dawidku1 Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 o niedawna mam możliwość zdobycia roślin owadożernych z czego jestem bardzo rad ale mam problem bo nie wiem jak zrobić im terrarium, mam szklaną kulę ale nie wiem czym ja wypełnić bo wiem że jak dam sam kwaśny torf to będzie brak dostępu powietrza i zacznie się butwienie więc co dać pod torf keramzyt żwir piach czy coś? proszę o radę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 Najpierw zacznijmy od tego że w zasadzie tylko dzbaneczniki wymagają palaudariów. A druga sprawa to powiedz co masz wówczas ci doradzimy. Znakomita większość roślin rośnie na parapecie, balkonie czy w ogródku i ma się dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidku1 Napisano 4 Marca 2010 Autor Share Napisano 4 Marca 2010 rosiczki kilka odmian. i bym chciał w szklanej dużej kuli je posadzić, dało by rade? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 Rosiczki lepiej hodować na parapecie, zimą doświetlając. Kompozycje w szklanych kulach są dobre na jakiś prezent albo dla ozdoby, ale do poważniejszej hodowli rosiczek nie za bardzo - wilgotność może być za wysoka, a bez przepływu powietrza torf zacznie gnić. Jeśli koniecznie chcesz jej użyć, prędzej radziłbym wyłożyć dno mchem torfowcem, a do środka dać jakiegoś wolnorosnącego dzbanecznika nizinnego (na początek może być N. hookeriana, chociaż z czasem i tak wyrośnie z kuli), pływacza epifitycznego (np. U. longifolia), a jeśli zapewniłbyś na zimę doświetlanie, mógłbyś spróbować z heliamforą (najlepiej H. heterodoxa x minor, jest najmniej wybredna). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi