Skocz do zawartości

Kapturnica nie chce rosnąć po zimowaniu

stahu94

Rekomendowane odpowiedzi

Moje co roku grzecznie śpią do początku kwietnia. Tam gdzie je trzymam jest max 8 stopni, a ogrodowe leża zasypane pod śniegiem i nawet nie mają wyboru ;)

Czemu na siłę? Autor wątku pyta czemu nie rosną po zimowaniu -> bo jeszcze śpią :)

Jeśli Twoje już się wybudziły to pewnie trzymałeś je w zbyt ciepłym miejscu. Ja wolę swoje potrzymać aż będzie więcej słońca wtedy te wszystkie liście, które tak masowo wyrastają po wybudzeniu wyrosną prawidłowo wykształcone i będą się ładnie prezentować latem. Teraz jest jeszcze "za ciemno", tasiemek nie chce. Doświetlanie też nie ma sensu (u mnie pod lampami rośnie "trawa", a nie kielichy).

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Witajcie,

Duzo osob, w tym ja narzekalo ze kapturnice cos wolno sie budza, lub wcale, jakies male listki robia itd.

Postanowilem wiec sprawdzic sprawe i wyjalem je z torfu. Cztery sztuki, okazalo sie ze trzy z nich jakims cudem przeniosly swoje bulwy nawet do 5 cm pod ziemie a gorna bulwa obumarla! Listki rosly calkiem biale i krecily sie pod ziemia, wiec oderwalem stare, zaschniete bulwy i wyrzucilem, a te z podziemi wsadzilem na normalnej wysokosci. Sprawdzcie, moze tez wam tak sie stalo. Moze to jakas ochrona przed mrozami jakies sa w Polsce, ze glebiej jest bezpieczniejsza, a potem nie moga wyjsc...

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wydaje mi się, żeby to był powód. U mnie "bulwy" są na tej samym poziomie, a nawet powiem, że nieco wyżej (choć to jest normalne, torf się przecież ubija). Ewidentnie kapturnice szukają słońca, choć na razie nie u wszystkich widać tego efekty. U Ciebie Josyn również zauważyłem, że np. catasbaei dziwnie rośnie (nietypowe kształt pułapek). Na 100% powodem, dla którego tak wolno rosną jest masakryczna wiosna.

Dodam również, że np. u Juthatipa w tym roku zauważyłem liście, których nigdy nie widziałem- inny niż zwykle kształt, nienaturalny kolor. Dziwny jest ten rok.

Jeszcze kilka niespodzianek w hodowli kapturnic jeszcze mnie w tym roku czeka.

Odnośnik do odpowiedzi

Spowolnienie wzrostu kapturnic stojących na dworze zauważałem zawsze w czerwcu/lipcu przy silnym słońcu. W tym roku jednak rośliny nie zdążyły wypościć w pełni nowych wiosennych liści, a na domiar złego otrzymały spora dawkę światła (w tym UV). Zastanawiam się jak się maja kapturnice w szklarniach?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.