michalw Napisano 24 Lutego 2010 Share Napisano 24 Lutego 2010 Witam. Na forum jestem nowy. Od tygodnia jestem posiadaczem sadzonki muchołówki, i teraz udało jej się złapać (chyba) 2 owady. Jeden to na pewno mucha, a drugi nie wiem. Problem polega na różnym zamknięciu pułapki. Otóż tam gdzie weszła mucha, do większej pułapki, zamknęła się ona "zakleszczając" włoski, i szczelnie brzegiem pułapki, a teraz zauważyłem, że włoski z pułapki jakby się odginają w drugą stronę. Natomiast w tej małej pułapce włoski są "zakleszczone" tak jak na początku. Pisząc zakleszczone mam na myśli to, że z lewej pułapki włoski przeszły na prawą stronę, i w lewej pułapce podobnie. Jakiś pomysły? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 24 Lutego 2010 Share Napisano 24 Lutego 2010 Pułapki zamykają się jakby w 4 etapach, może każda z nich jest w innej fazie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bies Napisano 24 Lutego 2010 Share Napisano 24 Lutego 2010 Czy chodzi Ci o to że najpierw pułapki zamknęły się na zasadzie " ząb za ząb " , a teraz wygięły się w drugą stronę ? Jeżeli tak to bardzo dobrze ( jeżeli się mylę niech mnie ktoś poprawi ) Efekt wyginania się " włosków " (jak piszesz ) jakby w drugą stronę i szczelne przyleganie brzegów pułapki jest jak najbardziej pożądany bo w takiej sytuacji roślina trawi ów kąsek który złapała Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalw Napisano 24 Lutego 2010 Autor Share Napisano 24 Lutego 2010 Czy chodzi Ci o to że najpierw pułapki zamknęły się na zasadzie " ząb za ząb " , a teraz wygięły się w drugą stronę ? Jeżeli tak to bardzo dobrze ( jeżeli się mylę niech mnie ktoś poprawi ) Efekt wyginania się " włosków " (jak piszesz ) jakby w drugą stronę i szczelne przyleganie brzegów pułapki jest jak najbardziej pożądany bo w takiej sytuacji roślina trawi ów kąsek który złapała Dokładnie o to chodzi. Tak przypuszczałem, tylko nie byłem pewien. No to niech sobie je muchę... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi