Skocz do zawartości

Co zrobić, aby twój dzbanecznik zakwitł?

fly guy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 196
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 4 weeks later...

Na razie u mnie z setek jak nie tysięcy nasion, tylko 5 wykiełkowało. Nie mam pojęcia co jest tego przyczyną. 3 mam ze swoich nasion, 2 z zapylenia HDDK. Z krzyżówki ovatą niestety na razie nic nie wzeszło.

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie chyba 5 wykiełkowało na całą masę wysianych. Licho wie, czemu nasiona się tak słabo wykształciły. Jak je potem oglądałem, to może z 1 na 100-200 miało typowy kształt dzbankowego nasiona, reszta mizeroty.

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też nic nie wzeszło :( ale nie mam talentu do nasion :)

Inna sprawa to kolejny dzbanecznik mi zakwita :D N. kerri ale jeszcze nie wiadomo jaka plec :D Jesli dziewczynka to bedzie krzyzowka campanulata kerri :) z moich wlasnych zasobow. Choc wolalbym zdobyc pylek lub oddac tych dwuch dzbanecznikow aby stwozyc nasiona czyste gatunkowo.

Co smieszne kerri jest troszke wiekszy od campanulata :) ale kwiatostan zdecydowanie wiekszy bedzie. Rosline mam od siewki i jest to bardzo ciekawy dzbanecznik :) Teraz musialbym juz pomyslec ktory to z kolei dzbanacznik ktory kwitnie :D Troche ich sie juz nazbieralo

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje. Proponuje odezwać się do Twargora, żeby Ci to usystematyzował.

Ja dziś odkryłem 4 kolejne malutkie siewki, w tym jedna z Twoją ovatą. Wniosek jest taki, że trzeba cierpliwie czekać. Może też przestawienie spod HPSa 2000K pod MH 4200 K pomogło.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Wszystkie trzy maja jeszcze nie rozwiniete kwiatostany wiec nie znam plci ;) ale mam w tej chwili z pedem :

N. kerrii

N. campanulata

N. bokorensis

Moze uda sie cos samemu zmajstrowac :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Sorki ze tu tak czesto pisze :) ale n. kerri ktory zakwitl jakis czas temu (2-3mc) ale z racji moich wyjazdow i niedopilnowani przez zone ped wszedl miedzy lampy i usechl ... ale po wzroscie okolejne 5 cm wypuscil ponownie ped kwiatowy :) wiec chyba nie ma zadnej reguły co do kwitnienia dzbaneczników. Jedna roślina zakwitła w odstępie 2-3 miesiecy.

Odnośnik do odpowiedzi