Chicken Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) Siemka . Wczoraj przyjechałem z wakacji i patrze jak tam mój dzbanek ma 3 pędy kwiatowe na początku jak wyjeżdżałem był tylko 1 wydawało mi się że też zaczoł 2 rosnąć i miałem racje a teraz okazuje się że są 3 . Są to prawdopodobnie kwiaty meśkie poniżej zamieszczam fotki . Dodam że najwiekszy kwiat ma ok 50 cm Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez Chicken Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Gratuluję I ja się pochwalę. Mam dziewczynkę Nepenthes bellii. Sadzonka kupiona w zeszłym roku od Mariusza Lesiuka. Kwiatostan nie jest okazały bo i roślina ma chyba z 15 cm Chicken - jeśli nie masz nic przeciwko poproszę o pyłek Wątpię co by z tego coś wyszło ale... Fotki może jutro. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Marrom napisał: Gratuluję I ja się pochwalę. Mam dziewczynkę Nepenthes bellii. Sadzonka kupiona w zeszłym roku od Mariusza Lesiuka. Kwiatostan nie jest okazały bo i roślina ma chyba z 15 cm Chicken - jeśli nie masz nic przeciwko poproszę o pyłek Wątpię co by z tego coś wyszło ale... Fotki może jutro. Może być taka krzyżówka N. Bellii x (x Gentle)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 krzyzówke można każdą próbować pod warunkiem że ma się pyłek Pozatym to fajnie że tak wiele dzbaneczników w tym roku zakwitło !! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Pyłkiem moge się chetnie podzielić tylko jak bd wiedział jak go zebrać i jak wysłać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Zbierasz albo całość, czyli ucinasz główki z pyłkiem i suszysz albo ztrząsujesz pyłek pędzelkiem lub małym pstryczkiem na białą kartke papieru a z niej robisz "korytko czy rynienke" i delikatnie stukasz palcem z drugiej strony. Całość zsypujesz na mniejszą karteczke (sucha), składasz tak żeby byłek nie wypadł, pakujesz w "dilerke" i do lodówki (ale nie zamrażalnika) jak masz tak przygotowany pyłek to wysyłasz potem całość komuś . To mój sposób. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 27 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Świetnie. Osoby, które mają rośliny czyste gatunkowo, proponuję o wpisanie się na listę: http://www.cpukforum.com/forum/index.php?s...c=32555&hl= W powyższym temacie pokazany jest też sposób zbierania pyłku. A tu mogą wpisać się też "krzyżówkowicze": http://pollen.carnivoren.org/neplist.php Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 29 Sierpnia 2010 Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Przed chwilą wróciłem z piwnicy z wielką radością. Mi również zakwitł dzbanek a dokładniej spectabilis "pangulubao", jeszcze są pąki więc nie wiem czy jest to chłopiec czy dziewczynka. Potwierdza się teza, że dzbanecznik wystawiony na gorsze warunki zakwita. Moje dzbanki związku budową dużego terra ;] straciły spadki i wysoką wilgotność. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 29 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Super. Może to ma związek z przetrwaniem. Roślina "czuje", że warunki są kiepskie, "wie", że długo już w nich nie pociągnie, "liczy na" udane zapylenie i przeniesienie nasion w inne, lepsze miejsce. Ale i w dobrych warunkach można kwitnienie wywołać - sztucznie - np. HPSem. Swoją drogą chętnie zobaczę kwiaty waszych okazów. A moja nasiona ciągle nic. Nasiona Darlingtonii trzymane w tych samych warunkach już kiełkują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 Oto pęd mojego spectabilisa. Tak jak pisałem nie jest duży ale może coś się z tego uda zrobić. Jest to dziewczyna czy chłopak ? FOTO 1 FOTO 2 FOTO 3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 (edytowane) Chlopczyk , pylku rzeczywiscie wiele nie bedzie ale powinno wystarczyc na zapylenie chociaz kilku kwiatow taki pylek jest juz na pewno wiecej wart niz pylek ventraty czy mirandy (przynajmniej wedlug mnie ) Edytowane 5 Września 2010 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 No chlopca nie rozpoznać byś sie wstydził. Tylko przy tak wysokiej wilgotności możesz mieć problem z zebraniem pyłku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 Jak wszystkie kwiatki się otworzą to zbiorę pyłek. Może akurat komuś zakwitnie coś i będzie dziewczynka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 I kolejny mój dzbanecznik zakwita N. Campanulata. O dziwo roślina jest mała 10-15cm wysokości i kwiatostan też będzie mały, ale będzie . Tylko że to prawdopodobnie kolejny mój chłopiec !!! Jak do tej pory mam samych chłopaków (6) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Trzymam kciuki, moze uda sie nam utworzyc nowa krzyzowke campanulata x rafflesiana var. alata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi