tomislav1ster Napisano 24 Lutego 2010 Share Napisano 24 Lutego 2010 wyjdźcie na zewnatrz, gdzie są "tylko świetlówki...ciemnośc.... Wygląda coraz ciekawiej. Takie samo wrażenie mam z HQI. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 24 Lutego 2010 Autor Share Napisano 24 Lutego 2010 Fajna sprawa na zimę- jak sobie człowiek postoi chwile pod lampą, to się robi gorąco Grzeje karczek aż miło! 20 min. pracy i wzrost temp z 10 do 12*C. W piątek dojedzie swamp coolerek, mam nadzieję że dam radę jeszcze dzisiaj zamontować folię. Szukam układu z higrostatem, który załączałby dodatkowy ewentualny nawilżacz- zna ktoś jakieś gotowe rozwiązania plug&play, czy trzeba będzie pobawić się lutownicą? Dzieki za pochwały, ale ostatnio spor osób się ruszyło w kwestii dzbanków- chłodzenie terra, nowe lampy Za parę lat będze tu bajka! Myślę jeszcze nad tym jak wykorzystać miejsce tuż pod lampą- fajnie by tam postawić helki... Ale na początek zobaczę jak im się będzie podobać na "skraju" W przyszłym tygodniu chyba będę wstawiał pierwsze rosliny- niezwodne ventraty, hookeriane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 24 Lutego 2010 Share Napisano 24 Lutego 2010 A masz jakiś wybrany swamp cooler ? Jesli możesz to zapodaj linka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 24 Lutego 2010 Autor Share Napisano 24 Lutego 2010 Skończyło się na allegro, 150zł z dostawą pod drzwi wozem Dokładnie taki http://www.allegro.pl/item933075627_klimat..._nawilzacz.html firma "Tokiwa"- nawet w google ciezko ją znaleźć Zapowiada się na fajny pancerny sprzęt. Za nowy tej klasy- 300zł z wysyłką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 25 Lutego 2010 Share Napisano 25 Lutego 2010 (edytowane) I jakie temp min. możesz osiągnąć przy tym klimatyzatorze ? I jeszcze jedno to jest klimatyzator który posiada czynnik chłodzący ? Bo w niektórych jest napisane, że potrzebują lodu do chłodzenia ? Nie znam się na klimatyzatorach, ten lód klimatyzator sam wytwarza czy jak ? Bo w niektórych jest czynnik chłodzący. Edit: Nie wiem czy w pierwszym poście chodziło Ci o taki klimatyzator : Desa HF 668 RC ,ale rozmawiałem z sprzedającym i powiedział, że trzeba samemu wkładać lód, dlatego ja bym optował przy (fakt droższe rozwiązanie) przy klimatyzatorze wyposażonym w czynnik chłodzący, aby mógł on w zupełności samodzielnie pracować (oczywiście pomijając dolewanie wody). Edytowane 25 Lutego 2010 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 25 Lutego 2010 Autor Share Napisano 25 Lutego 2010 Evaporative cooler- nie trzeba dokładać lodu. Można, ale nie trzeba. Spadek temp. o 2-4* jak przewiduję, w dzień lampa nagrzewa dosyc sporo, w nocy temp. w piwnicy jest samoczynnie niższa. Ten który kupiłem to konstrukcyjnie to samo co DESA Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 25 Lutego 2010 Autor Share Napisano 25 Lutego 2010 I kolejny update: Folia basenowa, na nią siatka plastikowa- chodzi o swobodną cyrkulacje powietrza pod doniczkami, coby nic nie miało zamiaru gnić. Bez żadnych "wspomagaczy" wilgotność jest na poziomie 50%. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 26 Lutego 2010 Share Napisano 26 Lutego 2010 zrób jeszcze łóżko pod lampą do opalania Prezentuje się super Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 4 Marca 2010 Autor Share Napisano 4 Marca 2010 Swamp cooler niestety zbytnio nie daje rady z wilgotnością.... Wydaje mi sie że przy niskiej temperaturze jaka aktualnie panuje wewnątrz niezbyt dobrze będzie sobie radził z podnoszeniem wilgotności. Ale jako cyrkulacja powietrza- rewelacja Muszę dokupić jakiś nawilżacz z dużym zbiornikiem, mam taki na 2l- podnosi wilgotność wewnątrz do 80% na pełnym luzie, ale dolewanie wodyco 5h troche jest bez sensu... Pierwsze rośliny są już wewnątrz, zdemontowałem też odbłyśnik z HPS'a- wydaje mi sie że za bardzo skupiało światło "na ściany", teraz ładnie cały room est wypełniony oczowalnym żóltym światłem... Tuż nad dodam jeszcze "coś" płaskiego do odbijania światła, bez prawie żadnego profilowania... Muszę jeszcze uszczelnić lepiej drzwi, dodać drucianą osłonę na lampę, popracowac nad warunkami w srodku i voila Aktualnie jest w nocy 11*C, w dzień maks. ok. 17* [2 dzień testów] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 4 Marca 2010 Autor Share Napisano 4 Marca 2010 Własnie przyszedł luksomierz- namierzyłem na alegro tani elektroniczny, legalizowany rok temu... [beeep] me! w moich terra- 3x 60cm T8 [18 watowe] w środkowym punkcie jest ok. 2500 luks, w rogach ok. 1000 luks. [ wysk. doniczek, na wysokosci wiekszych roślin- 4000 luks] W środkowej częsci ławek na rośliny jest... bagatelka- 9000 luks.... Trochę dalej- 6000 luks, w rogach po 3500 luks... Dla porównania- 9000 luks jest 5cm od moich 3 świetlówek. /edit- oczywiscie chodziło o T8... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 To możemy już wyciągać pierwsze wnioski 1) Jeśli używasz T5/T8 - to umieść je jak najbliżej roślin:) 2) tani swamp cooler niekoniecznie znaczy dobry swamp cooler. Ciekawe jak by sprawdzała się ta Desa za 270 zł. Nie mówię już o tych SC za ponad 1000 zł. pytanie- czy w ogóle SC dla naszych hodowli może sprawdzić się jako chłodzenie? No ale nie wiem czy ktoś wywali 1000 zł na droższy, by to sprawdzić. 3) najlepszym wyjściem na podniesienie wilgotności byłoby zamontowanie takiego zamgławiania: http://www.nawadnianie.com/oferta.php?ID=4&pID=58 lub takiego http://www.aquagreen.pomp.pl/zamglawiacze.htm Problem jak zwykle jest jeden - koszty. W każdym razie ten jeden HPS 400 W spokojnie wystarczy i to też jest już jakaś wskazówka. Pwodzenia z dalszymi pracami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 5 Marca 2010 Autor Share Napisano 5 Marca 2010 Co do 2)- swamp cooler to swamp cooler- fizyki się nie przeskoczy Chłodzi on powietrze na zasadzie ewaporacji wody- nie dziwie się że przy wilg. wstępnej 60% i temp. 11*C parowanie jest bardzo wolne Zobaczymy jak się sprawdzi latem- myślę ze wtedy będzie bardziej przydatny. Ale funkcji nawilżacza nie spełnia w żadnym wypadku na chwilę obecną- używam dodatkowego, a zamówiłem jeszcze spory ultradźwiękowy z dużym 6l zbiornikiem, nówka za 100zł- para będzie kierowana na strumień powietrza ze swamp coolera, mimo wszystko sądze ze się tam bardzo przyda do zapewnienia cyrkulacji powietrza, ale wentylator za 40zł działałby równie dobrze... Pożyjemy zobaczymy Chwilowo żałuję ze nie mam dużo ultragórskich- 11* noc, 18-19* dzień.... Mimo wszystko mam nadzieję w najbliższym czasie na zakres 15-22*C i ogródek dla rosiczek Zamgławianie w piwnicy może się średnio skończyć, ale faktycznie jest to najlepsza rzecz dla dzbanków... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 Ostatnio właśnie myślałem na tym czy nie lepiej było by dać 2 *200 zamiast 400w Było by chyba lepsze pokrycie powierzchni. Choć po pomiarach widze że nie jest źle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 5 Marca 2010 Autor Share Napisano 5 Marca 2010 Też się zastanawiałem- ale na ganja-forach też dokładnie to analizowali- o wiele lepsza wydajność w lm/watt jest dla lamp o wiekszej mocy- polecam google+ haszysz+ forum - kopalnia wiedzy o HPSach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 ale na ganja-forach też dokładnie to analizowali- o wiele lepsza wydajność w lm/watt jest dla lamp o wiekszej mocy- polecam google+ haszysz+ forum - kopalnia wiedzy o HPSach Hehe grunt to rzetelne i sprawdzone źródło . Jak ciekawostkę dodam, że policja ostatnio nakryła plantację ganji - w materiałach było podane (były też zdjęcia), ze HPS-y jeździły w ciągu dnia po suficie symulując ruch słońca . To się nazywa profesjonalna uprawa . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi