajać do ostrego słońca, np. poprzez wystawianie w dzień na początku godzinka-dwie na słońce tylko nie pełne. Stopniowo należy zwiększać czas przebywania ich na dworze i natężenie naświetlenia, aż do momentu pozostawienia ich tam na całe doby. Jeśli wystawisz je od razu na pełne słońce to stare liście mogą ulec poparzeniu nawet w przypadku muchołówki, która bardzo lubi słońce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Skoro z sadzonek, to jak tylko na dworze zacznie pojawiać się słońce, co powinno przypaść jak zwykle koło marca, to będziesz mógł je wystawić na parapet południowy. Rośliny 2-4 cm nie są już takie małe i wrażliwe na zmiany wilgotności powietrza, więc nie musisz ich przykrywać. Jeżeli jednak boisz się, że Ci zmarnieją, to możesz je wstępnie czymś tam przykryć, ale ja osobiści wcale bym tak nie zrobił. Słońce w marcu nie jest takie mocne, toteż wzrastająca siła promieni słonecznych bardzo dobrze przystosuje je do późniejszego wystawienia na dwór. Będziesz mógł to uczynić jak tylko temperatury w nocy nie będą spadać poniżej 5*C, a w ciągu dnia będą wyższe od 10*C. Dokładny moment ustalisz sobie już sam. Oczywiście gdyby się nagle oziębiło, to wiesz co zrobić. Dla lepszego wzrostu dobrze by było, gdyby rośliny miały pełną swobodę w doniczkach. Wtedy też wykorzystają cały swój potencjał. Jeżeli długo rosną w tym terrarium, to nawet wskazane byłoby ich przesadzenie do nowego podłoża. To bardzo często indukuje gwałtowny wzrost, co w połączeniu z coraz mocniejszym słońcem na wiosnę zwykle u mnie daje naprawdę fajne efekty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 27 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2010 Tak, były rozmnażane z liścia. Co do późniejszego przyzwyczajania, to wiem jak to się odbywa. Więc zrobię z tak z tą folią i dziurkami, ale jak już będzie słoneczko na parapecie dobre, bo w terra mają sporo światła. Jakieś jeszcze pomysły, rady? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi