Skocz do zawartości

Zamykanie się pułapek.

michalw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na forum jestem nowy.

Od tygodnia jestem posiadaczem sadzonki muchołówki, i teraz udało jej się złapać (chyba) 2 owady. Jeden to na pewno mucha, a drugi nie wiem.

Problem polega na różnym zamknięciu pułapki. Otóż tam gdzie weszła mucha, do większej pułapki, zamknęła się ona "zakleszczając" włoski, i szczelnie brzegiem pułapki, a teraz zauważyłem, że włoski z pułapki jakby się odginają w drugą stronę. Natomiast w tej małej pułapce włoski są "zakleszczone" tak jak na początku.

Pisząc zakleszczone mam na myśli to, że z lewej pułapki włoski przeszły na prawą stronę, i w lewej pułapce podobnie.

Jakiś pomysły?

Odnośnik do odpowiedzi

Czy chodzi Ci o to że najpierw pułapki zamknęły się na zasadzie " ząb za ząb " , a teraz wygięły się w drugą stronę ? Jeżeli tak to bardzo dobrze ( jeżeli się mylę niech mnie ktoś poprawi )

Efekt wyginania się " włosków " (jak piszesz ) jakby w drugą stronę i szczelne przyleganie brzegów pułapki jest jak najbardziej pożądany bo w takiej sytuacji roślina trawi ów kąsek który złapała

Odnośnik do odpowiedzi

Czy chodzi Ci o to że najpierw pułapki zamknęły się na zasadzie " ząb za ząb " , a teraz wygięły się w drugą stronę ? Jeżeli tak to bardzo dobrze ( jeżeli się mylę niech mnie ktoś poprawi )

Efekt wyginania się " włosków " (jak piszesz ) jakby w drugą stronę i szczelne przyleganie brzegów pułapki jest jak najbardziej pożądany bo w takiej sytuacji roślina trawi ów kąsek który złapała

Dokładnie o to chodzi. Tak przypuszczałem, tylko nie byłem pewien. No to niech sobie je muchę... :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.