sativ Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Roślinki trochę sie smażą i aklimatyzują, temperatury ustalone na poziomie 21*-15* - tak jak chciałem. Nawilżacz jednak musi chodzić cały czas fresh fotki: http://www.rosliny-owadozerne.pl/galeria/d...m=36&pos=11 http://www.rosliny-owadozerne.pl/galeria/d...m=36&pos=10 i foto obrazujące "smażenie" roślinek- muszą sie przystosować, następne liście nie będą już wrażliwe na światło. http://www.rosliny-owadozerne.pl/galeria/d...um=36&pos=8 Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Osobom zainteresowanym budową własnego growroomu spodobają sie te zdjęcia: http://s26.photobucket.com/albums/c140/blk...tus/greenhouse/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Fajny link, dzięki. Tanim kosztem można zrobić sobie dzbanecznikarię. Natomiast nie podoba mi się jedno - dużo tam miejsca, a kiepsko wykorzystane. Spokojnie by tam się zmieściło 2 x tyle roślin i też byłby szczęśliwe gdyby to inaczej rozplanować. No i zabawa w świetlówki na tym etapie chyba nie ma już sensu. Ale bardzo ładny zielony N. albomarginata. Cudo. Za to N. ampullaria wygląda dziwnie - ma ogromne liście i małe dzbanki. Jakby ktoś go dolistnie dożywiał czymś spryskując. No i znów nawilżacz powietrza. Ciekawe czy ktoś się orientował ile trzeba by wyłożyć na profesjonalny system zamgławiania (powiedzmy 3 dysze, pompa, okablowanie, czujnik wilgotności). Czy to naprawdę jest aż tak drogie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Osobiście uważam że większość zastosowanych tam rozwiązań jest "amerykańska"- bez myślenia, ale fajny materiał poglądowy Myślę nad zainstalowaniem systemu zraszającego- na wakacje nie będzie mnie w domu przez okresy nawet 1 miesiąc pod rząd... Już wyjściowo myślałem o tym, ale zabrakło finansów- jest to koszt ok. 400-500zł. Więc jest możliwość zamontowania go jak będzie lepiej z kasą, bo to co jest do tej pory może być łatwo urozmaicone o 3-4 dysze zraszające Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 A po co zraszanie jak masz fogger? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 3 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Podlewanie roślin kiedy mnie nie będzie np. przez miesiąc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 przez miesiac dadza same rade a tym bardziej jak bedziesz mial wlaczony nawilzacz. Ale zawsze fajniej bedzie to wygladalo ze zraszaniem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 3 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Tylko że nawilżacz nie da rady chodzić miesiąc na tym samym zbiorniku z wodą A zraszanie może ciągnąć z 50l zbiornika, wtedy mogę wyjechać na 2 miesiące i jeśli lampa się nie przepali [a rodzinka jest na miejscu i co 3-4 dni będzie kontrolować, w razie czego jest zapasowa ] wszystko będzie si Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 No to kuwety i wezyk do kuwet i jakas pąpka żeby samo się napełniało i git Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 5 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2010 Rośliny nie mogą stać w wodzie, podlewanie dzbanków przez podsiąkanie jest dla gatunków innych niż bical, mirabilis etc. i kilku innych zabójstwem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 sativ napisał: Rośliny nie mogą stać w wodzie, podlewanie dzbanków przez podsiąkanie jest dla gatunków innych niż bical, mirabilis etc. i kilku innych zabójstwem Nieprawda sprawdzone i tak przynajmniej u mnie obecnie w wodzie potrafi stac wszystko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 5 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2010 W moim wypadku też sprawdzone- skończyło się źleee Ale wtedy miałem podłoża dosć ciężkie w porównaniu z tym co mam aktualnie- perlit, wermikulit, włókno kokosowe i troche sphagnum + zwykłego torfu ok. 5% ..... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 18 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Update Aktualny zakres temperatur- 16* noc- 22* dzień Mam nadzieję utrzymać to do czerwca, potem 3-4 miesiące cieplejszego- 22-26? zobaczymy.... Wilgotność- 70-75% dzień, >85% noc, skraplanie na ścianach wciąż jest nierozwiazanym problemem który doraźnie zwalczam ręcznikiem, wylewka betonowa + chlorokauczuk jak na razie mają gdzieś to ze są cały czas mokre, grzyba- brak. Większość moich roslin była porządnie stłoczona w terrariach, zaniedbana i w słabym stanie, z czego helki w stanie agonalnym. Widać już że odżywają, razem z przenosinami była akcja przesadzania do nowego typu podłoża [minimum organiki- troche sphagnum, torfu i kokosa, reszta perlit wermikulit...] k Podłoże ma za sobą już wstępne działania przygotowujące do intensywnego nawożenia, 1sz aplikacja mikroorganizmów "anty- chorobowych", czekam na jeszcze jedne, rośliny dostały już też 1 dawkę nawozu- minimalna jaką można sobie wyobrazić, 0,1g/l. Kolejna, za tydzień/dwa będzie już 0,2g/l i tak powoli będę z tym szedł w górę- rośliny muszą sie przyzwyczaić, a głównie wytworzyć silny system korzeniowy. Trochę zdjęć: Widok ogólny: Zawartosc tajemniczych kuwet Daaawno nie widziałem tak wybarwionej sadzonki... N.mini maxima #1. H. nutans również zaczyna ładnie się wybarwiać- po chwili przerwy rusza z ładnie zabarwionym dzbankiem: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 18 Kwietnia 2010 Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Teraz to tylko rzyczyc zbytu na takie ilosci ale nie widze dzbanecznikow Na drzwiach mozesz zawiesic szyld "litle shop with horors" Edit: Jak z zraszaniem, mgłą zostało ostatecznie rozwiązane ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Zraszania wciąż nie ma i na chwilę obecna sie nie zapowiada- tydzień wytrzymuje bez ingerencji z zewnątrz, zainstaluje jeszcze zbiornik dodatkowe 20litrów do nawilżacza, przed wyjazdem będę hardkorowo podlewał i jakoś będzie.... Nawilżacz chodzi na minimum mocy i przymierzam sie do wprowadzenia po raz kolejny timera. Ogólnie dogrywanie wszystkiego to głównie metoda prób i błędów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi