Skocz do zawartości

Co zrobić, aby twój dzbanecznik zakwitł?

fly guy

Rekomendowane odpowiedzi

Maklerw, zakwitło Ci naprawdę sporo okazów, możesz powiedzieć co twoim zdaniem wpływa na to, że kwitną? Czy jest coś, co je pobudza do kwitnienia? Czy mają zapewnione jakieś wyjątkowe warunki? Czy mają zapewnione wydłużający się okres naświetlania (trzymane w szklarni pod słońcem)? Chciałbym żeby ten temat poszedł bardziej w kierunku wskazania, co pobudza dzbaneczniki do kwitnienia.

I proponuję odezwać się do Twarogora - prowadzi on listę kwitnących gatunków w PL, oraz na CPUK, może ktoś inny miałby żeński N. kerrii (jeśli ty masz 2 męskie).

Acha, no i oczywiście przyjmij kolejne gratulacje :piwko:

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 196
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Prawda jest taka ze nie ma żadnej reguły. Czasami myślę, że jest to powodowane jakąś drastyczną zmianą warunków z lepszych na gorsze lub odwrotnie i te nagłe zmiany powodują kwitnienie lub też zbliżająca się śmierć dzbanka ... jak może pamiętacie pierwszy mój dzbanecznik zakwitł jak mu odciąłem całkowicie korzenie (przez przypadek). Jeden kerri zakwitł 2 razy w ciągu kwartału ... naprawdę chyba jest kilka możliwości żeby spowodować kwitnienie dzbaneczników, według mnie to właśnie te dwa fakty powyżej są do zrealizowania w warunkach domowych i tak żeby to potwierdzić, no ale kto się odważy metrowej roślinie obciąć korzenie :D ??

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Wygląda wstę pnie na to, że drugi kerrii to dziewczynka youcandance:party: więc jest dla mnie pierwsza szansa na wlasne nasiona i to czyste genetycznie !! I dawca pyłku i dziweczynka to rośliny z nasion :party:

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Gość Pascal

Zauważyłem, że niedługo będzie kwitnąć moja miranda, jestem ciekaw jedynie płci. Ma ktoś może zdjęcia kwitnącej mirandy w formie męskiej i żeńskiej? Byłbym ogromnie wdzięczny.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Nieotwarte kwiaty żeńskich osobników są też bardziej wydłużone niż w przypadku męskich.

Poza tym przypominam, że bardzo mi będzie miło, jeśli ktoś zgłosi swoje kwitnące dzbaneczniki: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Spis-kwit...kow-t12210.html :P

Odnośnik do odpowiedzi

Kubaa, nie wszystkie kwiaty dzbaneczników wyglądają tak samo.

Sativ, kwitnienie niecałe 3 lat od stadium siewki - rewelacja.

ze tak powiem zadna nowosc :) 2 kerri to 2-3 letnie rosliny

Odnośnik do odpowiedzi

A też z nasion ?

Tak mam 3 n. kerri z nasion od 2 różnych osób dostałem jako siewki 2-3 cm średnicy. Pierwszy chłopak zakwitł w tym roku 2 razy a dziwczynka właśnie kwitnie. Ale bokorensis też po 2-3 latach mi zakwitł. Do tego kerri bardzo dobrze rosnie u mnie maja juz ponad 60 cm wysokosci.

Już znalazłem pierwszy kerri przybył do mnie kwiecień 2009 (od juliusza, jeszcze nie był nawet opisany :) ) !! więc rośliny mają 2 lata :D 2 i 3 dotarły miesiąc po nim z zagranicy (musze sprawdzic od kogo dokladnie).

fly-guy (radek) juz prosil zebym o nich napisal ale na razie nie mam czasu :( może za tydzień się uda i troche zdjęć przy okzazji zrobie.

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi