Mekk Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 I jak wygląda sprawa z kwitnącymi dzbanecznikami w Polsce? Macie jakieś ciekawe wieści ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 I jak wygląda sprawa z kwitnącymi dzbanecznikami w Polsce? Macie jakieś ciekawe wieści ? U mnie męskie N. 'Mirandy' kończą kwitnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 N. 'Rebecca Soper' zabrała się za kwitnięcie: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Mnie trafiła się kwitnąca N. singlana (żeńska!) i wytworzyła torebki nasienne. Jako że w tym samym czasie kwitł mi N. talangensis i właśnie N. 'Rebecca Soper' - oba męskie, prawdopodobnie jakiś dobry owad zabrał się za zapylenie (własnoręcznie nie zapylałem). Nadziei sobie nie robię. Kilka sztuk powstałych (dawno temu - jeszcze na początku tego tematu) z zapylenia N. x ventrata i N. 'Rebecca Soper' jest ciągle w fazie siewek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Kilka sztuk powstałych (dawno temu - jeszcze na początku tego tematu) z zapylenia N. x ventrata i N. 'Rebecca Soper' jest ciągle w fazie siewek. N. x ventrata x N. 'Rebecca Soper' - rośliny z mojego zapylania z kwietnia 2010 r. Z tysięcy nasion większość była niewykształconych, wykiełkowało może z 10, reszta roślin padła na etapie siewek. Te dwie męczyły się w terrarium, na parapecie odżyły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Piękne rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Wow, fajna krzyżówka . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Po takich pospolitych hybrydach ciężko się było spodziewać czegoś spektakularnego Kształt liści i dół dzbanka bardziej podobne do N. x ventrata, za to góra dzbanka i wybarwienie bardziej w typie 'Rebecca Soper'. Ale jako aktywny uczestnik w akcie prokreacji i jedyny opiekun od chwili przyjścia na świat, mam do rośliny szczególny sentyment :D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 3 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Wow, moje gratulacje. Chyba nikomu innemu w Polsce rośliny z w/w nasion nie wyszły poza stadium siewek. To na razie są dolne dzbanki, ciekawe, czy ta krzyżówka będzie produkować górne, inaczej wybarwione. Mimo pochodzenia od popularnych krzyżówek, są to okazy wyjątkowe, bo z pierwszego forumowego zapylenia No to teraz patentujesz to jako N. 'Browarek' i zalewasz ta masówką markety Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez fly guy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 3 Sierpnia 2013 Share Napisano 3 Sierpnia 2013 Ooo...widzę, że ktoś tu dokonał nie lada wyczynu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 13 Października 2013 Share Napisano 13 Października 2013 U mnie za kwitnienie zabrała się N. 'Rebecca Soper'. Wszystkie 3 pędy kwitną jednocześnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 17 Listopada 2013 Share Napisano 17 Listopada 2013 Za kwitnięcie zabrały się odrosty na ukorzeniających się kawałkach łodyg N. spectabilis x talangensis Zapylać nie będę, bo obawiam się, że produkcja nasion na tym etapie wzrostu wykończy rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Jeśli komuś przyda się pyłek 'Rebecca Soper', chętnie wyślę. Kwiatostan jeszcze się nie rozkręcił, ale to kwestia tygodnia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 1 Czerwca 2014 Share Napisano 1 Czerwca 2014 Moje dzbankowe dziecię, które mam od poczęcia, czyli N. ventrata × N. 'Rebecca Soper' okazało się chłopcem i zakwitło mając 20 cm wysokości Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 1 Czerwca 2014 Share Napisano 1 Czerwca 2014 Nie macie nadmiaru? chętnie bym takiego mieszańca kupił jak Rebbeca Super x ventrata, albo innego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi