Skocz do zawartości

Co zrobić, aby twój dzbanecznik zakwitł?

fly guy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 196
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

No właśnie, to jakiś ewenement. Wrzuciłbym to na CPUK i CP in tropics oraz alohanepenthes. Ciekawe czy ktokolwiek próbował taką krzyżówkę zrobić? Szkoda tylko, że dzbanki (na razie) są mało spektakularne.

Odnośnik do odpowiedzi

A jakich można się spodziewać, skoro i Ventrata i Rebecca Soper mają mocno pospolite dzbanki? :)

He he, podejrzewam że na zachodzie nikt się w kwiaciarniane Ventraty nie bawi :)

Chcesz to wrzuć, ja nie siedzę w temacie jak dawniej, a na zagraniczne fora nie mam najzwyczajniej czasu.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 1 month later...

Akurat kwitnienie u mnie nie jest, niestety, jakimś masowym zjawiskiem, biorąc pod uwagę ilość roślin. W dodatku jeszcze nigdy nie kwitły dwa jednocześnie. A warunki? Akurat ta roślina prócz południowego parapetu jest doświetlana 18.00-24.00. Mam nadzieję, że to nie jest akt rozpaczy przed zgonem :)

Jedno co, to fajnie po roślinie widać, jak przeszła z fazy rozetki do pnącza. Do pewnego momentu liście gęsto, a potem nagle długie międzywęźla.

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...
  • 2 months later...

U mnie już od dłuższego czasu kwitnie cały czas Nepenthes smilesii, którego posadziłem w paludarium z dzbanecznikami. Ładnie rośnie w szklarni w warunkach nizinnych (zdjęcia wczoraj prezentowałem) więc uznałem, że w tym zbiorniku będzie mu dobrze, ale się myliłem. Szybko przestał puszczać dzbanki i na potęgę zaczął kwitnąć, nawet miał jednocześnie dwa kwiatostany mimo że roślina niewielka. Łącznie miał na przestrzeni ostatnich dwóch miesięcy cztery kwiatostany, co prawda niewielkie, ale bardzo wymęczyły roślinę, co nie było w planach.

2015_06_02_002.jpg

2015_06_02_003.jpg

2015_06_02_005.jpg

Zbyt wysoka temperatura przy górnej szybie paludarium (tuż przy oświetleniu), spowodowała ekstremalnie trudne warunki dla tego dzbanecznika i ciągłe kwitnienie. Należy podkreślić, że w tych samych warunkach przy górnej szybie bardzo dobrze radzi sobie N. ampullaria (Tayeve, Irian Jaya) dzbankuje i nie myśli o kwitnieniu.

Aby więcej nie męczyć N. smilesii przesadziłem go do doniczki i już wypoczywa w szklarni, ale jeszcze jeden kwiatostan się rozwija.

2015_06_10_001.jpg2015_06_10_003.jpg

Odnośnik do odpowiedzi