BlachaSk8 Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 czytałeś to w "rośliny mięsożerne- zwane też owadożernymi" No dokładnie tam . Rozumiem, że nie ma się tym kierować :}. A mógłby ktoś napisać gdzie można dostać ten nawóz stymulujący kwitnienie u storczyków, i za ile może być? ( ewentualnie może być link z allegro ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 Co do nawozu to jest to pewnie "dolistny" pozatym i tak myśle że mały dzbanecznik nie zakwitnie i jest to kolejny mit jak z podlewaniem kawa czy inne dziwactwa które ktoś opisze ale nie udowodni, potwierdzi. Jak idze zapylanie bo mam nadzieje że pyłek dotarł ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 20 Marca 2010 Autor Share Napisano 20 Marca 2010 maklerw - pyłek nie dotarł, nawet dziś sprawdzałem specjalnie pocztę. Jakoś poczta nie nadaje na naszej linii, kiedyś był problem z Darlingtonią, teraz to. Adres podałem Ci dobry (sprawdziłem PW), więc to może być chyba tylko wina poczty. Akurat jak coś musi być szybko przesłane, to jak na złość idzie długo. Chyba musisz się przejść na pocztę i kogoś sprać Już właśnie miałem do Ciebie pisać, bo drugi pęd Ventraty zaczyna otwierać kwiaty. Na razie zapylam Ventratę pierwszy pęd - oczywiście pyłkiem z ramispina x ventricosa. Natomiast muszę przyznać, że te 4 męskie pędy mocno cuchną, nie za bardzo da się wytrzymać w tym pokoju bez wietrzenia. Nie wiem czy aż tak mocno jak mysz złapana przez N. truncata Hartmeyera, ale odczuwalnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 To dziwne z tym zapachem u mnie nie było nic czuć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 20 Marca 2010 Autor Share Napisano 20 Marca 2010 Hm, czyli muszę jednak zajrzeć pod kanapę czy coś tam zdechłego nie leży Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 Intensywność zapachu może zależeć od gatunku (tak jest u kapturnic). Dodatkowo w grę wchodzi tu wrażliwość "nosa". Jedna osoba może być wrażliwsza na dany zapach jak inna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 23 Marca 2010 Autor Share Napisano 23 Marca 2010 Ok, teraz już lepiej widać kwiaty: 1) męskie i 2) żeńskie Męskie kwiaty, z których pobrałem już pyłek zaczęły natychmiastowo obumierać. Niestety, dalej cuchną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 23 Marca 2010 Share Napisano 23 Marca 2010 Moja Ventrata też zaczęła puszczać pędy kwiatowe, póki co na pewno dwa Cały czas stoi przy balkonowych drzwiach, które zimą codziennie wieczorem były na kwadrans otwierane, bez względu na mrozy. Żadnego terra, żadnego sztucznego doświetlania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 25 Marca 2010 Autor Share Napisano 25 Marca 2010 To 3mam kciuki, żeby to była dziewczyna, bo w hodowlach rzadziej można się natknąć na tą płeć, a trzeba przecież coś z pyłkiem robić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Tez przechłodzenia dzbanecznika chyba jest bardzo słuszna. Ostatnio przeszukałem swoje zdjęcia i wspomnienia i okazało się że mój pierwszy dzbanecznik który zakwitł również był przechłodzony przez 1,5 tygodnia stał w temp. 14 stopni gdy ja bawiłem się na nartach obecnie kwitnie mi miranda która całą zime stała w pomieszczeniu gdzie nie jest za ciepło. Więc za rok czas sprawdzić ta teze w praktyce oczywiści roślina musi być odpowiednio stara i raczej duża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 Pęd się rozwija Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 7 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2010 hddk, chciałem Ci powiedzieć, że Twoja dziewczyna jest już gotowa do zapylania. Jeśli tylko jesteś chętny - mam sporo zbieranego na świeżo pyłku ramispina x ventricosa. Jeśli chodzi o zapylanie moich kwiatów żeńskich - w momencie, gdy kwiat wydaje się być zapylony, jego końcówka czernieje, tak jakby odmawiał przyjęcia kolejnego pyłku. I jeszcze jedno - skuteczność rocznego pyłku jest znikoma, niestety. Nawet przechowywanie w lodówce/ zamrażarce nie wystarcza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 17 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2010 Fotorelacja c.d. Kwiaty zapylone wyglądają tak: Można zauważyć zczerniałe końcówki (oznacza to, że nie przyjmą już nowego pyłku). Zapylone kwiaty wydłużają się, zaczynają tworzyć się nasiona. I teraz coś czego nie ma nawet w brazylijskiej telenoweli: Bliźniaki mające różnych ojców czyli różne nasiona z jednego kwiatostanu. Jeden pęd zapylony jest tylko pyłkiem ramispina x ventreicosa. Drugi pęd kwiatowy zapylony jest częściowo ramispina x ventricosa, częściowo vantricosa x ovata. Jestem ciekaw, czy w wyglądzie nasion będzie widać różnice w zapyleniu rożnym pyłkiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 17 Kwietnia 2010 Share Napisano 17 Kwietnia 2010 Mysle ze nie bedzie roznicy w wygladzie. Ale jestem ciekaw ile nasion bedzie z jednego "straczka" Piękny widok chyba pierwsze nasiona w polsce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 17 Kwietnia 2010 Share Napisano 17 Kwietnia 2010 Najprawdopodbniej będą różnice Nie tak duże, bo jednag wygląd nasion warunkuje gł. "samiczka", ale miałem okazje mieć nasiona N.bongso x dubia i bongso x maxima z tego samego pędu- bongso x maxima były typowo bardziej "rachityczne" jak to w zwyczaju mają nasiona maxim Czekamy z niecierpliwością na gotowe nasionka I liczę na kilka sztuk do TC Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi