Skocz do zawartości

Dzbanecznikowe szaleństwo na 5 m^2.

sativ

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 117
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Tu akurat nie masz racji. Cena taka sama jak dla jednej sztuki :)

A tak zgadzam się, nie zauważyłem. Jednak jeśli chciałbym kupić jedną kuwetę za te 3zł to nie opłaca mi się za nic bo za przesyłkę zapłacę 8x tyle. Dlatego najlepiej jeśli jest taka możliwość to kupować przez jakieś centra ogrodnicze, może cena jednostkowa będzie większa, za to odchodzi przesyłka i przy nie dużej liczbie zakupionych sztuk się to opłaca.

sativ na rozwinięcie swoich zainteresowań z pewnością dostanie jeszcze zniżki bo pewnie nie mało takich kuwet będzie potrzebował :)

maklerw, takie szklarenki są mało wygodne. Bawiąc się tym na większą skalę jak to robi sativ zrobiłbym sobie do tego terrarium i kontrolował wilgotność za pomocą higrostatu i jakiegoś zamgławiacza lub zraszacza.

Odnośnik do odpowiedzi

Aklimatyzacja "modelowa" wyglądać u mnie będzie tak, że pierwsze 2 tygodnie- 100% wilg. [roślini w TC nie maja swoich woskowych otoczek i strasznie szybko traca wodę, wytworzą je własnie w te 2 tygodnie], potem będzie można ze spokojem zmienić wilgotnosć "skokowo" na 60-70%, ale na szczęście wymyślono coś takiego jak kawał deski- wsadzi sie toto między 2 części szklarenki, i wilgotnośc zmniejszy sie do ~80. Szklarenki- mają za małą "pakowność" i mobliność ;)

A kuwety już zamówiłem- niestety nie mam czasu na bujanie sie po centrach ogrodniczych, zamawiajac 30 sztuk cena/szt. =4zł z przesyłką, idzie przeżyć.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zbadałem przewodnictwo wody z RO- niestety nie znałem stałem naczynka dla elektrody konduktometrycznej i trzeba było zastosować metodę "porównawczą"- woda używana do analityki jest oczyszczana w demineralizatorze i ma kontrolę przewodnictwa wbudowaną w aparat. 0,57 uS [u-mikro]. Mierząc elektrodą wyszło 0,14uS, czyli stosunek wart. faktycznych do otrzymywanych [współczynnik] to około 4- właściwe przewodnictwo jest 4x większe niż to odczytane na moim aparacie ;) Tak tytułem wstepu.

Przewodnictwo [po przeliczeniu] wody z RO to ok. 20 uS, nastomiast wartość ta dla wody wodociągowej to ok. 640 uS. Sądze ze głównym zanieczyszczeniem są dość ruchliwe jony sodu i potasu, które znacznie podbijaja przewodnictwo przy niskich stężeniach. W czwartek powinienem mieć wyniki ICP ;) Tak z ciekawości, bo woda nadaje się w 100% dla roślin. Wacham się tylko nad używaniem jej do TC- okaże sie jak poznam co w niej pływa ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o "zwykłe uprawy" to używana woda nie powinna mieć konduktywności większej jak 100uS. Więc tu wynik jest jak najbardziej zadowalający. Co do TC. Może demineralizator do doczyszczania (na odpowiedniej mieszance jonitów) o którym pisał MaklerW rozwiąże problem (zależy rzeczywiście od tego co tam pływa).

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mamy tam koło 10mg/l sodu i potasu, to nie ma potrzeby doczyszczać. Myślałem o jonitach- ale do TC idzie relatywnie mniej wody, więc zmierzę przewodnictwo "destylki" [pewnie koło 10 będzie] i zobaczymy co bardziej sie opłaca ;)

to 20 uS to wynik przybliżony, raczej zawyżony, muszę ogarnąć elektrodę konduktometryczną ze znaną stałą naczynka ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będzie zamontowany na "stałe" to zapodam ;) Dochodzi jeszcze jedna kwestia- myślę o patencie p.t. 12h HPS'a dziennie i do tego po 2 godziny jakiejś fajnej lampki ~100W [tania, spektrum niekoniecznie bardzo proroślinne] "przed" i "po" HPSie, w celu imitowania naturalnej intensywności oświetlenia w ciągu doby. Ktoś może stosował takie patenty?

Odnośnik do odpowiedzi

Ty myslisz o imitacji naturalnego swiatla a ja sie jeszcze niedawno zastanawialem czy nie zamienic swietlowek na diody :P ogolnie to wyglada to zajefajnie i bylbym w stanie oddac wszystkie dzbanki byle zaczac z takimi warunkami :) jak na obecna chwile juz jest super chociaz nie skonczone, bedziesz dokladal jeszcze jakies wyzsze polki?

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, będą jeszcze tylko rurki na doniczki wiszące w bliżej nieokreślonej przyszłości ;) Chwilowo mam za mało roślin żeby robić więcej półek ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdjęciach HPS wygląda mizernie- postójcie sobie tam 5 minut i wyjdźcie na zewnatrz, gdzie są "tylko świetlówki...ciemnośc.... :D

thumb_P1020202_[1024x768].JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdjęciach HPS wygląda mizernie- postójcie sobie tam 5 minut i wyjdźcie na zewnatrz, gdzie są "tylko świetlówki...ciemnośc.... :D

thumb_P1020202_[1024x768].JPG

Zbyt fajnie to wygląda ! Jestem zazdrosny :drool: jak moje dzbanki to zobacza to przestana u mnie rosnąć.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.