hypnos Napisano 28 Lutego 2010 Share Napisano 28 Lutego 2010 (edytowane) Witam Jestem nowy na forum więc witam wszystkich i mam na początek kilka pytań.Trochę czytałem o roślinach owadożernych i postanowiłem takową zakupić...... ze względu na łatwość uprawy i stosunkowo niewielkie potrzeby kupiłem dzbanecznika alata a z tego co poczytałem na forum raczej jest to ventratricosa x alata. Dzbanek przyszedł znalazłem mu dobre miejsce ma podstawkę z wodą ale doniczka nie jest w wodzie zamierzam dokupić keramzyt dla polepszenia warunków. Następnie zauważyłem, że dzbanki usychają ale to aklimatyzacja i jest to "normalne". Póki co dzień będzie coraz dłuższy itp więc ze światłem problemów nie będzie ale w czasie jesieni zimy będzie problem a z powodu braku światła straci zapewne dzbanki. Sprawa dotyczy doświetlania też o tym czytałem tylko pewnych rzeczy nie zrozumiałem bądź też nie rozczytałem ze zrozumieniem stąd moje pytania: 1. co robicie aby wasze dzbaneczniki nie traciły dzbanków w zimę.... czy doświetlanie jest konieczne? 2. jakiej mocy świetlówek żarówek używać od czego to zależy? 3. jak się ma stosunek mocy do odległości np 15w z 10cm 30w 50cm takie wytyczne są ? 4. czy takie światełka mogą być? któreś się nadaje? http://www.allegro.pl/item926769897_eco_le..._biala_240.html http://www.allegro.pl/item917912229_eco_le...epla_450lm.html http://www.allegro.pl/item919640889_swietl...5w_75w_e27.html http://www.allegro.pl/item938303708_philip...roslin_60w.html http://www.allegro.pl/item938291849_swiatl...nki_uprawa.html i jeszcze jedno pytanie bo zastanawiam się nad zakupem mirandy za 40 zł bez dzbanków czy cena jest ok jest to dorosła roślina z 50 cm liśćmi. A więc sytuacja wygląda tak: warunki 1 okazu: Co do oświetlenia to jeśli chodzi o gwint e27 jestem w stanie dopasować odległość całkowicie w granicach od 10cm 2 metrów oprawy metalowe takie jak w starych lampkach . Z typowymi świetlówkami jak do akwarium ciężej no ale to wymiary by były oprawy koło 70 cm a regulacja odległości do 60 cm. bardziej mi zależy jednak żeby dzbanek sobie stał jak normalna roślina a zimą , jesienią czy wczesną wiosną trochę go doświetlić jedynie. Narazie mam dzbanecznika od kilku tygodni jest to sadzonka więc światło miało by padać na średnicę 10cm tylko na niego. warunki 2: jeszcze go nie mam ma to ma być okaz większy więc światło będzie padać no pewnie na jakieś 50 cm na 50cm najlepiej odległość dopasowania tak od 10cm do 1,5 m w normalnych świetlówkach tak jak poprzednio 70 długość na 60 odległość fajny film odpowiedział na jedno pytanie które chciałem zadać co do obcinania uschniętych dzbanków... co do zielonego badyla to jednak wole żeby przez cały rok miał dzbanki smile.gif no to tyle proszę o wyrozumiałość i odpowiedzi Edytowane 3 Marca 2010 przez hypnos Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 2 Marca 2010 Share Napisano 2 Marca 2010 Ad 1. W zależności od gatunku - raczej tak. Ad 2. Tutaj ciężko krótko odpowiedzieć. Podaj warunki, a my zaproponujemy moc i rodzaj oświetlenia. Ad. 3. Tutaj tez nie ma prostych reguł. Wiele zależy jak zbudowany jest "panel" oświetleniowy i jaką powierzchnię miał by oświetlać. Jeśli punktowo świetlówka 20W to może ona być nawet w odległości 10cm od rośliny. Większa moc świetlówki lub inny rodzaj oświetlenia emitujący więcej ciepła lub światła odległość musi być większa. Wiele zależy od ilości emitowanego ciepła. Ad. 4 link 1, 2 - szkoda kasy, link3 - jeśli ten wykres widma jest prawdziwy (w co mam wątpliwości) to była by ciekawa oferta, link 4 - to promiennik. Nie ma widma, oznaczenia więc prawdę mówiąc nie wiem co to jest. Nawet jeśli światło będzie OK to i tak będzie on nieekonomiczny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 2 Marca 2010 Share Napisano 2 Marca 2010 Dla ventraty zimowe doświetlanie nie jest konieczne, o ile jesteś w stanie wytrzymać przez te kilka miesięcy widok zielonej chłabiny na parapecie. Bez doświetlania nie będzie produkował dzbanków, ale da się go przetrzymać. polecam ten filmik (o ile umiesz angielski) - tam twierdzą podobnie: Szczególnie polecam obejrzenie od 2:38 - wtedy zaczynają mówić o zachowaniu dzbanecznika hodowanego na parapecie podczas zimy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos Napisano 2 Marca 2010 Autor Share Napisano 2 Marca 2010 (edytowane) A więc sytuacja wygląda tak: warunki 1 okazu: Co do oświetlenia to jeśli chodzi o gwint e27 jestem w stanie dopasować odległość całkowicie w granicach od 10cm 2 metrów oprawy metalowe takie jak w starych lampkach . Z typowymi świetlówkami jak do akwarium ciężej no ale to wymiary by były oprawy koło 70 cm a regulacja odległości do 60 cm. bardziej mi zależy jednak żeby dzbanek sobie stał jak normalna roślina a zimą , jesienią czy wczesną wiosną trochę go doświetlić jedynie. Narazie mam dzbanecznika od kilku tygodni jest to sadzonka więc światło miało by padać na średnicę 10cm tylko na niego. warunki 2: jeszcze go nie mam ma to ma być okaz większy więc światło będzie padać no pewnie na jakieś 50 cm na 50cm najlepiej odległość dopasowania tak od 10cm do 1,5 m w normalnych świetlówkach tak jak poprzednio 70 długość na 60 odległość fajny film odpowiedział na jedno pytanie które chciałem zadać co do obcinania uschniętych dzbanków... co do zielonego badyla to jednak wole żeby przez cały rok miał dzbanki Edytowane 2 Marca 2010 przez hypnos Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 2 Marca 2010 Share Napisano 2 Marca 2010 To co uschnięte Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi