Skocz do zawartości

Wybór oświetlenia

1w0na

Rekomendowane odpowiedzi

Zabieram się do zakupu oświetlenia tylko, że mam jak większość osób ten sam problem - wybór świetlówek.

Interesuje mnie oświetlenie 24W, które myślę że w zupełności powinno mi wystarczyć.

Myślę nad zakupem oświetlenia od http://www.zoolight.pl (ze względu na możliwość odbioru osobistego).

Teraz tak...

- Jedna w zupełności powinna wystarczy do doświetlania, czy zainwestować w dwie świetlówki?

- Oferują:

SYLVANIA AQUASTAR 10000K + SYLVANIA GROLUX 8500K

PHILIPS Aquarelle 10000K + PHILIPS 865 6500K

2x PHILIPS 865 6500K

z jedną świetlówką:

PHILIPS 865 6500K

PHILIPS 965 6500K

PHILIPS Aquarelle 10000K

A może lepiej będzie stworzyć własny zestaw?

Nie dawno znalazłam na allegro aukcję http://allegro.pl/item884221539_opti_ii_ze...x_aquastar.html

Cytat
W skład zestawu wchodzi:

- statecznik elektroniczny firmy Tridonic Atco

- świetlówka liniowa T5 o mocy 24W SYLVANIA GROLUX 8500K

- świetlówka liniowa T5 o mocy 24W SYLVANIA AQUASTAR 10000K

- 2 odbłyśniki symetryczne

- 4 oprawki bryzgoszczelne na świetlówki T5 wraz z kablem zasilającym

- 4 uchwyty metalowe do świetlówki T5

- kabel zasilający o długości 1,9m

Jedynie co się różni od oferty od www.zoolight.pl z tymi samymi świetlówkami to statecznik, kabel zasilający i oczywiście cena.

Co proponujecie? ;)

Edytowane przez 1w0na
Odnośnik do odpowiedzi

U tego samego sprzedawcy dostrzegłam kolejną aukcje http://allegro.pl/item884238943_opti_i_zes..._aquarelle.html

Cytat
W skład zestawu wchodzi:

- statecznik elektroniczny firmy Tridonic Atco

- świetlówka liniowa T5 o mocy 24W NARVA COOLDAYLIGHT 6500K

- świetlówka liniowa T5 o mocy 24W PHILIPS AQUARELLE 10000K

- 2 odbłyśniki symetryczne

- 4 oprawki bryzgoszczelne na świetlówki T5 wraz z kablem zasilającym

- 4 uchwyty metalowe do świetlówki T5

- kabel zasilający o długości 1,9m

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o sprzedawce to brałe już od niego 2 zestawy oświetlenia T5 i nie ma z nim żadnych problemów. Co doświetlówek to może być taki zestaw, pozatym, zawsze lepiej dawać 2 z róśnym widmem :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...

Jaką dodatkową (lub dodatkowe) świetlówki byście polecili przy

dotychczasowym moim oświetleniu: Sylvanię Grolux 39 W 8500 K oraz Sylvanię Aquastar 39 W 10000 K

Zastanawiam się nad 1x24 W ale nie wiem którą mógłbym kupić np. stąd : http://www.zoolight.pl/search.php

czy np.

24W PHILIPS MASTER TL5 865 6500K byłaby ok ?

W moim terrarium są nieco bardziej wymagające pod względem światła roślinki np. Heliamfora hxm

proszę o odpowiedź :)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dasz je blisko do świetlówek, to te 2 x 39 W powinno się sprawdzić. A jak już chcesz dokupywać, to nie lepiej kolejną 39 W (nawet zwykłą daylight) i tylko wymienić statecznik z 2 na 3?

Odnośnik do odpowiedzi

okej dzięki za odpowiedź. Kurcze, jakoś o tym nie pomyślałem by zamienić statecznik :P ale nie zmienia tego faktu, że nie mogę takiego znaleźć w internecie... :/

Czyli generalnie obojętnie jaką świetlówkę wybrać ? oczywiście z tych akwarystycznych (np. ze sklepu zoolight.pl)

Edytowane przez adamek_17
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o świetlówkę, to proponuję jakąś o barwie 6500 K - imitacja światła dziennego, da więcej luksów niż specjalistyczne, a kolejnej specjalistycznej nie ma sensu kupować, skoro już masz 2 w zestawie.

Jeśli ciężko będzie o statecznik na 3 x 39W to chyba trzeba będzie dokupić kolejny, tylko zastanów się najpierw jak mocnej świetlówki potrzebujesz jeszcze do doświetlania. A może by tak najpierw sprawdzić jak rosną Ci rośliny pod 2 x 39 W a ewentualnie potem dokupić oświetlenie?

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że wtrącę tylko po części z tematu, ale proponuję zapoznać się z ofertą oswietlenieakwarystyczne.pl mają trochę zniżek teraz, zwłaszcza związanych z całymi zestawami. Ja za zestaw 2x24 statecznik elek., odbłyśniki, oprawki, świetlówki daylight 865 i grolux zapłaciłem 149 zł. To nie jest dużo. Na pewno znajdziesz tam taniej niż na allegro teraz... na allegro posiadają też oferty, ale tylko części asortymentu, mają takie bannery acuario czy coś takiego..

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli uważasz, że kolejna świetlówka jest Ci niezbędna, to z czasem może się okazać, że potrzebna będzie następna :) W tej sytuacji polecam kupić układ zapłonowy, który może pracować zarówno dla jednej, jak i dla dwóch świetlówek.

Teraz podłączysz jedną 36W (zwykłą 865), a za parę miesięcy, będziesz miał możliwość użycia tego samego statecznika dla dwóch świetlówek.

Propozycja zamiany statecznika na 3xświetlówki jest ok, pod warunkiem, że zawsze będą się świeciły 3 świetlówki. W przypadku dwóch układów zapłonowych, możesz włączyć 2 świetlówki, a kolejną (lub kolejne dwie) właczyć w miarę potrzeb.

Na przykład:

http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=ed...ID=a8ffd0a9c2bd

Odnośnik do odpowiedzi

aha czyli ile godzin mam doświetlać rośliny latem ? 8 h (przy słonecznym dniu)? Terrarium przy zach. parapecie wiec przez 4 h słońce powinno świecić .,

Edytowane przez adamek_17
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.