Skocz do zawartości

Dzbanecznikowe szaleństwo na 5 m^2.

sativ

Rekomendowane odpowiedzi

1. Ściany zabezpieczałeś czymś prócz foli w płynie ??

Żadnej folii w płynie- tylko farba z środkiem przeciwgrzybicznym ;)

4. Co z walką z glonami smile.gif ?

Ceglana ściana cała zielona, reszta sie trzyma ;) Będzie trzeba troche je przypalić w najbliżsyzm czasie. Btw. wejscie po 2 tygodniach away jest naprawde sporym szokiem ;| Zwłaszcza amorphallusy które z 3cm wystających pędów urosły na 0,5m drzewka... [dzbanki też zaszalały troche ;)]

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 117
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Kolejny update po ok. 3 miesiącach kiedy wszystkie rośliny są już w środku. Wszystkie już sie zaakliamtyzowały i zaczynają stabilnie rosnąć, jedyne 2 które robią problemy to mira i inermis... no idea why.

Glony na ścianach rozwinęły się strasznie, ale po potraktowaniu handlowym roztworem H2O2 i nadsiarczanu [do usuwania pleśni- jedyny jaki sie nadawał, te na bazie podchlorynów wydzielają chlor toksyczny dla roślin] jest juz w miarę OK. Mimo to czuję ze zapowiada się niezła walka z nimi ;)

Temperatury wynoszą aktualnie 23* noc, 27-28* dzień. Sporo. Piwnica jest od płd. strony budynku więc w sumie nie jets to taki straszny wynik.

Nawilżanie i obieg powietrza zapewniają włączajace sie co ~2h fogger[prawie minimum mocy] i wentylator, na 15 minut. Wilgotność w takich warunkach wynosi ok. 70% dzień 80-->100 noc. Skraplanie wody wygląda na o wiele mniejsze, a po tym co widziałem u davida w szklarnii wydje mi się że taki rozkład wilgotnosći będzie nawet lepszy niż 100% cały czas- bardziej podobne do naturalnego.

Miałem już 2 tygodniowy wyjazd kiedy roślinki były tylko pod opieką rodziny- przeżyły i przygotowały sporo niespodzianek po powrocie ;)

normal_P1020513_[1024x768].JPG

normal_P1020514_[1024x768].JPG

normal_P1020515_[1024x768].JPG

normal_P1020517_[1024x768].JPG

normal_P1020502_[1024x768].JPG

normal_P1020503_[1024x768].JPG

normal_P1020510_[1024x768].JPG

normal_P1020511_[1024x768].JPG

normal_P1020512_[1024x768].JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Widać platychilę, jambana i sanguineę na 3 foto. Większa ilość zdjęć będzie kiedy zejdę tam w końcu z lepszym foto, światłem, wyłącze HPSa i porobię lepsze foty. Stanie się to jak będę miał czas, czyli nie liczyłbym na to ze będzie to zbyt szybko ;0

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czego główna zasługa jest we wzroście :) ale chyba najwiekszy wplyw ma tutaj HPS ?? Podaj dane foggera lub co to jest :) tak dla nasladowcow, rozumiem ze systemu zraszanie nie bedzie a w zamian jest fogger ?

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Pora na aktualizację ;) Miałem atak upałów który trochę zatrzymał wzrost wielu roślinek [aristo nie przeżył, jako jedyny..... nie wiem też co będzie z izumiae], ale powoli wracaja do akcji. Ucierpiały zwłaszcza niektóre helki....

normal_P1020654_[800x600].jpg

normal_P1020650_[800x600].jpg

normal_P1020647_[800x600].jpg

normal_P1020653_[800x600].jpg

normal_P1020652_[800x600].jpg

normal_P1020651_[800x600].jpg

normal_P1020648_[800x600].jpg

normal_P1020644_[800x600].jpg

I pytanie do Was- co to jest Waszym zdaniem? Kupione jako kuchingensis dawno temu, ale zdecydowanie nie przypomina ;) N.maxima? bo w eymae wątpię.

normal_P1020642_[800x600].jpg

normal_P1020643_[800x600].jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Planuję wymianę lampy w growroomie [żarówki]- mam dwie idee:

a) lampa MH Growth spectre 400W http://www.gib-lighting.de/growth-spectre.73.html , piszą ze działą na zasilaczach do HPSów - spory eksperyment, w każdym razie nie słyszałem o użyciu takiej żarówki jako wyłącznego oświetlenia....

b) lampa osram plantastar 400W https://grower.com.pl/index.php?products=pr...amp;prod_id=121

c) zaszaleć i zainstalować 150 W MH i 250 W HPS'a..... Problem polega tylko na tym ze posiadam 2 oprawy, ale na 400W światła.... Jak wygląda podłączenie do zasilacza większej mocy słabszej lampy? Słyszałem ża działa, ale jak to będzie wyglądać z pożeraniem prądu....

W sumie jestem zadowolony z mojego aktualnego oświetlenia, ale odzywa się wrodzona pasja "jak zrobić żeby było jeszcze lepiej" ;)?

Dawno nie orientowałem się w oświetleniu, jeśli ktoś coś słyszał o tych lampach to będę bardzo wdzięczny.

Odnośnik do odpowiedzi

Żarówkę a) używam. Zaraz się o niej wypowiem. Zestawienia (porównania) różnych MH i HPS teraz nie mogę znaleźć, ale jak znajdę to Ci podrzucę ma maila odnośnie żywotności i liczby lumenów MH i HPS 400W (choć to samo można znaleźć na stronie producentów).

Odnośnie MH GIB 400W - porównując z HPSem - znośniejsza barwa światła i o wile mniej się grzeje niż HPS, niestety już po około 8tys godzin wydajność jest o wiele mniejsza niż dobrego HPSa.

Z MH ze względu na parametry polecałbym tą:

http://groweronline.pl/go/_info/?id=829

Sam miałem ją zakupić w innym growshopie, ale strasznie kręcili, dostawa się przedłużała i zrezygnowałem.

MH GiB - nie byłem do niej przekonany, traktowałem jako oświetlenie uzupełniające, ale obecnie to główne źródło światła. Np. nasiona kapturnic wykiełkowały po tygodniu od wysiania, bez stratyfikacji i GA3.

Swoją MH 400W używam na takim zasilaniu NXT do HPSów:

http://www.hemp.pl/produkty.php?inf=t&...1507151&sz=

Działa też na tym:

http://www.domowauprawa.pl/index.php?page=...rt&Itemid=1

Tylko że przy MH lepiej nie bawić się tą regulacją natężenia siły oświetlenia. Bawić się można przy HPSie (reguluję tak wysokość temperatury).

HPS Osram Plantastar - nie używałem w praktyce, ale to jedyny znany mi HPS o osiągach porównywalnych do Philipsa Son-T Agro.

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, po małym zastanowieniu uznałem ze to jeszcze nie moment na rezygnowanie z dobrze działającego rozwiązania- zobaczę jak będzie szło Twoim roślinom na MH, a sam zamówiłem ze sklepu grower.com [nie polecam! wysłali paczke w 30 min po złożeniu zamówienia i już doszła ;|] plantastar'a , kostkę "rockwool", i obiecujący nawozik który miłośnicy konopii zachwalają "this is really holy SHIT" .

Piwnica będzie niedługo ewoluować, ale do tego czasu jednak stawiam na sprawdzone rozwiązania ;) Dzięki za namiary! ten MH który polecasz na pewno zagości niedługo w mojej piwnicy ;)

/Nowa lampa to był dobry pomysł. W miejscu pomiarowym zrobiło się nagle prawie o 2000 luks więcej, czyli wzrost o jakieś 20-25% ;). Dodatkowo światło jest zdecydowanie mniej żółte i przyjemniejsze dla oczu ;)

Nowy nawóz też już ma plusa- tłoczone na zimno algi morskie 0.1-0.1-0.1-0.2-0.1, do nawożenia dolistnego- przyjemny zapach, widać że zostało to wyciśnięte z jakiś roślinek i rokuje na przyszłość ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.