fly guy Napisano 30 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2010 maklerw - gratulacje. Super wiadomość. Jestem ciekaw jakie warunki zapewniasz roślinie (temperatura, wilgotność, podłoże). Podobno gatunek ten w naturze występuje w bardzo wietrznych miejscach, w podłożu piaszczystym, nie szkodzi mu także mocno nagrzane podłoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 1 Stycznia 2011 Share Napisano 1 Stycznia 2011 Wilgotnosc jest niska i obecnie nie mierze juz wilgotnosci ale w przedziale 50-70% obecnie nizinne wszystkie trzymam w takich warunkach. Światło w większości sztuczne 13-18 godzin dziennie, swiatlo ze swietlowek oswietla mi pokoj nie włączam od 2 lat oświetlenia w pokoju podlewam jak sobie przypomne. Wiatrze nie ma u mnie do tego rosnie w stanardowej mojej mieszance 1:1 torf z agroperlitem. Mam 2 takie dzbaneczniki tej samej wielkosci i ten ktory kwtnie wypuścił już również młode u podstawy a drugi ale ten dzbanecznik byl na lato w szklarni natomiast drugi ronie stabilnie ale wciaz w domu ... wiec moze gwaltowne i znaczne zmiany warunkow sa powodem kwitnienia. Szkoda ze drugi mi nie zakwitl milbym szanse na wlasne nasiona czyste gatunkowo obie rosliny pochodza z tego samego źródła i są "z nasiona" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 (edytowane) Nepenthes bokorensis Szok!!! zakwitł mi mój pierwszy dzbanecznik Co dziwne stał od jesieni w ganku razem z zimującymi muchołówkami. Nie wiem jeszcze czy to dziewczynka czy chłopiec, bo sie na tym nie znam. Jak się bardziej rozwinie to zobaczymy. Tak na wszelki wypadek zapytam czy ktoś ma jakiś pyłek dzbanecznika??? Jesli to bedzie chłopczyk to zainteresowanym mogę podarować pyłek. Edytowane 31 Stycznia 2011 przez kamil.sagan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 jaki dzbanecznik ci kwitnie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Mi teraz 2 N. Rebecca Soper puszczają pędy. Fajnie by było jakby była parka A jak coś to miałby ktoś jakiś pyłek odstąpić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Nepenthes bokorensis mi kwitnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 6 Marca 2011 Share Napisano 6 Marca 2011 Mój dzbanecznik okazał się być osobnikiem męskim. Więc jeżeli ktoś potrzebuje pyłku to właśnie 2 pierwsze kwiatki się otworzyły. Jeśli ktoś ma jakiś artykuł na temat tego kiedy i jak zbierać pyłek i jak go przechowywać to proszę o PW Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 6 Marca 2011 Share Napisano 6 Marca 2011 O ile się nie mylę, to wszystkie dzbanki jakie kwitły ludziom na forum to dziewczynki. Ja sam mam dwie kobitki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Marca 2011 Share Napisano 6 Marca 2011 O ile się nie mylę, to wszystkie dzbanki jakie kwitły ludziom na forum to dziewczynki. Ja sam mam dwie kobitki. To chyba zapomniales o mnie 7 gatunkow dzbankow zakwitlo i 7 chlopakow ... Obecnie mam jeszcze n. Kerri pyłek jak by kogoś interesował. Najlepiej podczas kwitnienia podwiesić białą kartke paperu tak aby pyłek który się obsypie zebrał sie a po przekwitnięciu całego kwiatostanu, stukasz w niego czyms tak by pylek sie obsypal. Potem całość stukając od dołu w kartke zsypujesz na mniejszą kartke zawijasz, wkładasz do dilerki i do lodówki w temp 7-12 stopni. Kwiatki z kwiatostanu jak już całkowicie uschną odcinasz pojedynczo i do jakiegoś pojemniczka i do lodówki ... czasem pyłku jest bardzo mało więc trzeba się posiłkować tym co zostało na precikach kwiatków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 6 Marca 2011 Share Napisano 6 Marca 2011 A to się pomyliłem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 6 Marca 2011 Share Napisano 6 Marca 2011 Mój był chłopakiem, ale był za blisko lampy i się spalił A drugi zczerniał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Znowy zaczyna kwitnac ventrata wiec jesli ktos ma jakikolwiek pylek to PW to ta sama ventrata co rok temu kwitła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Znowu ;p? To już sie nudne robi :D Swoją drogą- nie myślałeś o przechowywaniu pyłku? Głębokie mrożenie np.? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Znowu ;p? To już sie nudne robi :D Swoją drogą- nie myślałeś o przechowywaniu pyłku? Głębokie mrożenie np.? Zawsze zebrany zamrazam moze nie tak gleboko bo -15 ... nie mam innych mozliwosci i raczej staram sie jak najszybciej go komus oddac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Zeby temat nie zamarł to znowu kerri mi kwitnie tyle ze druga sztuka ... jesli to bedzie dziewczynka to bede mial czyste nasiona kerri jesli nie to mnie szlak trafi bo chlopakow mam mase ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi