fly guy Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2014 Wow, hddk, gratulacje. Nie słyszałem, żeby komukolwiek zakwitła taka krzyżówka, a Ty? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 1 Czerwca 2014 Share Napisano 1 Czerwca 2014 Nie słyszałem, bo nie wiem kto takową posiada Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 1 Czerwca 2014 Share Napisano 1 Czerwca 2014 łoooo... Bardzo szybko zakwitł, aż dziw. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2014 No właśnie, to jakiś ewenement. Wrzuciłbym to na CPUK i CP in tropics oraz alohanepenthes. Ciekawe czy ktokolwiek próbował taką krzyżówkę zrobić? Szkoda tylko, że dzbanki (na razie) są mało spektakularne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 1 Czerwca 2014 Share Napisano 1 Czerwca 2014 A jakich można się spodziewać, skoro i Ventrata i Rebecca Soper mają mocno pospolite dzbanki? He he, podejrzewam że na zachodzie nikt się w kwiaciarniane Ventraty nie bawi Chcesz to wrzuć, ja nie siedzę w temacie jak dawniej, a na zagraniczne fora nie mam najzwyczajniej czasu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 Kwitnie komuś aktualnie jakiś dzbanecznik? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 Kwitnie komuś aktualnie jakiś dzbanecznik? W ogrodzie botanicznym w W-wa słyszałem, że Hooleriana kwitnie. Od razu zgłaszam się na testera, jeśli można Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Parapetowy N. singalana × aristolochioides akurat zakwitł. Jak widać, panna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Jak ty to robisz ??? Wg mnie dzbanecznik kwitnie w 2 warunków: Rajskich i skrajnie nieprzyjaznych. Jakie są twoje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Akurat kwitnienie u mnie nie jest, niestety, jakimś masowym zjawiskiem, biorąc pod uwagę ilość roślin. W dodatku jeszcze nigdy nie kwitły dwa jednocześnie. A warunki? Akurat ta roślina prócz południowego parapetu jest doświetlana 18.00-24.00. Mam nadzieję, że to nie jest akt rozpaczy przed zgonem Jedno co, to fajnie po roślinie widać, jak przeszła z fazy rozetki do pnącza. Do pewnego momentu liście gęsto, a potem nagle długie międzywęźla. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 Mi za kwitnięcie zabrał się N. 'Rebecca Soper'. Wieczorem jakieś fotki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 Hddk, doświetlanie od 18 do 24 to już jest chyba fotoperiod. Czyli tak jakby zaprogramowałeś sobie dzbanecznika Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 27 Marca 2015 Share Napisano 27 Marca 2015 Obiecane, spóźnione Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Czerwca 2015 Share Napisano 14 Czerwca 2015 U mnie już od dłuższego czasu kwitnie cały czas Nepenthes smilesii, którego posadziłem w paludarium z dzbanecznikami. Ładnie rośnie w szklarni w warunkach nizinnych (zdjęcia wczoraj prezentowałem) więc uznałem, że w tym zbiorniku będzie mu dobrze, ale się myliłem. Szybko przestał puszczać dzbanki i na potęgę zaczął kwitnąć, nawet miał jednocześnie dwa kwiatostany mimo że roślina niewielka. Łącznie miał na przestrzeni ostatnich dwóch miesięcy cztery kwiatostany, co prawda niewielkie, ale bardzo wymęczyły roślinę, co nie było w planach. Zbyt wysoka temperatura przy górnej szybie paludarium (tuż przy oświetleniu), spowodowała ekstremalnie trudne warunki dla tego dzbanecznika i ciągłe kwitnienie. Należy podkreślić, że w tych samych warunkach przy górnej szybie bardzo dobrze radzi sobie N. ampullaria (Tayeve, Irian Jaya) dzbankuje i nie myśli o kwitnieniu. Aby więcej nie męczyć N. smilesii przesadziłem go do doniczki i już wypoczywa w szklarni, ale jeszcze jeden kwiatostan się rozwija. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 16 Czerwca 2015 Share Napisano 16 Czerwca 2015 Jeśli ktoś z Was chciałby się pobawić pyłkiem 'Rebecca Soper', to proszę się do mnie zgłosić, wyślę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi