sativ Napisano 27 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2010 1. Ściany zabezpieczałeś czymś prócz foli w płynie ?? Żadnej folii w płynie- tylko farba z środkiem przeciwgrzybicznym 4. Co z walką z glonami smile.gif ? Ceglana ściana cała zielona, reszta sie trzyma Będzie trzeba troche je przypalić w najbliżsyzm czasie. Btw. wejscie po 2 tygodniach away jest naprawde sporym szokiem ;| Zwłaszcza amorphallusy które z 3cm wystających pędów urosły na 0,5m drzewka... [dzbanki też zaszalały troche ] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 To wstaw wiecej fotek Calosci jak to wyglada, malych roslinek, duzych dzbankow itp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 4 Lipca 2010 Autor Share Napisano 4 Lipca 2010 Kolejny update po ok. 3 miesiącach kiedy wszystkie rośliny są już w środku. Wszystkie już sie zaakliamtyzowały i zaczynają stabilnie rosnąć, jedyne 2 które robią problemy to mira i inermis... no idea why. Glony na ścianach rozwinęły się strasznie, ale po potraktowaniu handlowym roztworem H2O2 i nadsiarczanu [do usuwania pleśni- jedyny jaki sie nadawał, te na bazie podchlorynów wydzielają chlor toksyczny dla roślin] jest juz w miarę OK. Mimo to czuję ze zapowiada się niezła walka z nimi Temperatury wynoszą aktualnie 23* noc, 27-28* dzień. Sporo. Piwnica jest od płd. strony budynku więc w sumie nie jets to taki straszny wynik. Nawilżanie i obieg powietrza zapewniają włączajace sie co ~2h fogger[prawie minimum mocy] i wentylator, na 15 minut. Wilgotność w takich warunkach wynosi ok. 70% dzień 80-->100 noc. Skraplanie wody wygląda na o wiele mniejsze, a po tym co widziałem u davida w szklarnii wydje mi się że taki rozkład wilgotnosći będzie nawet lepszy niż 100% cały czas- bardziej podobne do naturalnego. Miałem już 2 tygodniowy wyjazd kiedy roślinki były tylko pod opieką rodziny- przeżyły i przygotowały sporo niespodzianek po powrocie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 4 Lipca 2010 Share Napisano 4 Lipca 2010 Super wszystko wygląda, pokaż zdjęcia większej ilości poszczególnych dzbanków. Co to za dzbanek na 3 zdjęciu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 4 Lipca 2010 Autor Share Napisano 4 Lipca 2010 Widać platychilę, jambana i sanguineę na 3 foto. Większa ilość zdjęć będzie kiedy zejdę tam w końcu z lepszym foto, światłem, wyłącze HPSa i porobię lepsze foty. Stanie się to jak będę miał czas, czyli nie liczyłbym na to ze będzie to zbyt szybko ;0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 4 Lipca 2010 Share Napisano 4 Lipca 2010 Ciekawe czego główna zasługa jest we wzroście ale chyba najwiekszy wplyw ma tutaj HPS ?? Podaj dane foggera lub co to jest tak dla nasladowcow, rozumiem ze systemu zraszanie nie bedzie a w zamian jest fogger ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 29 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Pora na aktualizację Miałem atak upałów który trochę zatrzymał wzrost wielu roślinek [aristo nie przeżył, jako jedyny..... nie wiem też co będzie z izumiae], ale powoli wracaja do akcji. Ucierpiały zwłaszcza niektóre helki.... I pytanie do Was- co to jest Waszym zdaniem? Kupione jako kuchingensis dawno temu, ale zdecydowanie nie przypomina N.maxima? bo w eymae wątpię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 29 Sierpnia 2010 Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Nie rozpoznasz teraz czy to eymae czy maxima, bo wyglądają identycznie. Jedynie górne dzbanki Ci to powiedzą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 1 Listopada 2010 Autor Share Napisano 1 Listopada 2010 Planuję wymianę lampy w growroomie [żarówki]- mam dwie idee: a) lampa MH Growth spectre 400W http://www.gib-lighting.de/growth-spectre.73.html , piszą ze działą na zasilaczach do HPSów - spory eksperyment, w każdym razie nie słyszałem o użyciu takiej żarówki jako wyłącznego oświetlenia.... b) lampa osram plantastar 400W https://grower.com.pl/index.php?products=pr...amp;prod_id=121 c) zaszaleć i zainstalować 150 W MH i 250 W HPS'a..... Problem polega tylko na tym ze posiadam 2 oprawy, ale na 400W światła.... Jak wygląda podłączenie do zasilacza większej mocy słabszej lampy? Słyszałem ża działa, ale jak to będzie wyglądać z pożeraniem prądu.... W sumie jestem zadowolony z mojego aktualnego oświetlenia, ale odzywa się wrodzona pasja "jak zrobić żeby było jeszcze lepiej" ? Dawno nie orientowałem się w oświetleniu, jeśli ktoś coś słyszał o tych lampach to będę bardzo wdzięczny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 2 Listopada 2010 Share Napisano 2 Listopada 2010 Żarówkę a) używam. Zaraz się o niej wypowiem. Zestawienia (porównania) różnych MH i HPS teraz nie mogę znaleźć, ale jak znajdę to Ci podrzucę ma maila odnośnie żywotności i liczby lumenów MH i HPS 400W (choć to samo można znaleźć na stronie producentów). Odnośnie MH GIB 400W - porównując z HPSem - znośniejsza barwa światła i o wile mniej się grzeje niż HPS, niestety już po około 8tys godzin wydajność jest o wiele mniejsza niż dobrego HPSa. Z MH ze względu na parametry polecałbym tą: http://groweronline.pl/go/_info/?id=829 Sam miałem ją zakupić w innym growshopie, ale strasznie kręcili, dostawa się przedłużała i zrezygnowałem. MH GiB - nie byłem do niej przekonany, traktowałem jako oświetlenie uzupełniające, ale obecnie to główne źródło światła. Np. nasiona kapturnic wykiełkowały po tygodniu od wysiania, bez stratyfikacji i GA3. Swoją MH 400W używam na takim zasilaniu NXT do HPSów: http://www.hemp.pl/produkty.php?inf=t&...1507151&sz= Działa też na tym: http://www.domowauprawa.pl/index.php?page=...rt&Itemid=1 Tylko że przy MH lepiej nie bawić się tą regulacją natężenia siły oświetlenia. Bawić się można przy HPSie (reguluję tak wysokość temperatury). HPS Osram Plantastar - nie używałem w praktyce, ale to jedyny znany mi HPS o osiągach porównywalnych do Philipsa Son-T Agro. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 3 Listopada 2010 Autor Share Napisano 3 Listopada 2010 Cóż, po małym zastanowieniu uznałem ze to jeszcze nie moment na rezygnowanie z dobrze działającego rozwiązania- zobaczę jak będzie szło Twoim roślinom na MH, a sam zamówiłem ze sklepu grower.com [nie polecam! wysłali paczke w 30 min po złożeniu zamówienia i już doszła ;|] plantastar'a , kostkę "rockwool", i obiecujący nawozik który miłośnicy konopii zachwalają "this is really holy SHIT" . Piwnica będzie niedługo ewoluować, ale do tego czasu jednak stawiam na sprawdzone rozwiązania Dzięki za namiary! ten MH który polecasz na pewno zagości niedługo w mojej piwnicy /Nowa lampa to był dobry pomysł. W miejscu pomiarowym zrobiło się nagle prawie o 2000 luks więcej, czyli wzrost o jakieś 20-25% . Dodatkowo światło jest zdecydowanie mniej żółte i przyjemniejsze dla oczu Nowy nawóz też już ma plusa- tłoczone na zimno algi morskie 0.1-0.1-0.1-0.2-0.1, do nawożenia dolistnego- przyjemny zapach, widać że zostało to wyciśnięte z jakiś roślinek i rokuje na przyszłość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Wiem, że ostatni psot był w zeszłym roku, ale ciekawość mnie zżera Możesz dać nowe fotki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 2 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Poczytaj "potwora z piwnicy" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi