Devilsh Napisano 22 Lutego 2010 Share Napisano 22 Lutego 2010 Zacząłem zimowanie mojej muchołówki miesiąc temu w wiatrołapie i niedawno, kiedy podlewałem zastałem ja w takim stanie. Co mam z nią teraz zrobić? zostawić tam gdzie jest? Czy coś z tego jeszcze będzie? Wydaję mi się, że w tej doniczce było kilka małych roślin. W takich samych warunkach zimuję kapturnicę która właśnie zaczęła kwitnąć czy to normalne? I jeszcze jeśli to miało by pomóc jakieś 2,5 tygodnia temu muchołówka dalej miała aktywne pułapki. http://img52.imageshack.us/i/dsc00693h.jpg/ http://img205.imageshack.us/i/dsc00694pe.jpg/ http://img24.imageshack.us/i/dsc00696nr.jpg/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 22 Lutego 2010 Share Napisano 22 Lutego 2010 Można prosić o podanie w miarę dokładnych warunków, w jakich rośliny są zimowane? Co do muchołówki, to nie sądzę, by miała paść - jak na moje oko straciła stare liście, a jeśli będzie trzymana w dobrych warunkach, to na wiosnę zacznie normalnie rosnąć. Od jak dawna ją masz? Taka gwałtowna utrata liści często jest powodowana aklimatyzacją do nowych warunków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 22 Lutego 2010 Autor Share Napisano 22 Lutego 2010 Mam ją pół roku niestety nie wiem jaka jest tmp. w wiatrołapie ale raczej chłodno szczególnie po nocy i też od niedawna czasami uchylam na chwile drzwi. Rośliny są na takiej półce czy co to jest, jakieś 2 metry na ziemią jest tam małe okno(wschodnie). W wiatrołapie jest też mały kaloryfer ale sądząc po tmp. raczej nie grzeje mocno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 22 Lutego 2010 Share Napisano 22 Lutego 2010 Nie wiem jak wyglądała Twoja roślina kiedy ją kupiłeś, ale teraz wygląda nieciekawie. I, że tak się spytam, co to za odpowiedź, że nie wiesz, jaka jest temperatura w miejscu zimowania rośliny? Termometr to nie jest jakieś wymyślne urządzenie dla wybrańców losu. Polecam sobie jeden nabyć. W czasie zimowania warto muchołówkę doświetlać... Proponuję zapoznać się z opisem, który kiedyś napisałem dla takich początkujących jak Ty, aby nie marnowali swoich roślin. Jest łatwy do znalezienia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 22 Lutego 2010 Autor Share Napisano 22 Lutego 2010 Na początku wyglądała tak http://img168.imageshack.us/i/dsc00605p.jpg/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 22 Lutego 2010 Share Napisano 22 Lutego 2010 Jak bulwa zyje to i roslina parzezyje nie ma co sie przejmowac liscm,i a z tego co widze wcale zle nie wyglada. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 22 Lutego 2010 Share Napisano 22 Lutego 2010 (edytowane) Teraz wygląda jak typowa, źle zimowana muchołówka - liście są bardzo zdeformowane, szybko straciła wiele "letnich" liści. Zalecam zapewnienie większej ilości światła i dostosowanie się do zalecanych warunków zimowania, bo nie wiem, jakie masz teraz. O to, że przeżyje, nie musisz się martwić - jej ogólny stan nie jest bardzo zły. Edytowane 22 Lutego 2010 przez Człowiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 25 Lutego 2010 Autor Share Napisano 25 Lutego 2010 Moja muchołówka właśnie zaczęła kwitnąć czy to znak, że wybudza się po tym złym zimowaniu czy powinienem kontynułować zimowanie już w dobrych warunkach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kynek_vava Napisano 25 Lutego 2010 Share Napisano 25 Lutego 2010 obetnij pedzik kwiatowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 25 Lutego 2010 Autor Share Napisano 25 Lutego 2010 Już po pędzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 25 Lutego 2010 Share Napisano 25 Lutego 2010 Moje tez sie budza w sumie wiosna idzie:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi